Το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, πέρασε στην ιστορία αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη για τις μελλοντικές διοργανώσεις. Εφέτος τη διοργάνωσή του ανέλαβε το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης, μετά από την πρόταση της Επιστημονικής Εταιρείας «Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο», έχοντας την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου καθώς και τη συνδρομή του Δήμου Ρεθύμνου. Περισσότεροι από 980 μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς από 43 σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετείχαν στις τριήμερες δράσεις του Φεστιβάλ.
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του το οφείλει στην άοκνη προσπάθεια πολλών – συμπολιτών μας και μη, εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών, μαθητών και φοιτητών – που ο καθένας πρόσφερε τον καλύτερό του εαυτό ώστε το φεστιβάλ να εκπληρώσει τους στόχους του και οι φιλοξενούμενοί μας να ευχαριστηθούν την παραμονή τους στο Ρέθυμνο. Η συμβολή τους ήταν ανεκτίμητη και τους ευχαριστούμε από καρδιάς.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι ραδιοφωνικές ομάδες των σχολείων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, συνεργάστηκαν σε κοινές εκπαιδευτικές δράσεις:
Γνωρίστηκαν μέσα από βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας, και μοιράστηκαν τις μαθητικές και ραδιοφωνικές τους εμπειρίες. Δοκίμασαν γνώσεις και δεξιότητες μέσα από ένα ραδιοφωνικό κυνήγι θησαυρού, με θέμα την ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας και συμμετείχαν στο διαγωνισμό αφίσας-περιπτέρου ραδιοφωνικής ομάδας.
Περιηγήθηκαν στα εργαστήρια του μοναδικού τριτοβάθμιου τμήματος στην Ελλάδα που ασχολείται επιστημονικά με τη Μουσική Τεχνολογία και Ακουστική, και παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια δημιουργίας ηχητικών εκπομπών.
Έγιναν συν-παρουσιαστές στη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδίδονταν ζωντανά και μετέφερε στους ακροατές τον παλμό του Φεστιβάλ. Διασκέδασαν όλοι μαζί στο γλέντι γνωριμίας των ραδιοφωνικών ομάδων με μαθητικά μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρακολούθησαν την Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2017», που φέτος είχε θέμα την «Τέχνη της Επικοινωνίας» και περιπλανήθηκαν στα σοκάκια της παλιάς βενετσιάνικης πόλης του Ρεθύμνου.
Συμμετείχαν στη συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» που αφορούσε στο παρόν και το μέλλον του μαθητικού ραδιοφώνου. Παρακολούθησαν τις σύντομες εισηγήσεις των πανεπιστημιακών Καθηγητών Μάριου Πουρκού με θέμα «Το ραδιόφωνο στην υπηρεσία της έρευνας, μάθησης και ανάπτυξης του ανθρώπου: Δημιουργώντας κύματα επικοινωνίας, συλλογικότητας και γνώσης» και της Δρ Κατερίνας Τζεδάκη με θέμα «Σύγχρονη Τεχνολογία Ραδιόφωνο και Επικοινωνία», καθώς και του διευθυντή της ΕΡΑ Ηρακλείου, δημοσιογράφου Κώστα Βασιλάκη σχετικά με τη «Δημοσιογραφική Δεοντολογία».
Επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας στις παρυφές του Ψηλορείτη!
Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2017»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2017» με την τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δήμου Ρεθύμνης «Σπίτι του Πολιτισμού» την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017.
Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν οι: Ιωάννα Μοσχίδου, Στέφανος Ηλίαδης και Σίμος Σιδέρης, φοιτητές – παραγωγοί του ESR και εκπαιδευτές του εκπ. προγράμματος «Κάνω ραδιόφωνο στο European School Radio». Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο και παρευρέθηκαν μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας των σχολείων που συμμετείχαν στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής διοίκησης της Κρήτης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατά τη διάρκεια της τελετής τραγούδησε ζωντανά ο Πασχάλης Μπούσδρος ένα τραγούδι σχετικό με την τέχνη της επικοινωνίας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ της τοπικής αυτοδιοίκησης οι υποστηρικτές και χορηγοί των δώρων, κ. Μαίρη Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, η κ. Πέπη Μπιρλιράκη αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης. Εκ της εκπαιδευτικής διοίκησης ο κ. Γεώργιος Τερζάκης, περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, εκ των συνδιοργανωτών φορέων και της Οργανωτικής Επιτροπής η κ. Ευτυχία Τούλιου – Eπιστημονική Eταιρεία European School Radio, η κ. Άννα Τσιάρτα, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και η κ. Σοφία Παπαδημητρίου, Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ΥΠ.Π.Ε.Θ. Τέλος, σύντομη εισήγηση για την επικοινωνία παρουσίασε ο Δρ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του A.Τ.Ε.Ι. Κρήτης.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2017» συγχαίρει ιδιαιτέρως τα σχολεία που διακρίθηκαν για τις συμμετοχές τους στον φετινό διαγωνισμό και ευχαριστεί θερμά όλα τα σχολεία για τις εξαιρετικές τους δημιουργίες. Το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό και το έργο της Κριτικής Επιτροπής κάθε κατηγορίας αποδείχθηκε δύσκολο! Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού παρουσιάζονται παρακάτω, ενώ οι συμμετοχές που διακρίθηκαν, καθώς και οι συμμετοχές που ξεχώρισαν με μεγάλη βαθμολογία κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης αξιολόγησης, είναι διαθέσιμες για ακρόαση μέσα από τη σελίδα: http://europeanschoolradio.eu/4fest/vraveia/.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις παρακάτω συμμετοχές:
Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού και Συντονιστικό μέλος του European School Radio, Αναγνώστης Γενιτζές, ανακοίνωσε το Βραβείο ακροατών ESR, το οποίο απέσπασε το 1o Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεωδώρων με 5.130 ψήφους για το τραγούδι «Επικοινωνίας μέρα».
Ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γεώργιος Τερζάκης, ανακοίνωσε το Βραβείο ραδιοφωνικού μηνύματος για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο κέρδισε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου για το Ραδιοφωνικό Μήνυμα «Ανάθεμα τα κινητά».
Ο δημοσιογράφος και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, Μανούσος Κλάδος, ανακοίνωσε το Βραβείο ραδιοφωνικού μηνύματος για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο απέσπασε το 8ο Γυμνάσιο Αχαρνών για το Ραδιοφωνικό Μήνυμα «Πάτα like».
Η εκπαιδευτικός, μουσικός και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, Σοφία Λεβαντή, ανακοίνωσε το Βραβείο τραγουδιού για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο απέσπασε το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σχολαρίου για το Τραγούδι «Πες το μ’ ένα αστείο».
Ο σχολικός σύμβουλος Μουσικής Κρήτης και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, Κώστας Δροσουλάκης, ανακοίνωσε το Βραβείο τραγουδιού για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο απέσπασε το Terra Santa College Κύπρου για το τραγούδι «Τι ‘ν’ αλήθεια;». Μετά την απονομή, οι μαθήτριες παρουσίασαν ζωντανά το τραγούδι τους και μάγεψαν το κοινό με την ερμηνεία τους.
Η Κριτική Επιτροπή του ραδιοφωνικού μηνύματος απένειμε τις παρακάτω Ειδικές Διακρίσεις:
Η δημοσιογράφος και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, Αθηνά Πετρακάκη, έκανε απονομή Ειδικής διάκρισης εκφραστικότητας στο 33ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου για το ραδιοφωνικό μήνυμα «Μίλα και άκου».
Ο διευθυντής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ανδρέας Ταξάκης, έκανε απονομή Ειδικής διάκρισης «Ενήλικοι μαθητές στο ραδιόφωνο» στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μεσολογγίου με Λυκειακές Τάξεις για το ραδιοφωνικό μήνυμα «Σώπα Άκου».
Η εκπρόσωπος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου – λειτουργός του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Άννα Τσιάρτα, έκανε απονομή Ειδικής διάκρισης ευρηματικότητας στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, Λευκωσίας Κύπρου για το ραδιοφωνικό μήνυμα «Η φύση σε καλεί».
Η επικοινωνιολόγος και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, Ράνια Νεραντζάκη, έκανε απονομή Ειδικής διάκρισης περιεχομένου στο 2ο Γ.Ε.Λ. Εχεδώρου Θεσσαλονίκης για το ραδιοφωνικό μήνυμα «Έχεις άποψη;».
Η Κριτική Επιτροπή του τραγουδιού απένειμε τις παρακάτω Ειδικές διακρίσεις:
Την Ειδική διάκριση «Λιλιπούτειοι μαθητές» έλαβε το 8ο Νηπιαγωγείο Νάουσας για το τραγούδι «Η παλέτα».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ρεθύμνης, Γιώργος Γεωργαλής, έκανε απονομή Ειδικής διάκρισης «Ενήλικοι μαθητές στο τραγούδι» στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κιλκίς για το τραγούδι «Χρόνια πώς περάσανε».
