Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται για δεύτερη συνεχόμενη καλοκαιρινή περίοδο οι εισπράξεις στα εμπορικά και τουριστικά καταστήματα της πόλης, συμπαρασύροντας αλυσιδωτά κάθε οικονομική δραστηριότητα στον νομό.
Το γεγονός ότι στα ξενοδοχεία οι πληρότητες είναι χαμηλές, η ανεργία που παραμένει στα ύψη, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, λόγω της επιδείνωσης του επιδημιολογικού φορτίου σε τοπικό επίπεδο με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και ενός lockdwon, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον που «στραγγαλίζει» καταστήματα και επιχειρήσεις.
Η εικόνα, όπως λένε επιχειρηματίες στα «Ρ.Ν.», θυμίζει τουριστική περίοδο 2020 ακόμα και στους τζίρους, παρά τις αρχικές προσδοκίες για μια καλύτερη φετινή σεζόν λόγω και των εμβολιασμών αλλά και της «εξοικείωσης» των πολιτών με τα υγειονομικά μέτρα και τις συνθήκες πανδημίας. Ωστόσο, δυστυχώς αυτό δεν συνέβη και η ανησυχία πως η πορεία της σεζόν θα είναι αντίστοιχη με την περσινή είναι τεράστια.
Στα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου καταναλωτές δεν διαθέτουν χρήματα για ένδυση και υπόδηση και όποιες αγορές γίνονται, πραγματοποιούνται με φειδώ. Παρά τις χαμηλές τιμές, λόγω και των εκπτώσεων που ξεκίνησαν από τις αρχές του μήνα και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου δεν υπάρχει απολύτως κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον, αφού τα ελάχιστα χρήματα που ενδεχομένως έχουν στη διάθεσή τους, τα διαθέσουν για να καλύψουν άλλες οικονομικές υποχρεώσεις, οι οποίες συσσωρεύονται για δεύτερη χρονιά.
Οι έμποροι και οι καταστηματάρχες δεν έχουν πολλά να περιμένουν από τη σεζόν με δεδομένη την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που κυριαρχεί .
Το μόνο βέβαιο είναι ότι βρίσκονται σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα καθημερινά λειτουργικά τους έξοδα και ο φόβος για λουκέτα από το φθινόπωρο κυριαρχεί. Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον με την έλλειψη ρευστότητας να επικρατεί στο σύνολο του εμπορικού κόσμου η μείωση της φορολόγησης είναι η μοναδική λύση. Από τον Γενάρη οι επιχειρηματίες θα κληθούν να ξεκινήσουν να επιστρέφουν σε δόσεις τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουν πάρει το προηγούμενο διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου, παρά το γεγονός ότι οι δόσεις είναι πολλές δεν είναι δυνατόν τα ποσά αυτά να επιστραφούν όταν για δεύτερη σεζόν τα καταστήματα καταγράφουν ελάχιστους ή μηδενικούς τζίρους.
Όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιστραφούν προς το κράτος τα χρήματα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται για οποιαδήποτε οφειλή των φορολογουμένων προς το υπουργείο Οικονομικών.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αμελήσει να επιστρέψει τα κρατικά δάνεια που πήρε θα ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για την εξόφληση της οφειλής που πλέον θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη.
Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών των μηχανισμών έχουν τεθεί επιχειρήσεις που εμφάνισαν μεγάλη μείωση τζίρου ή έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις και έλαβαν την κρατική ενίσχυση των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Αναλυτικά,
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου από την περιορισμένη κίνηση στα καταστήματα
Απογοητευμένος εμφανίζεται ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου, με την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά που σε τίποτα δεν θυμίζει καλοκαίρια προηγούμενων ετών. Η κίνηση είναι υποτονική αν και λίγο καλύτερη από πέρυσι, χωρίς όμως αξιοσημείωτες διαφορές που να αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η περίοδος των εκπτώσεων που φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και θα διαρκέσει λόγω και της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου είναι επί της ουσίας χωρίς αντίκρισμα για τους καταναλωτές. Οι χαμηλές τιμές και οι προσφορές δεν αποτελούν πια δέλεαρ για το ντόπιο καταναλωτικό κοινό, του οποίου η αγοραστική δύναμη έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Την ίδια στιγμή οι λίγοι επισκέπτες που βρίσκονται στην πόλη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές δεν μπορούν να ενισχύσουν τα τοπικά εμπορικά καταστήματα.
