«Στο χείλος του γκρεμού» βρίσκεται η λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, τα οποία ιδρύθηκαν και στο Ρέθυμνο, όπως σε ολόκληρη τη χώρα, με τη συνεργασία των κατά τόπο Δήμων και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας.
Αφορμή η οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η λειτουργία τους, λόγω μη ανταπόκρισης του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στην πληρωμή των υπεύθυνων λειτουργίας των Κέντρων εδώ και έξι μήνες, αλλά και των εκπαιδευτών από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Αποτέλεσμα είναι να «κλυδωνίζεται» η σταθερή πορεία των συγκεκριμένων κέντρων κατάρτισης, καθώς ήδη υπάρχουν εκπαιδευτές που αρνούνται να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνονται, αλλά και των υπεύθυνων λειτουργίας, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Αυτό γιατί οι περισσότεροι, από αυτούς που συμμετέχουν στα προγράμματα Διά Βίου Μάθησης, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν κάθε μήνα 250 ευρώ ως ασφαλιστικές εισφορές, εκτός των φόρων που επιβαρύνονται. Πρόκειται για άνεργους πτυχιούχους καθηγητές, που προσελήφθησαν και ανέλαβαν καθήκοντα κατόπιν πρόσκλησης του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ. σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την ανεργία τους, παρά του ότι προαπαιτούμενο ήταν η έναρξη επαγγέλματος στον ΟΑΕΕ, το άνοιγμα επαγγελματικού κωδικού στην Εφορία και φυσικά η καταβολή των απαραίτητων ασφαλιστικών εισφορών και των νόμιμων φόρων.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αφού οι απλήρωτοι εκπαιδευτές των προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης υποχρεώνονται σε πρόσθετα έξοδα λογιστικών αμοιβών, επειδή τηρούν βιβλία ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιπροσθέτως, υποχρεώνονται να εκδίδουν κάθε μήνα θεωρημένες αποδείξεις εσόδων και να φορολογούνται για αμοιβές που δεν τους έχουν καταβληθεί, ενώ το ίδιο το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. δεν έχει ανακοινώσει εάν και πότε θα τους καταβληθούν, παρά του ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια προέρχονται από το ΕΣΠΑ και όχι από τους Εθνικούς Πόρους.
Υπενθυμίζεται, ότι για τη λειτουργία των Κέντρων αυτών οι Δήμοι, οι οποίοι θέλησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανέλαβαν τις απαιτούμενες υποδομές, όπως στέγαση, αίθουσες μαθημάτων και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης διαχειρίζεται τους πόρους του προγράμματος, είναι υπεύθυνο για τις προσλήψεις των εκπαιδευτών και των συντονιστών και χρησιμοποιεί τις υποδομές των Δήμων της χώρας χωρίς κανένα κόστος για να υλοποιεί τα ταχύρρυθμα σεμινάρια. Τυπικά, εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επίσης μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει κάποια θέση για όσα συμβαίνουν και τείνουν να «γκρεμίσουν» μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία είχε γίνει δεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους ενήλικες, στους οποίους απευθυνόταν.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, λειτουργούν από τον Μάιο του 2013 στους Δήμους Ανωγείων και Μυλοποτάμου, από τον περασμένο Οκτώβριο στον Δήμο Ρεθύμνου και από τις αρχές του έτους στον Δήμο Αγίου Βασιλείου.