@import url(http://www.rethnea.gr/CuteSoft_Client/CuteEditor/Load.ashx?type=style&file=SyntaxHighlighter.css);
Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι στην Τεχνική Υπηρεσία είχαν αποκλείσει τον χώρο γύρω από την είσοδο των εξωτερικών ιατρείων για λόγους ασφαλείας και τα συνεργεία έκαναν τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να αποκαταστήσουν την ζημιά.
Το περιστατικό σημειώθηκε στη 1:30 τη νύχτα, όταν αποκολλήθηκε σοβάς ενός τετραγωνικού μέτρου από το στέγαστρο. Τα εξωτερικά ιατρεία είναι το παλαιότερο κτίριο του Νοσοκομείου, που κατασκευάστηκε την δεκαετία του ‘50, ενώ το 1985 είχε γίνει μια συντήρηση στο στέγαστρο, που είκοσι πέντε χρόνια μετά δεν άντεξε και κατέρρευσε.
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και μέλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Γιώργο Ανδρουλιδάκη το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για την σοβαρότητα του προβλήματος του στεγάστρου και τον κίνδυνο κατάρρευσής του. Σε δηλώσεις του ο ίδιος ανέφερε: «Υπάρχει ένας πρόβολος στην είσοδο των εξωτερικών ιατρείων, από το οποίο έπεσε ένα κομμάτι σοβάς τα ξημερώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι την δεκαετία του ‘80 και συγκεκριμένα το 1985, οπότε και φτιάχτηκε, χρησιμοποιήθηκε μια διαφορετική τεχνική. Έβαζαν κάτι σαν δίχτυ, το οποίο το στερέωναν με συρματάκια, το κρεμάγανε από τα σίδερα και μετά το ψέκαζαν με τσιμέντο. Τα σύρματακια με τον καιρό σκουριάσανε από το τσιμέντο που είχε μέσα και κάτω από το βάρος του σουβά υποχώρησαν. Πλέον δεν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος, διότι έχει αποδειχτεί ότι έχει προβλήματα. Το ανησυχητικό όμως με αυτή την ιστορία είναι ότι δεν υπήρχαν σημάδια, δεν υπήρχε φούσκωμα ή ρωγμή που να μας υποψίαζε ότι κάτι μπορεί να πέσει. Έλεγχοι στις εγκαταστάσεις και στα μηχανήματα γίνονται κάθε μέρα, όμως αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να προβλεφθεί».
Ανήσυχος και προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου, ο οποίος με αφορμή το περιστατικό αυτό επανέλαβε την αναγκαιότητα αύξησης της χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία, προκειμένου όπως είπε τα νοσοκομεία να συντηρούνται επαρκώς και να μπορούν με αξιοπρεπείς συνθήκες να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών. Ειδικότερα ο κ. Γιάννης Σαριδάκης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Αν αυτό συνέβαινε στη διάρκεια της ημέρας τώρα θα μιλούσαμε για θύματα, γιατί το σημείο είναι πολυσύχναστο. Τα ακριβή αίτια δεν μπορούμε ακόμα να τα γνωρίζουμε, διότι η πτέρυγα αυτή είναι η παλαιότερη του Νοσοκομείου, κάποιες προσθήκες που έγιναν το 1985, τα χρόνια που έχουν περάσει είναι πολλά, οι φθορές είναι σημαντικές και είναι φυσικό να υπάρχουν βλάβες και προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί κανείς να τα διαγνώσει έγκαιρα. Η Τεχνική Υπηρεσία με τα πενιχρά μέσα που έχει παλεύει και κάνει ότι μπορεί, όμως, πολλές φορές με την υποχρηματοδότηση και με την υποστελέχωση τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και με την τεχνική τους υποστήριξη. Οι Ρεθεμνιώτες είναι εξοργισμένοι βλέποντας ότι θα μπορούσαν να χαθούν ανθρώπινες ζωές από την κατάρρευση σοβάδων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Απαιτούν αυτή την στιγμή, όχι μόνο διοικητή, άλλα άμεση λύση σε όλα τα προβλήματα που έχει το Νοσοκομείο. Θέλουμε προσωπικό, διότι θα ανασταλεί η λειτουργία τμημάτων και χρηματοδότηση, διότι το Νοσοκομείο καταρρέει και καταρρέει όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά».
Σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός για την κατάρρευση του στεγάστρου στην είσοδο των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου αναφέρει: «Πολλές φορές ο συμβολισμός ενός γεγονότος υπερβαίνει την πραγματική του σημασία. Σε ένα Σύστημα Υγείας που βρίσκεται σε τροχιά κατεδάφισης και σε ένα Νοσοκομείο που εδώ και καιρό «παραπαίει» και κινδυνεύει με «λειτουργική κατάρρευση», η είδηση της πτώσης ενός τμήματος του στεγάστρου σε ένα πολυσύχναστο χώρο του Νοσοκομείου, επιβεβαιώνει την εικόνα συνολικής εγκατάλειψης του Ιδρύματος. Το απρόβλεπτο αυτό συμβάν θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες, αν διαδραματιζόταν σε ώρα αιχμής. Είναι ευτύχημα το ότι δεν συνέβη. Είναι ευκαιρία όμως να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι αυτό το Νοσοκομείο, που παρά τις αντίξοες συνθήκες και χάρις στο φιλότιμο του εξαθλιωμένου εργασιακά και μισθολογικά προσωπικού του εξακολουθεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες του Νομού μας, χρειάζεται επειγόντως πολύπλευρη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού και επαρκή χρηματοδότηση για την εύρυθμη λειτουργία του. Υπήρξαν στο παρελθόν πολλαπλές προειδοποιήσεις για την επικίνδυνη τροπή που είχαν πάρει τα μείζονα θέματα του Νοσοκομείου. Χωρίς οι κατά καιρούς αρμόδιοι να «πάρουν το μήνυμα». Ελπίζουμε ότι το χθεσινό επεισόδιο θα είναι το τελευταίο «καμπανάκι» και ότι δεν θα χρειαστούμε άλλη, τραγικότερη, αφορμή αφύπνισης. Τώρα είναι η ώρα της συλλογικής ενεργοποίησης και του κοινού αγώνα των γιατρών, των υπόλοιπων εργαζομένων και της κοινωνίας με αίτημα την άμεση δρομολόγηση λύσεων στα χρονίζοντα προβλήματα του Νοσοκομείου και της δημόσιας περίθαλψης στο Ρέθυμνο».
Ο διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης κ. Αντώνης Γρηγοράκης μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό ζήτησε επίσημη τεχνική έκθεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, αποκολλήθηκε τμήμα περίπου ενός τετραγωνικού μέτρου από τον σοβά του στεγάστρου της εισόδου.
Το εν λόγω στέγαστρο κατασκευάσθηκε το 1985 σαν προέκταση μικρότερου στεγάστρου από τσιμέντο. Το κύριο σώμα του στεγάστρου είναι λαμαρίνα, που από πάνω έχει μονωθεί κατάλληλα για την υγρασία, το δε κάτω μέρος έχει επικαλυφθεί από σοβά πάχους περίπου 5 εκατοστών. Κατά την μέθοδο που ακολουθείτο την δεκαετία του 80, προκειμένου να πιάσει ο σοβάς πάνω στο μεταλλικό στέγαστρο τοποθετήθηκε μεταλλικό δικτυωτό πλέγμα, το οποίο στηριζόταν στην μεταλλική οροφή με σύρματα. Τα σύρματα αυτά καθώς και το ίδιο το πλέγμα του νευρομετάλ μετά την πτώση του σοβά, βρέθηκαν άκρως διαβρωμένα πιθανότατα από τον ασβέστη που περιέχεται στο σοβά. Συνέπεια της διάβρωσης είναι ότι με το βάρος του σοβά τμήμα του υποχώρησε.
Επισημαίνεται ότι δεν είχε παρουσιασθεί κανένα μακροσκοπικό σημάδι (φούσκωμα, ράγισμα) για την επικείμενη βλάβη.
Η τεχνική υπηρεσία και το συνεργείο συντήρησης του Νοσοκομείου προέβηκαν στην άμεση καθαίρεση του σοβά όλου του στεγάστρου για λόγους ασφαλείας. Ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης έδωσε εντολή στον διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας να προβεί σε όλες τις άμεσες απαιτούμενες ενέργειες σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη.
Η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης ζητά συγνώμη για το συμβάν από την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες υγείας.