Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σήμερα ανήμερα της Τσικνοπέμπτης σε όλη την πόλη του Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου θα παρουσιάσει το αποκριάτικο έθιμο «γαϊτανάκι». Το σύνολο του χορού θα χορέψει το γαϊτανάκι με τους ήχους της μουσικής της παραδοσιακής ορχήστρας του σχολείου σε επίκαιρα σημεία της πόλης, ζωγραφίζοντας έτσι μια χαρακτηριστική παραδοσιακή εικόνα γεμάτη χρώματα, χορό και μουσική, χαρίζοντας ομορφιά και χάρη στη γιορταστική ατμόσφαιρα της μέρας, φέρνοντας στο νου μας παλαιότερους τρόπους διασκέδασης.
Το «γαϊτανάκι» είναι από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς. Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών, αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο! Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο κοντάρι στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Γύρω από το κοντάρι, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε έξι ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από το κοντάρι, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το κοντάρι δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Ο ένας χορευτής περνάει τη μια φορά μέσα και την άλλη από έξω από τον άλλον και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωμες πάνω στο κοντάρι δημιουργώντας διάφορα χρωματιστά σχέδια. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το κοντάρι και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα. Πιθανόν ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από τη χαρά στη λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη, από τη ζωή στο θάνατο και το αντίθετο.
Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα μιτάτα της Κρήτης
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι γιορτάζοντας τα 100 χρόνια ιστορίας του, τιμά την κρητική παράδοση και την εκφράζει μέσα από όλες τις εκδηλώσεις του.
Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με τίτλο: «Τσικνοπέμπτη στα μιτάτα της Κρήτης».
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών στην καρδιά της παλιάς πόλης, με ώρα έναρξης 20:30. Η πλατεία Μικρασιατών μετατρέπεται σε ένα εικονικό μιτάτο, ένα ταξίδι στην ιστορία, τις γεύσεις και την παράδοση των βουνών του νησιού. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το Λιβαδιώτικο Αόρι μέσα από αναφορές, δράσεις και δρώμενα: φυσικό περιβάλλον, μιτάτα, βοσκοί και γεύσεις από τον Ψηλορείτη: τυροκόμηση, λιβαδιώτικο πιλάφι, αντικριστό, κ.ά.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Λιβαδιωτών. Ακολουθεί συναυλία κρητικής μουσικής με τους: Γιώργο Αλεξαντωνάκη και εκπροσώπους του Παγκρήτιου Συλλόγου Κρητών Μουσικών Καλλιτεχνών τον Νίκο Καλομοίρη και τον Γιώργο Τσαντάκη.
Θα πλαισιώσουν δε χορευτικά οι σύλλογοι Ερωφίλη και Ψηλορείτης εκ μέρους της Ένωσης Μουσικοχορευτικών Παραδοσιακών Συλλόγων Δήμου Ρεθύμνης.
Νωρίτερα, στο Σπίτι του Πολιτισμού στην Παλιά Πόλη, στις 19:30 θα γίνει παρουσίαση από το Οικομουσείο Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης «Κουρήτια Οδός» μιας μοναδικής γαστρονομικής διαδρομής με τίτλο: «Ψηλορείτη Γεύσεων» με το παραδοσιακό λιβαδιώτικο πιλάφι, το αντικρυστό, τη μιζύθρα των μιτάτων. Την παρουσίαση θα κάνει η κα. Αναστασία Φρυγανάκη φιλόλογος, δραματουργός.
Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης διοργανώνονται πολλές άλλες εκδηλώσεις στην πόλη: Τσίκνα χορός και ξεφάντωμα σε όλη την πόλη.
Αποκριάτικος Παιδικός Χορός Λυκείου Ελληνίδων, 15:30-19:00 στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων. Διοργάνωση: Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου ( Λ.Ε.Ρ.).
19:00 Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη: Oι Εμείς κι Εμείς «φέρνουν στο χωριό τον Αρκουδιάρη». Ζωντανεύουν Απόκριες αλλοτινών εποχών, τότε που οι τσουλομασκαράδες πλημμύριζαν τα σοκάκια της πόλης μας με ντέφια, ροκάνες, πειράγματα, μπόλικη σατιρική διάθεση και απίστευτο κέφι και κατάληξη έξω από το Empire café-bar.
– Στην πλατεία Μικρασιατών Τα Παρτάλια, οι Τσαπατσούληδες και οι Ρακοδικασμένοι.
– Στην κρήνη Rimondi οι Oloi Vitsiozoi και Οι Άσχετοι.
– Στην Τζανέ Μπουνιαλή οι PandaYa.
– Στην Βάρδα Καλλέργη οι Φευ…Γάτοι.
– Στην Αντ. Βασιλάκη 19, μετά τις 13:00, οι Τρομοκράτες.