Η κακή επιδημιολογική εικόνα του νομού με αύξηση των κρουσμάτων και το ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων ψαλιδίζουν και τις οποίες προσδοκίες είχαν οι έμποροι για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως για δεύτερη συνεχή χρονιά η αγορά ρημάζει. Ο φόβος και η ανησυχία για το αύριο κυριαρχούν τη στιγμή, όπου τα χρέη και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Ο εμπορικός κόσμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθημερινά λειτουργικά του έξοδα, πόσο μάλλον να επιστρέψει ήδη από τον ερχόμενο Ιανουάριο τα χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έχει λάβει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου να εκτιμά πως το ενδεχόμενο αρκετών λουκέτων το χειμώνα δυστυχώς είναι πολύ σοβαρό.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «ΡΝ», ο Γιώργος Πολιουδάκης, ανέφερε: «Η κίνηση στην αγορά είναι πολύ υποτονική. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος και φειδωλός στις αγορές του, ενώ και οι τουρίστες δεν έχουν έρθει και δεν υπάρχουν πολλοί. Φοβούνται τις μεταλλάξεις, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και όλα είναι στον αέρα. Είναι καλοκαίρι και η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική. Περιμένει ο εμπορικός κόσμος να δουλέψει το καλοκαίρι για να βγάλει για τον χειμώνα που έρχεται, όμως μάταια. Πλέον έχουμε συνηθίσει στην στασιμότητα και στο τέλμα και τώρα χάνουμε και αυτή την χρονιά και πάμε για την επόμενη. Δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Αν η κυβέρνηση δεν κάνει φοροελαφρύνσεις, αν δεν κόψει χρέη ή να τα κουρέψει δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Από το Γενάρη θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις καταβολές των δόσεων για τις επιστρεπτέες. Τη στιγμή που τα ταμεία μας είναι άδεια και δεν μπορούμε καν να ανταποκριθούμε στα καθημερινά λειτουργικά έξοδα, ποιος θα μπορέσει να πληρώσει τις παλιές υποχρεώσεις; Είπανε ότι θα γίνουν 240 δόσεις, θα πληρώνουμε δηλαδή για 20 χρόνια. Ένας έμπορος τώρα που είναι 50 χρονών θα περιμένει να πάει 70 χρονών για να ξοφλήσει, ή ένας που είναι 60 χρονών και χρωστάει θα περιμένει να πάει 80 χρονών ή θα τα πληρώνουν τα χρέη τα παιδιά μας. Ακούγεται καλό ότι θα κάνουν 240 δόσεις, και σου μοιράζουν το ποσό που χρωστάς σε δόσεις, από την μια. Όμως πως θα την πληρώσεις, θα πληρώνουν οι περισσότεροι μια, δυο, τρεις, τέσσερις και θα σταματάνε και θα ξανακάνουν από την αρχή νέα ρύθμιση και θα ξαναπηγαίνουν σε νέα ρύθμιση. Ε, αυτό γίνεται, και το κράτος δεν αφήνει να πάνε χαμένα, θα κάνει ρύθμιση να πάρει του καθενός μια – δυο δόσεις και ότι πάρουν και ξανά πάλι ρυθμίσεις» και ο κ. Πολιουδάκης, κατέληξε λέγοντας: «Όλοι οι έμποροι του Ρεθύμνου ζορίζονται. Είναι όλοι απογοητευμένοι. Κανένας συνάδελφος δεν λέει ότι είναι μια καλή χρονιά. Οι περισσότεροι λένε ότι είναι λίγο καλύτερα από πέρσι αλλά πέρσι δεν υπήρχε καθόλου κίνηση, άρα το λίγο καλύτερα από πέρσι δεν λέει τίποτα. Τίποτα, μηδέν από μηδέν, μηδέν. Δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε αρκετά λουκέτα τον χειμώνα. Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά οι ενδείξεις αυτό λένε».
Όπως είπε ο κ. Πολιουδάκης ο εμπορικός κόσμος της Κρήτης ακόμα περιμένει απάντηση από τον περιφερειάρχη στο αίτημα που έχει καταθέσει για την χρηματοδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων.
«Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο με πολλά χρέη, τη στιγμή που άλλοι κλάδοι της οικονομίας εντάσσονται στα Προγράμματα επανεκκίνησης της αγοράς, όπως η Εστίαση, ο Τουρισμός κλπ. Τα συναρμόδια υπουργεία κρίνουν -χωρίς να εξηγούν επαρκώς το «γιατί»- ότι το λιανεμπόριο δεν χρήζει ανάλογης στήριξης, δημιουργώντας για μια ακόμη φορά αίσθημα αδικίας στους μικρομεσαίους εμπόρους.
Πλέον οι αντοχές έχουν εξαντληθεί, οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στους συναδέλφους δεν είναι μόνο για την κάλυψη των υποχρεώσεων των μικρών επιχειρήσεών τους, αλλά και του ίδιου του βιοπορισμού τους.
Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα αυτή τη δύσκολη περίοδο, για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων ΠΕΠ Κρήτης και αυτή τη φορά θα πρέπει να ενισχυθεί το λιανικό εμπόριο που είναι αδικημένο σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, για να αποφύγομε τα λουκέτα» ανέφεραν τον περασμένο Μάιο στην επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη οι έμποροι της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα αναζητηθεί σχετική χρηματοδότηση.