Η απονομή του τίτλου θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Ευριπίδη Γ. Στεφάνου.
Στα πλαίσια της τελετής ο τιμώμενος θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Τα φοιτητικά Θεωρήματα» και η τιμώμενη με θέμα: «Το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης στα 30 χρόνια που το έζησα». Έχει προγραμματιστεί μουσικός επίλογος από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Δήμου Ηρακλείου.
Ο Μανόλης Κατσοπρινάκης (του Σταύρου και της Ουρανίας) γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1945 στις Αρχάνες, Ηρακλείου, Κρήτης. Είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Χαλκιαδάκη και έχει δύο παιδιά (Σταύρος και Γιώργος).
Πήρε το απολυτήριο του σχολείου το 1963 από το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου (Καπετανάκειο). Σπούδασε Μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου και πήρε το πτυχίο του το 1968.
Μετά την στρατιωτική του θητεία (1968-70) εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση στο Ηράκλειο Κρήτης, πρώτα στο Ιδιωτικό Λύκειο «Ο Κοραής» (1970-77) και στη συνέχεια σε διάφορα Φροντιστήρια (Θετικό-Ορόσημο-Προπύλαια).
Το 1984, μετά από εξετάσεις, πήρε υποτροφία Ε.Μ.Υ. (Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος) από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 1988 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Μαθηματικά. Επιβλέπων καθηγητής του ήταν ο αείμνηστος Στέλιος Πηχωρίδης και ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: «Χαρακτηρισμός Δυναμοσειρών με μερικά αθροίσματα πάνω σε πεπερασμένο πλήθος κύκλων».
Από το 1988 διδάσκει στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αρχικά ως επισκέπτης καθηγητής και από το 1995 ως μέλος ΔΕΠ (1995-99: Επίκουρος καθηγητής, 2000-09: Αναπληρωτής καθηγητής και 2009-2012: καθηγητής). Ενδιάμεσα (από το 1998 έως το 2011) επισκέφτηκε με εκπαιδευτικές άδειες (από ένα εξάμηνο κάθε φορά) κατ’ επανάληψη το Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Missouri-Columbia (ΗΠΑ), οπότε και επισκέφτηκε για μικρότερο χρονικό διάστημα τα Πανεπιστήμια St. Louis, Washington και Purdue. Επίσης, κάθε χρόνο από το 1990 έως το 2012 παρακολουθούσε τουλάχιστον ένα Διεθνές ή Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικών και έχει δώσει διαλέξεις στα περισσότερα απ’ αυτά.
Διοικητικά (εκτός των διαφόρων επιτροπών) υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος (2001-03) του Μαθηματικού Τμήματος.
Η Μαθηματική έρευνα του Μ. Κατσοπρινάκη αφορά τη Μαθηματική Ανάλυση και ιδιαίτερα την Μιγαδική και την Αρμονική Ανάλυση. Έχει εργαστεί (είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με άλλους ερευνητές) σε τρείς περιοχές των κλάδων αυτών και πιο συγκεκριμένα:
(α) Στην περιοχή των Τριγωνομετρικών Σειρών και των Σειρών Fourier, όπου συνέχισε να μελετά ερωτήματα που είχαν τεθεί από τον καθηγητή του Σ. Πηχωρίδη, ή που είχαν προκύψει από τα αποτελέσματα του διδακτορικού του.
(β) Στην περιοχή της Γεωμετρίας των Πολυωνύμων, όπου μελέτησε προβλήματα τα οποία αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των ριζών ενός μιγαδικού πολυωνύμου και των ριζών της παραγώγου του (π.χ. Εικασία του Sendov, Εικασία του Schoenberg, Εικασία Μέσης Τιμης του Smale κ.λπ.).
(γ) Στην περιοχή των Καθολικών σειρών ή Καθολικών συναρτήσεων (Universal series-Universal functions), όπου, μεταξύ άλλων, μελέτησε τις ιδιότητες των διαφόρων κλάσεών τους.
Στις 31 Αυγούστου 2012 ο Μ. Κατσοπρινάκης αποχώρησε από την υπηρεσία, επειδή συμπλήρωσε (στις 25-12-2012) το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας του.
Γεννήθηκε το 1945 στην Αμαλιάδα. Το 1967 πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1970 διδακτορικό δίπλωμα από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1980 αναγορεύθηκε υφηγήτρια του Πανεπιστημίου Erlangen-Nuernberg (Γερμανία).
Εχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Erlangen-Nuernberg, Eichstaett (Γερμανία) και από το 1982 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Εχει επιβλέψει πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες και δύο διδακτορικές διατριβές.
Το 2001 της απενεμήθη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» και το 2009 από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Ξανθόπουλου- Πνευματικού».
Εχει διατελέσει υπεύθυνη ερευνητικών προγραμμάτων, κριτής ερευνητικών εργασιών προς δημοσίευση σε διεθνή περιοδικά, μέλος επιτροπής αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεύθυνη οργάνωσης διεθνών συνεδρίων.
Εχει επίσης διατελέσει πρόεδρος του Μαθηματικού Τμήματος και κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.