Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο της τελετής Απονομής Mεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης και Διδακτορικών Διπλωμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, απένειμε τα εξής βραβεία:
• Βραβείο Αριστείας 2014, στον καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης κ. Μάρκο Παπαγεωργίου, σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου στον τομέα Αυτόματου Ελέγχου, Βελτιστοποίησης και Εφαρμογών για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
• Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας 2014, στον Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Γεώργιο Καρατζά, σε αναγνώριση του διδακτικού του έργου σε προπτυχιακό επίπεδο.
Βιογραφικά των βραβευθέντων καθηγητών
Ο Μάρκος Παπαγεωργίου έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (Dipl.-Ing) και το Διδακτορικό Δίπλωμα (με Τιμητική Διάκριση), το 1976 και το 1981 αντίστοιχα, από το Πολυτεχνείο Μονάχου.
Εργάστηκε ως ελεύθερος συνεργάτης στην εταιρεία Dorsch Consult, στο Μόναχο (1982-1988) και ως επιστημονικός σύμβουλος στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Μεταφορών και Ασφάλειας (INRETS) στο Παρίσι (1986-1988).
Τα έτη 1988 έως και 1994 διετέλεσε καθηγητής Αυτοματισμού στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου. Από το 1994, είναι καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου (1982), στην Ecole Nationale des Ponts et Chaussées (1985-1987) και στο MIT, Cambridge (1997, 2000). Επίσης διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στο University of California, Berkeley, τα έτη 1993, 1997, 2001, 2011, καθώς και σε άλλα Πανεπιστήμια.
Ο καθηγητής Μ. Παπαγεωργίου είναι συγγραφέας ή εκδότης πέντε βιβλίων και περισσοτέρων των 400 επιστημονικών δημοσιεύσεων. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στους τομείς Αυτόματος Έλεγχος, Βελτιστοποίηση και Εφαρμογές σε Συστήματα Κυκλοφορίας και Μεταφορών, σε Υδατικά Δίκτυα και άλλους τομείς.
Διετέλεσε μέλος εκδοτικών επιτροπών για επιστημονικά περιοδικά και πιο συγκεκριμένα, ως Editor-in-chief για το περιοδικό Transportation Research – Part C (2005-2012) και ως Associate Editor για τα περιοδικά IEEE Control Systems Society – Conference Editorial Board, και IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems, καθώς και για άλλα επιστημονικά περιοδικά.
Ο καθηγητής Μ. Παπαγεωργίου εξελέγη ως IEEE Fellow το 1999 και ως Fellow of IFAC το 2013. Έλαβε πλήρη υποτροφία προπτυχιακών σπουδών από την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) (1971-1976), το βραβείο Eugen-Hartmann (1983) από την Ένωση Γερμανών Μηχανικών (VDI), καθώς και Βραβείο Fulbright Lecturing/Research Award (1997).
Έχει τιμηθεί με τα διεθνή βραβεία Outstanding ITS Research Award της IEEE Intelligent Transportation Systems Society (2007) και Transition to Practice Award της IEEE Control Systems Society (2010). Ανακηρύχθηκε επισκέπτης καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Μεταφορών και Κυκλοφορίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, (Σερβία), το 2010. Το Εργαστήριο Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης (το οποίο διευθύνει από το 1994), έλαβε το βραβείο ITS Institutional Lead Award της IEEE Intelligent Transportation Systems Society το 2011. Πολλοί φοιτητές του έχουν επίσης τιμηθεί με διεθνή βραβεία και έχουν επιλεγεί σε ακαδημαϊκές θέσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, Βόρειας και Νότιας Αμερικής, στην Κίνα, Αυστραλία, και Βόρεια Αφρική.
Του έχει απονεμηθεί ένα ERC Advanced Investigator Grant για το έργο TRAMAN21 (Traffic Management for the 21st Century) (2013-2017) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).
Ο Γιώργος Καρατζάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Το 1982 έλαβε το πτυχίο του από τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και τον Ιανουάριο του 1983 εγγράφτηκε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Rutgers στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 1985 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του και το Μάιο του 1987 έλαβε το MSc από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια εργάσθηκε για ένα έτος στην Εταιρεία Sadat Associates στο Princeton, NJ, USA και το 1989 επέστρεψε για διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Rutgers από όπου και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα το 1992 από το συνδυαστικό Διδακτορικό Πρόγραμμα των Πανεπιστημίων Rutgers και Princeton, USA, στις επιστήμες του Πολιτικού Μηχανικού και Μηχανικού Περιβάλλοντος. Από το 1992-1994 εργάσθηκε σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Research Center for Groundwater Remediation Design στο Πανεπιστήμιο του Vermont των ΗΠΑ. Το 1994 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Vermont, όπου και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1999. Το 1998 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και το 2006 εξελίχθηκε στη βαθμίδα του καθηγητή.
Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας δίδαξε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στα Πανεπιστήμια: Rutgers, USA (Υδρολογία και Ρευστομηχανική), University of Vermont (Υδραυλική, Γραμμικό και Μη-Γραμμικό Προγραμματισμό, Σχεδιασμό μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων), Πολυτεχνείο Κρήτης (Ρευστομηχανική, Υδρολογία, Υδραυλική, Βελτιστοποίηση Περιβαλλοντικών Συστημάτων, Ροή Υπογείων Υδάτων και Μεταφορά Ρύπων, Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων υποδομής).
Είναι συγγραφέας 51 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά, 72 δημοσιεύσεων σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων, και 14 σε Πρακτικά Ελληνικών Συνεδρίων.
Έχει υπάρξει επιβλέπων πέντε Διδακτορικών διατριβών, 33 Διπλωματικών Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης και 62 Προπτυχιακών Διπλωματικών.
Έχει συμμετοχή σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα και οι πρόσφατες αναγνωρίσεις του επιστημονικού του έργου είναι:
1. Ειδικός εμπειρογνώμονας που εκπροσωπεί την Ειδική Γραμματεία Υδάτων σε συναντήσεις και ομάδες εργασίας (working groups) στο εξωτερικό, σε φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε Διεθνείς Οργανισμούς, που άπτονται των δράσεών WG C – Υπόγεια Ύδατα (Groundwater), συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της Οδηγίας 2006/118/ΕΚ για την ποιότητα των υπόγειων υδάτων.
2. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για την αξιολόγηση αναπληρωτών καθηγητών και τακτικών καθηγητών στα ερευνητικά πεδία Υδραυλική – Υδρολογία και Υδραυλικά και Θαλάσσια Έργα (2012-2014).