Με μια σειρά παρατηρήσεων που αφορούν στον αποχαρακτηρισμό των «κόκκινων περιοχών» Χερσονήσου, Μαλίων και Νέας Κυδωνίας αλλά και δυνατότητες αλλαγής ζώνης ανά τοπική κοινότητα, στο πλαίσιο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης ετοιμάζεται να καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού την πρόταση για το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον τουρισμό.
Σημειώνεται ότι στις «κόκκινες περιοχές» (κορεσμένες), σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, επιτρέπεται μεν η κατασκευή νέων μονάδων, χωρίς όμως επιχορήγηση του κράτους. Εξαιρούνται, δηλαδή, από τον αναπτυξιακό νόμο ή άλλα επενδυτικά προγράμματα.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι δεν είναι αποδεκτό να χαρακτηρίζονται ως κορεσμένες οι παραπάνω τουριστικές περιοχές, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η χρηματοδότηση των τουριστικών επενδύσεων.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και πρόεδρος της επιτροπής της Περιφέρειας, Νίκος Ξυλούρης, σημείωσε ότι: «Εμείς συμφωνούμε με τη μελέτη του υπουργείου για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα ειδικό χωροταξικό που δεν υπάρχει εδώ και 15 χρόνια, με τις παρατηρήσεις που χαρακτηρίζουν τις περιοχές που είναι κόκκινες, δύο περιοχές στην Κρήτη: μία στο Ηράκλειο, πρώην δήμος Μαλίων και Χερσονήσου και μία στα Χανιά, τον πρώην δήμο Νέας Κυδωνίας.
Ο χαρακτηρισμός κόκκινος συνεπάγεται περιορισμούς, εμείς προτείνουμε να «κατέβουν» κατηγορία αυτές οι περιοχές και από κόκκινες να γίνουν μπλε, για να είναι επιλέξιμες για επενδύσεις. Παράλληλα, στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που παραπέμπει το ίδιο το ειδικό χωροταξικό, λέει ότι τα τοπικά σχέδια μπορούν να κάνουν κατηγοριοποίηση των δημοτικών ενοτήτων ή των τοπικών κοινοτήτων, δηλαδή σε ακόμη μικρότερη κλίμακα και να μπορεί να μεταβάλλει τον χαρακτηρισμό κατά μία κλίμακα, πάνω ή κάτω. Εμείς λέμε ότι όσες κλίμακες χρειαστεί, δηλαδή μία περιοχή που έχει δυνατότητες ανάπτυξης και είναι στην 4η και στην 5η κατηγορία, να μπορεί να ανέβει και στη δεύτερη και να μπορεί να μελετηθεί, ώστε να υπάρχει η δέουσα τουριστική αξιοποίηση ανάπτυξης στην περιοχή».
Καμία περιοχή του Ρεθύμνου δεν περιλαμβάνεται στις «κόκκινες περιοχές», ωστόσο, ο προβληματισμός αφορά στις περιοχές Natura, όπου ο νομός κατέχει μεγάλη έκταση. Όπως εξήγησε ο κ. Ξυλούρης: «Το Ρέθυμνο είναι εκτός «κόκκινου», στην ενδοχώρα που είναι η μη αναπτυγμένες περιοχές Νatura ή ο νότος είναι στις χαμηλότερες ζώνες κατάταξης και έχουν περιθώρια βελτίωσης στις υποδομές. Επειδή η Νatura έχει μεγάλη έκταση στο Ρέθυμνο και επειδή δεν μελετήθηκε η επίδραση του ειδικού χωροταξικού στο Νatura, λέμε να ισχύσει ό,τι προβλέπεται στην ήπια τουριστική ανάπτυξη, όπως έχει προβλεφθεί στις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, δηλαδή ξενοδοχεία μέχρι 150 κρεβάτια, όχι μεγαθήρια. Να επιτρέπεται αγροτουρισμός. Αυτό αφορά το Ρέθυμνο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει υπολογισμός της φέρουσας ικανότητας της κάθε περιοχής ανά δημοτική ενότητα αλλά και κατά δημοτική κοινότητα αφού, όπως ανέφερε θα πρέπει να γίνει μια στοχευμένη μελέτη που να λέει κάθε περιοχή πόσο τουρισμό μπορεί να δεχτεί, τι έργα υποδομής χρειάζεται και, αντίστοιχα, οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, ποια κίνητρα θα πρέπει να τους δώσουμε για να υπάρξει μια ισομερής τουριστική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη, θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των οχλουσών βιομηχανιών από τουριστικές περιοχές, ενώ στις προτάσεις του νησιού περιλαμβάνεται η απόδοση του πράσινου τέλους στους δήμους και όχι στο Πράσινο Ταμείο. Ο κ. Ξυλούρης πρόσθεσε, επίσης, ότι: «Εμείς ζητάμε πλούσιες βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες σε τουριστικές περιοχές να μπορούν να μετακινηθούν με ένα χρονοδιάγραμμα και με τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε ένα βάθος χρόνου. Δεν μπορείς να τους πεις αύριο το πρωί το κλείνεις και φεύγεις. Η αναβάθμιση των τουριστικών σχολών πανεπιστημιακού επιπέδου να είναι προτεραιότητα του υπουργείου, η διαμονή των εργαζομένων να είναι προτεραιότητα και υποχρέωση των ξενοδόχων. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στις παρατηρήσεις μας».
Η απόφαση της επιτροπής Περιβάλλοντος με τις παρατηρήσεις θα κατατεθεί στο υπουργείο Τουρισμού που θα έχει και τον τελικό λόγο.