Μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) συστάθηκε το Δίκτυο Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Ελαιολάδου (Δ.Ε.Α.Χ.Ε.), το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συγκροτήθηκε σε σώμα χθες στα γραφεία του στο Ρέθυμνο. Πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. αναδείχτηκε ο Νίκος Μπομπολάκης (Χανιά), αντιπρόεδρος ο Ευάγγελος Πρωτογεράκης (Μοίρες), ταμίας ο Όθωνας Χριστουλάκης (Ρέθυμνο) και μέλη οι κυρίες Μαρκέλλα Κουκουράκη (Λασίθι) και Αργυρώ Βάρδα (Ηράκλειο).
Στην πρώτη συνεδρίασή τους, με την παρουσία του Επιστημονικού Συμβούλου του ΣΕΔΗΚ Νίκου Μιχελάκη, τα μέλη του νεοσύστατου Δ.Σ. προσδιόρισαν τις δράσεις άμεσης προτεραιότητας, συζήτησαν για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την προβολή του δικτύου, αλλά για και την εγγραφή μελών.
Μέχρι στιγμής στο Δ.Ε.Α.Χ.Ε. συμμετέχουν σαράντα επιχειρήσεις από όλη την Κρήτη και ο στόχος είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί κατά πολύ τους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει η χρήση ελαιολάδου στο νησί. Σύμφωνα με τα μέλη του Δ.Σ. μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί τα οργανωτικά ζητήματα που εκκρεμούν για την πλήρη λειτουργία του Δικτύου και στα μέσα Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, στην οποία θα κληθούν οι επιχειρηματίες του νησιού.Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Μπομπολάκης κάλεσε τους Κρητικούς να αγκαλιάσουν τη νέα προσπάθεια: «Είναι ανάγκη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την κρητική διατροφή και τα τοπικά προϊόντα. Το χρειάζεται ο τουρισμός, το χρειαζόμαστε εμείς οι ίδιοι. Το νησί μας διαθέτει ήλιο, θάλασσα, περιβάλλον, πρέπει να προβάλλουμε και την κρητική διατροφή και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συναδέλφους που εμπλέκονται με το λάδι είτε είναι εστιατόρια, είτε ταβέρνες, είτε επιχειρήσεις με γλυκά, είτε επιχειρήσεις που τυποποιούν λάδι, να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια.
Θέλω να πιστεύω ότι θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί και θα καταφέρουμε να προωθήσουμε αυτό το χρυσό προϊόν, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι. Το ελαιόλαδο είναι πράγματι «λύρα χρυσή» για την Κρήτη και πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προώθηση και την κατανάλωσή του».
Στη συνέχεια ο κ. Μπομπολάκης αναφέρθηκε στο ποσό εγγραφής και ετήσιας συνδρομής των μελών, επισημαίνοντας ότι το κόστος ανέρχεται στα 50 ευρώ για εφάπαξ εγγραφή και στα 150 ευρώ η συνδρομή.
Ο ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου, Όθωνας Χριστουλάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσει ταυτότητα η τοπική γαστρονομία: «Μας ενδιαφέρει η ανάδειξη, η προώθηση και η διάδοση των τοπικών προϊόντων και ιδιαίτερα του ελαιολάδου. Με κορμό το ελαιόλαδο θα προωθήσουμε την τοπική μας γαστρονομία, ως άποψη, προκειμένου να γίνει γνωστότερη και να αποκτήσει επιτέλους τη ζητούμενη ταυτότητα, την οποία δεν έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα».
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Δίκτυο Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου, μετά τους σχετικούς ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν, θα αποκτήσουν ένα ειδικό σήμα που θα τις διαφοροποιεί από εκείνες που χρησιμοποιούν και προσφέρουν άλλους είδους λάδια.
«Αφού γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη χρήση του ελαιολάδου, θα υπάρχει ένα σήμα το οποίο θα κάνει γνωστό στους καταναλωτές ότι το συγκεκριμένο κατάστημα είναι πιστοποιημένο, δηλαδή πρωτίστως χρησιμοποιεί ελαιόλαδο τοπικής παραγωγής» τόνισε ο κ. Χριστουλάκης.
Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ ενέκριναν για επείγουσα χρήση το χάπι της Pfizer
Η ρυθμιστική αρχή υγείας των ΗΠΑ ενέκρινε για επείγουσα χρήση το χάπι της Pfizer για την Covid. Όπως μεταδίδει το...