Η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του ΕΠΕΣ του Πειρ. Γυμν. Παν. Κρήτης, Ελένη Κατσαρού, έκανε απονομή Ειδικής διάκρισης συνεργασίας Ελληνικών σχολείων και της Ομογένειας, στο Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού και στα υπόλοιπα συνεργαζόμενα σχολεία για το τραγούδι «Χώρα Ελλάδα μας Γλυκιά».
Η σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Κρήτης, Αγγελική Καψάσκη, έκανε απονομή Ειδικής διάκρισης «Ράδιο-Επικοινώνησε» στοΜουσικό Σχολείο Βέροιας για το τραγούδι «Κύματα Ραδιοφωνικά».
Η εκπαιδευτικός, μουσικός και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, Ελένη Χολέβα, έκανε απονομή Ειδικής διάκρισης στίχου στο 5ο Δ.Σ. Ηρακλείου για το τραγούδι «Βάλε φωνή!».
Ο καλλιτεχνικός μάνατζερ και πρόεδρος του Be You κινήματος, Τζιμ Βαρούνης, έκανε απονομή Ειδικής διάκρισης «Ξενόγλωσσο τραγούδι» στο 1ο Γ.Ε.Λ. Νεάπολης Θεσσαλονίκης για το τραγούδι «Inevitable». Μετά την απονομή, οι μαθητές έπαιξαν και τραγούδησαν ζωντανά το τραγούδι τους.
Έπαινοι συμμετοχής δόθηκαν στα παρακάτω σχολεία:
Η δασκάλα – διευθύντρια και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, Μαρία Μελεσσανάκη, έκανε απονομή Επαίνου σε σχολείο εκτός Ελλάδας στο Εννιάχρονο Σχολείο Αργυροκάστρου Πνοή Αγάπης για το Ραδιοφωνικό μήνυμα «Πειρατές- Ζώα».
Η Κριτική Επιτροπή του ραδιοφωνικού μηνύματος έδωσε Έπαινο Μειονοτικού Σχολείου στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Μάστανλη Κομοτηνής για το Ραδιοφωνικό μήνυμα «Επικοινωνία» και αποφάσισε να δώσει Επαίνους συμμετοχής στα εξής ειδικά σχολεία που συμμετείχαν με ραδιοφωνικό μήνυμα και με τραγούδι:
Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας για το Ραδιοφωνικό μήνυμα «Λέξεις που λέγονται… Σιωπές που ακούγονται», το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Παιδιών με προβλήματα όρασης για το Ραδιοφωνικό μήνυμα «Αποδοχή», το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ν. Προποντίδας για το ραδιοφωνικό μήνυμα «Σου μιλώ», το ΕΕΕΕΚ Ρόδου για το ραδιοφωνικό μήνυμα «Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί», το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρόδου για το ραδιοφωνικό μήνυμα «Σπάσε τη σιωπή!», το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κατερίνης για το ραδιοφωνικό μήνυμα «Φωνή – Δύναμη», το ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου για το ραδιοφωνικό μήνυμα «Ακούμε;» και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης για το τραγούδι «Το άγχος νικώ».
Ο αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης έκανε απονομή Επαίνου συμμετοχής στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Κορωπίου για το τραγούδι «Άκου με».
Ο Διευθυντής Πειρ. Γυμν. Παν. Κρήτης, Ιωάννης Μαρκαντές, έκανε απονομή Επαίνου συμμετοχής στο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης για το τραγούδι «Ο Λυπημένος πρίγκιπας».
Ο πρόεδρος Τμήματος Μ.Μ.Τ.Α. του ΤΕΙ Κρήτης, δρ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, έκανε απονομή Επαίνου συμμετοχής στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών για το τραγούδι «Πόσο Μαγικά Ηχεί». Οι μαθητές από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών συγκίνησαν ιδιαίτερα με τη ζωντανή απόδοση του τραγουδιού τους, καθώς και η παρουσία των μαθητών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κορωπίου και του Ειδικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης για την παραλαβή των επαίνων καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Η Οργανωτική Επιτροπή 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου
Η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού «Κάντο ν’ Ακουστεί 2017»