Σαράντα χρόνια «ζωής» μετράει το δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1980. Ένα κτίριο στο οποίο όλη αυτή τη μακρά περίοδο εκδικάστηκαν χιλιάδες υποθέσεις, αρκετές από τις οποίες συζητήθηκαν πανελλαδικά, στις έδρες των αιθουσών κάθισαν εκατοντάδες εισαγγελείς και δικαστές, αγόρευσαν δεκάδες διαπρεπείς δικηγόροι Ρεθύμνιοι και μη, στα ακροατήρια του, όπως και στα γραφεία των υπηρεσιών του, φιλοξενήθηκε έστω και μία τουλάχιστον φορά κάθε πολίτης του Ρεθύμνου.
Ένα κτίριο στο οποίο έχουν γραφτεί άπειρες μικρές και μεγάλες ιστορίες, με ευχάριστο ή δυσάρεστο τέλος, ανάλογα από ποια μεριά της εκάστοτε δικαζόμενης υπόθεσης βρισκόταν κάποιος.
Τα τελευταία αρκετά χρόνια, το δικαστικό μέγαρο δεν εξασφάλιζε τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, εισαγγελέων-δικαστών-δικηγόρων, οι οποίοι εκεί περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους.
Είχε τύχει να βρεθούμε στις δικαστικές αίθουσες του καλοκαίρι και να διαπιστώσουμε την αφόρητη ζέστη υπό την οποία λειτουργούσε η δικαιοσύνη λόγω απουσίας κλιματισμού ή μόνιμης βλάβης των κλιματιστικών όταν υπήρχαν, είχε τύχει να βρεθούμε χειμώνα (πολύ πρόσφατα μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο) και να δούμε τα νερά της βροχής στις αίθουσες. Η πτώση δε σοβάδων στη διάρκεια εκδίκασης υποθέσεων δεν ήταν κάτι ασύνηθες.
Και ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα του κτιρίου η στατική ανεπάρκεια του, με ότι αυτό σημαίνει για ένα δημόσιο κτίριο που καθημερινά φιλοξενεί στους χώρους του τόσο κόσμο.
Για πρώτη φορά λοιπόν επιχειρείται ένα ολικό «λίφτινγκ» στο δικαστικό μέγαρο για να επανέλθει σε κατάσταση που θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες λειτουργίας του. Οι εργασίες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη αφού ύστερα από επανειλημμένα αιτήματα, το υπουργείο Δικαιοσύνης χρηματοδότησε την αποκατάσταση του κτιρίου, με το ποσόν των 316.000 ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου, Βαγγέλη Μουνδριανάκη.
«Τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος όσο η διευθύνουσα, η πρόεδρος Πρωτοδικών και υπηρεσιακοί παράγοντες του δικαστικού μεγάρου, με επανειλημμένες παρεμβάσεις μας προς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καταφέραμε να συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες και στη συνέχεια να εξασφαλίσουμε τις πιστώσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο αποκατάστασης του.
Το κτίριο ήταν σε μια κατάσταση που εγκυμονούσε κινδύνους τόσο στη στατική του επάρκεια όσο και στην εύρυθμη λειτουργία του λόγω εισροής υδάτων, λόγω αποκολλήσεως σοβάδων, λόγω αχρήστευσης του συστήματος κλιματισμού κ.λπ.» αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μουνδριανάκης, προσθέτοντας ότι:
«Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι εργασίες που κρίθηκε να γίνουν κατεπειγόντως, αφορούν την αποκατάσταση της μόνωσης των δωμάτων, επισκευές δομικών στοιχείων του κτιρίου και την αποκατάσταση συστήματος κλιματισμού.
Στο δικαστικό μέγαρο υπήρχαν σοβαρές ζημιές στα δομικά στοιχεία. Αρκεί να σας πω, κι αυτό είναι πολύ σοβαρό, ότι κινδύνευε μεσοπρόθεσμα, ενδεχομένως και βραχυπρόθεσμα, η στατική επάρκεια του κτιρίου.
Οι μονώσεις είχαν σχεδόν καταστραφεί με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι και εισροή υδάτων μέσα στο δικαστικό μέγαρο, οι επενδύσεις είχαν σχεδόν καταστραφεί και βεβαίως το σύστημα κλιματισμού δεν λειτουργούσε.
Τέτοιας έκτασης εργασίες γίνονται για πρώτη φορά στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου από τότε που κατασκευάστηκε, δηλαδή το 1980.
Οι μόνες παρεμβάσεις που είχαν γίνει, χωρίς αποτέλεσμα βέβαια αφού ποτέ δεν λειτούργησε, ήταν στο σύστημα θέρμανσης-ψύξης, το οποίο αντικαταστάθηκε μεν, χωρίς αποτέλεσμα δε».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ο διαγωνισμός και η δημοπράτηση του έργου έγινε τον περασμένο Ιούνιο από την ΚΤΥΠ Κτιριακές Υποδομές και οι εργασίες σύμφωνα με τους όρους δημοπράτησης έχουν διάρκεια 240 ημερολογιακές ημέρες, οπότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν περί τα μέσα Απριλίου.