Ψήφο στα 17, απλή αναλογική με συνακόλουθη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και διατήρηση του 3% ως ορίου για είσοδο στη βουλή προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Η κυβερνητική πρόταση, που τιτλοφορείται «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που καθιερώθηκε με τον νόμο 3231/2004 σε συνδυασμό με τον Ν. 3636/2008 και προβλέπει οι 300 έδρες του κοινοβουλίου να κατανέμονται με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται.
Διατηρείται, όμως, το πλαφόν του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας για είσοδο ενός κόμματος στη βουλή.
Για να καθοριστούν οι έδρες που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και στη συνέχεια το γινόμενό τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην επικράτεια οι σχηματισμοί.
Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.
Σε περίπτωση που το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.
Σχετικά με την κυβερνητική πρόταση που αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17 αντί για τα 18 που ίσχυε μέχρι σήμερα, στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι το νέο όριο ηλικίας έχει ως στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων. Παράλληλα σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική συνέλευση του συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε με ψήφισμά της τα κράτη-μέλη του οργανισμού να μειώσουν την εκλογική ηλικία στα 16 έτη.
Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, τότε θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 του συνόλου της βουλής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβει 200 θετικές ψήφους. Η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΚΚΕ έχουν ήδη απαντήσει αρνητικά, θετικά έχει τοποθετηθεί η Ένωση Κεντρώων ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη διατηρεί επιφυλάξεις.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο εκλογικός νόμος δεν λάβει 200 θετικές ψήφους αλλά περάσει με απλή πλειοψηφία (από 151 έως 199 ψήφους) τότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.