Μπορεί το ημερολογιακό έτος να αρχίζει την 1η Ιανουαρίου, όμως το Εκκλησιαστικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου («Αρχή της Ινδίκτου», δηλαδή του νέου Εκκλησιαστικού έτους). Έτσι, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Σχολικό, Ακαδημαϊκό, αλλά και Δικαστικό έτος, αρχίζει το μήνα Σεπτέμβριο εκάστου ημερολογιακού έτους, κατά την έναρξη των οποίων τελείται Αγιασμός.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 12:00 μ.μ., τελέστηκε Αγιασμός, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου, για πρώτη φορά κατά την οκτάχρονη Θεόπνευστη -πραγματικά- «θητεία» του στη Μητρόπολή μας, με εξαιρετική πρωτοβουλία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου μας Ρεθύμνου, Αξιότιμου κ. Ευάγγελου Μουνδριανάκη.
Μετά την τελετή του Αγιασμού, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, του οποίου τη μνήμη τιμούμε κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο νόμος 1941/1991, στο άρθρο 25 αυτού, με τίτλο «3 Οκτωβρίου ημέρα αργίας των Δικαστηρίων», αναφέρει σχετικά: «Ορίζεται η 3η Οκτωβρίου, κατά την οποία εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ως ημέρα της Δικαιοσύνης και καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τις δικαστικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια ολόκληρης της χώρας». Το ίδιο ισχύει και για τους δικαστικούς επιμελητές, σύμφωνα με το άρθρο 143 παρ. 4 του Ν. 2318/1995 (Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών) το οποίο ρητώς παραπέμπει στην προαναφερθείσα διάταξη, του άρθρου 25 του Ν. 1941/1991.
Η Πολιτεία λοιπόν, με την παραπάνω διάταξη νόμου, όρισε την 3η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, ως ημέρα εορτής της Δικαιοσύνης.
Ποιος -όμως- ήταν και τι έπραξε ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ώστε να δικαιολογείται αυτή η επιλογή της νομοθετικής μας εξουσίας; Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παραθέσω τα εξής:
Ο Διονύσιος -καταρχήν- γεννήθηκε κατά το 8 μ.Χ. στην Αθήνα και υπήρξε μέλος του Αρείου Πάγου. Ο Άρειος Πάγος, όπως γνωρίζουμε, ήταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Αρχαίας Αθήνας. Σημαίνει «βράχος του Άρη», από το βράχο («πάγο») πάνω στον οποίο -κατά τη Μυθολογία- έγινε η δίκη του θεού Άρη.
Στον Άρειο Πάγο, το 51 μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος μίλησε στους Αθηναίους για την Ανάσταση του Ιησού. Από το δύσπιστο και προβληματισμένο ακροατήριο του Αρείου Πάγου, ο μόνος που πίστεψε ήταν ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, που από τότε μυήθηκε στη Χριστιανική διδασκαλία από τον Απόστολο Παύλο και άρχισε να διαδίδει τη Χριστιανική πίστη. Ο τίτλος του «Αρεοπαγίτη» ήταν τόσο σημαντικός και σεβαστός, κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, ώστε το όνομά του απέκτησε θρυλικές διαστάσεις.
Στις 3 Οκτωβρίου -λοιπόν- τιμούμε τη μνήμη ενός Ανώτατου Δικαστικού λειτουργού, του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ο οποίος -εκτός του ότι υπήρξε ο πρώτος Χριστιανός της Αθήνας, διατελώντας μάλιστα και πρώτος Επίσκοπος Αθηνών- διέδωσε τη Χριστιανική πίστη, μαρτύρησε και θανατώθηκε στην Αθήνα, στα χρόνια του Αυτοκράτορα Δομιτιανού.
Η Ελληνική Πολιτεία, με την επίσημη αναγόρευση της 3ης Οκτωβρίου ως «ημέρας Δικαιοσύνης», κατ’ ουσίαν κρίνει ως δίκαιη και ορθή τη «ροπή» του Διονυσίου στη Χριστιανική πίστη, καθώς και την Απόφασή του να υπηρετήσει τον Χριστιανισμό σε μια εποχή τόσο δύσκολη. Συγχρόνως, χαρακτηρίζει το έργο του ως πράξη Δικαιοσύνης και Αλήθειας.
Αντίστοιχα, την 1η Ιανουαρίου, αρχή του ημερολογιακού-κοσμικού έτους, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, ενός εκ των Τριών Ιεραρχών (μαζί με τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, που εορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου).
Γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ., σε ηλικία 49 ετών. Υπήρξε -εκτός των άλλων- σπουδαίος Δικηγόρος και δεινός Ρήτορας της εποχής του. Σπούδασε πολλές επιστήμες, όπως: Φιλολογία, Φιλοσοφία, Νομική, Ρητορική, Ιατρική κ.α. Έγραψε πολλά βιβλία. Ίδρυσε τη «Βασιλειάδα», η οποία ήταν σχεδόν μια ολόκληρη πόλη, με Νοσοκομείο, Γηροκομείο, Λεπροκομείο, Σχολείο, Ξενώνα. Για όλα αυτά ονομάστηκε «Μέγας».
Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών…. Εις Έτη Πολλά!!! Καλή Χρονιά με Υγεία!!!
Μιχάλης Τσιγδινός