Το αίσθημα της ικανοποίησης κυριαρχεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου της Κρήτης, με αφορμή την έναρξη από τις 6 Απριλίου συντονισμένων ελέγχων μονάδων μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων, από ειδικούς Ρώσους επιθεωρητές της Υπηρεσίας Κτηνιατρικής Εποπτείας, καθώς πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία η άρση του Ρωσικού εμπάργκο και η επανέναρξη των ελληνικών εξαγωγών.
Το πλήγμα για τους παραγωγούς της Κρήτης ήταν μεγάλο, καθώς δεκάδες τόνοι οπωροκηπευτικών «σάπιζαν» στους αποθηκευτικούς χώρους, ενώ και οι προσπάθειες των παραγωγών να διατεθούν οι συγκεκριμένες ποσότητες προϊόντων τόσο στην εγχώρια όσο και σε άλλες αγορές του εξωτερικού έπεσαν στο κενό. Πλέον αισιοδοξούν ότι η διαδικασία των ελέγχων θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου η Ρωσία να ανάψει το «πράσινο φως» για την πολυπόθητη άρση του εμπάργκο.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία καταγράφουν πτωτική τροχιά της τάξης του 26%, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής, με χαμένους πρωτίστως τους έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται αισθητά ειδικά σε μία περίοδο που ο αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται μέσα σ ένα γενικότερο κλίμα κρίσης και ύφεσης.
Εκπρόσωποι παραγωγών του νησιού κρατούν στάση αναμονής και προσδοκούν ότι η εξεύρεση λύσης έστω και στο και πέντε, θα δώσει βαθιά ανάσα στον αγροτικό κλάδο.
Στην εφημερίδα μας μίλησε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.
«Τα νέα είναι θετικά από το μέτωπο του ρωσικού εμπάργκο αγροτικών προϊόντων και αυτό είναι μία θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς της Κρήτης. Αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ότι θα έρθουν το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες Υπηρεσίες από τη Ρωσία, οι οποίες και θα ελέγξουν δικές μας επιχειρήσεις. Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και το επόμενο διάστημα ευχόμαστε ότι τα προϊόντα τα δικά μας θα βρουν τον δρόμο τους προς την μεγάλη αγορά της Ρωσίας και αισιοδοξούμε ότι δεν θα έχουμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν που προκάλεσαν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή της Κρήτης», υποστηρίζει ο κ. Καμπιτάκης ο οποίος προσθέτει: «Πολιτικά παιχνίδια είχαν ως αποτέλεσμα να αποφασισθεί αυτό το εμπάργκο, μία απόφαση που δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα στους παραγωγούς οι οποίοι προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να βρουν διέξοδο για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Υπήρχε υπερπληθώρα προϊόντων και οι τιμές βέβαια είχαν βαλτώσει, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει τον παραγωγό να μαζεύει τα προϊόντα του.
Από την πρώτη στιγμή έπρεπε να βρεθεί πολιτική λύση, προκειμένου να λυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα και να βρουν το δρόμο τους τα υψηλής ποιότητας προϊόντα στη Ρωσία. Η ομαλή εξαγωγική πορεία των τοπικών προϊόντων είναι κάτι το οποίο το επιθυμούμε και το επιδιώκουμε, ειδικά σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον παραγωγό της Κρήτης. Ευχόμαστε ο αγροτικός κόσμος να πάρει μία βαθιά ανάσα ειδικά μέσα σε μία περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό την κρίση και την ύφεση», υποστηρίζει ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ.