Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω οικονομικής κρίσης, οι κτηνοτρόφοι ήρθε το τελευταίο διάστημα να προστεθεί ένα ακόμα, το οποίο εντοπίζεται ιδίως στην περιοχή του Ψηλορείτη και ειδικότερα στα Ανώγεια.
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βλέπουν τα νεογέννητα αρνιά τους να αποδεκατίζονται εξαιτίας της κακής βόσκησης τους.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης που επισκέφτηκε την περιοχή των Ανωγείων και εξέτασε τα ζώα, αναφέρθηκε στις αιτίες της απώλειας εκατοντάδων αμνοεριφίων τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία και παρουσιάζεται εντονότερα στις περιοχές με υψηλό υψόμετρο. Η περίοδος που διανύουμε είναι η περίοδος των τοκετών των αμνοεριφίων με τις απώλειες στα νεογέννητα να αγγίζει το 30%, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες εκατοντάδων ζώων από τα κοπάδια των κτηνοτρόφων. Το ζήτημα είναι ακόμα προς διερεύνηση, αλλά από τα πρώτα στοιχεία καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου των αμνοεριφίων είναι η υδροφυτική βρογχοπνευμονία, ενώ ο λόγος της έξαρσής της είναι οι αυγουστιάτικες βροχοπτώσεις σε υψηλό υψόμετρο. Με τις πρωτοφανείς φετινές βροχοπτώσεις στο τέλος του Αυγούστου το χόρτο στις εκτάσεις όπου βόσκουν τα αμνοερίφια σε υψηλό υψόμετρο έχει παρουσιάσει μια αυξημένη οξύτητα, με αποτέλεσμα ουσιαστικά το χόρτο σε αυτές τις περιοχές να είναι σχεδόν σάπιο. Παράλληλα όμως η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και τα capital controls ήρθαν για να επιδεινώσουν την κατάσταση, καθώς ο περιορισμός αναλήψεων κρατά περιορισμένους τους κτηνοτρόφους στις αγορές ζωοτροφών, με αποτέλεσμα τα κοπάδια να μην σιτίζονται σωστά. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε την έρευνα για να εξακριβώσουμε τα ακριβή αίτια, ενώ δείγματα έχουν σταλεί ήδη και στο πανεπιστήμιο Κρήτης για περαιτέρω εξετάσεις».
Καταλήγοντας ο κ. Στεφανάκης έκανε έκκληση στην πολιτεία να λάβει περισσότερα μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων και να τους στηρίξει οικονομικά, διαφορετικά το πρόβλημα θα συνεχιστεί με απρόβλεπτες συνέπειες.
Για το σοβαρό αυτό πρόβλημα και την καταστροφή που προκαλείται στους κτηνοτρόφους ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ανωγείων κ. Στέφανος Χαιρέτης δήλωσε στα «Ρ.Ν.» για το θέμα: «Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι καινούριο, εδώ και σχεδόν δώδεκα χρόνια, κάθε δυο με τρία χρόνια έχουμε τα ίδια. Φέτος παρουσιάστηκε ξανά το πρόβλημα και διογκώθηκε από τις αρχές του Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα προκαλώντας μεγάλη ζημιά στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής των Ανωγείων. Τα αμνοερίφια δεν μπορούν να επιβιώσουν πάνω από μια εβδομάδα μετά από τη γέννησή τους. Οι πρώτες εκτιμήσεις από την επίσκεψη του κλιμακίου μιλούν για διατροφικό πρόβλημα αλλά πρέπει να γίνει μια λεπτομερής έρευνα πάνω στο θέμα για να δοθεί μια ουσιαστική και οριστική λύση και να μην έχουμε κάθε δυο χρόνια τα ίδια».
Σε επικοινωνία που είχαν τα «Ρ.Ν.» με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αμαρίου κ. Πατένα υποστήριξε ότι δεν έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά στο Αμάρι.