Ξεκίνησε η συγκομιδή της ελιάς από τους παραγωγούς και στο Ρέθυμνο. Φέτος η διαδικασία ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι καιρικές συνθήκες και σαν αποτέλεσμα η κατάσταση του καρπού, επέτρεψαν τη συγκεκριμένη κίνηση. Σύμμαχος στην παρούσα διαδικασία είναι ο καιρός καθώς η ιδιότυπη καλοκαιρία των τελευταίων ημερών διευκολύνει τους παραγωγούς σε μεγάλο βαθμό στη συγκομιδή της ελιάς.
Σε επικοινωνία που είχαν τα «Ρ.Ν.» με τον επιστημονικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κ. Νίκο Μιχελάκη αναφορικά με τη σχετικά πρόωρη έναρξη της συγκομιδής, υποστήριξε ότι «ξεκίνησε και γενικεύεται πλέον η συγκομιδή της ελιάς, νωρίτερα φέτος συγκριτικά με άλλες χρονιές. Η διαδικασία προχωρά κανονικά και με γοργούς ρυθμούς καθώς αυτές τις μέρες ο ένας μετά τον άλλο οι παραγωγοί με εξαίρεση την ανατολική Κρήτη προσχωρούν στη συλλογή του καρπού από τα ελαιόδεντρα».
Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα στην ποιότητα του λαδιού
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη από τα πρώτα αποτελέσματα στα ελαιοτριβεία όλα δείχνουν ότι η ποιότητα του λαδιού είναι σχετικά καλή με την απόδοση του καρπού να κυμαίνεται στα 5 προς 1, ενώ οι οξύτητες κυμάνθηκαν μεταξύ 0,4-0,5 βαθμούς με τα αποτελέσματα να δείχνουν έως και 0,3 βαθμούς οξύτητας σε μερικές περιπτώσεις. Ο κ. Μιχελάκης χαρακτηριστικά τόνισε: «Οι καιρικές συνθήκες αυτόν τον καιρό και η παρατεταμένη λιακάδα είναι σύμμαχος και ένα εξαιρετικά ευνοϊκό σημάδι για τη συγκομιδή, σε αντίθεση με την κατάσταση αλλά και την ποιότητα του καρπού, που σε γενικές γραμμές δεν ευνοεί, καθώς αυτές οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την παρουσία του δάκου. Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί ότι φέτος ξεκίνησε η δακοκτονία με αρκετή καθυστέρηση, λόγω της γραφειοκρατίας και της υποχρηματοδότησης, χαλώντας έτσι αρκετό καρπό».
Αυξημένη η παραγωγή σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και σταθερές οι τιμές
Οι τρεις μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά ελαιολάδου είναι οι τρεις μεσογειακές χώρες η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η παραγωγή στις παραπάνω χώρες είναι εξαιρετικά αυξημένη με την τιμή όμως σε Ισπανία και Ιταλία να κάνει βουτιά λόγω της μεγάλης παραγωγής, της οικονομικής κρίσης αλλά και των μεγάλων εισαγωγών ελαιολάδου της ΕΕ από την Τυνησία. Σαν αποτέλεσμα στην Ιταλία η τιμή από τα 4,40 έπεσε φέτος στα 3,20 και στην Ισπανία από τα 4,90 φέτος έπεσε στα 3,60, σε αντίθεση με την Ελλάδα που οι τιμές παραμένουν σχετικά σταθερές με την τιμή να κυμαίνεται από 3,30 έως 3,50 ευρώ το κιλό αναφορικά με την κατηγορία του ελαιολάδου».
Πρωτοφανής καθυστέρηση στις επιδοτήσεις
Παράλληλα ο κ. Μιχελάκης έκανε έκκληση προς την πολιτεία να μεριμνήσει για άμεση καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Φέτος έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό η καταβολή των επιδοτήσεων στους παραγωγούς. Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει να δίνει στην ώρα τους τις επιδοτήσεις στους παραγωγούς για να αποφεύγουμε φαινόμενα πώλησης ελαιολάδου λόγω οικονομικής στενότητας». Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών μιλούν για μια καταβολή του 70% του ποσού των επιδοτήσεων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, παρόλα αυτά λόγω των αυξημένων γραφειοκρατικών ενεργειών η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι αμφίβολη.
Τέλος, ο κ. Μιχελάκης έκανε έκκληση στους ελαιοπαραγωγούς να μην παρασύρονται από διάφορες εκτιμήσεις για την τιμή του ελαιόλαδου από διάφορες πηγές και να ακολουθούν τα δελτία του ΣΕΔΗΚ, που είναι διαθέσιμα κάθε εβδομάδα με τις επίσημες τιμές του λαδιού, ενώ μπορούν να τα βρουν και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ.