Με χρήματα από τα αποθεματικά ταμεία του δήμου θα ενισχύσει τη ΔΕΥΑΡ ο δήμος Ρεθύμνου, όπως αποφάσισε χθες το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου. Η λύση αυτή χαρακτηριστική ως μονόδρομος καθώς μετά την επικοινωνία που είχε ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με το υπουργείο Εσωτερικών, σε σχέση με την εκταμίευση των κονδυλίων που μπορεί ο δήμος να δανείσει στη δημοτική του επιχείρηση, για να καλύψει τις ανάγκες της, αξιοποιώντας τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά τη δυνατότητα λήψης δανείου από τον δήμο με το ποσό να αφορά τη διαφορά των τιμολογηθέντων εσόδων της ΔΕΥΑΡ, που ανέρχεται σε 335.000, διαπιστώθηκε ότι κανείς δήμος μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει χρήματα.
Όπως εξήγησε και πρότεινε στα μέλη του συμβουλίου ο δήμαρχος μπορούν να δοθούν στη ΔΕΥΑΡ χρήματα από τα αποθεματικά του δήμου, με την προϋπόθεση ότι η ΔΕΥΑΡ θα τα επιστρέψει σε 18 ισόποσες δόσεις.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε ένταση καθώς ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα υψηλά κόστη λειτουργίας της ΔΕΥΑΡ, αλλά και τις ανεξόφλητες οφειλές προς τρίτους, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα προσπάθειες από τη διοίκηση για εξορθολογισμό.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ υποστήριξε ότι τα αυξημένα κόστη λειτουργίας της προκύπτουν από τη ΔΕΗ αλλά και την άρδευση, αρμοδιότητα την οποία όπως ειπώθηκε από τον δήμαρχο «φορτώθηκε» η ΔΕΥΑΡ, ενώ ο πρόεδρος Β. Θεοδωράκης μίλησε για ένα κόστος 500.000 ευρώ ετησίως, ενώ είπε επίσης ότι ενώ ο δήμος πληρώνει αγροτικό τιμολόγιο η ΔΕΥΑΡ πληρώνει με βάση το οικιακό.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΥΕΑΡ Γ. Λίτινας παραθέτοντας σχετικά στοιχεία είπε ότι οι οφειλές της ΔΕΥΑΡ προς τρίτους είναι 3 εκ. ευρώ, οι καταναλωτές οφείλουν στην επιχείρηση 7,5 εκ. ευρώ και οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω διακανονισμών είναι 2,5 εκ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιώργος Μαρινάκης: «Κάναμε μια διερεύνηση και μέχρι σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν δήμο, που έχει πάρει ανάλογη απόφαση για δανειοδότηση της ΔΕΥΑ του. Αυτό είναι ένα θέμα. Δεν έχει δώσει χρήματα ούτε γι’ αυτούς που ζήτησαν μέσω της ΠΝΠ για 18 μήνες, ούτε σε εκείνους που ζήτησαν για 72 μήνες παράταση. Η σύσταση που έγινε από το ΥΠΕΣ είναι εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τη ΔΕΥΑΡ να πάμε με κλασική διαδικασία 18 μηνών. Έχουμε ένα αποθεματικό περίπου 700.000 ευρώ στα ταμεία μας. Προτείνω από αυτά να δώσουμε στη ΔΕΥΑΡ 335 χιλιάδες με υποχρέωση η ΔΕΥΑΡ να επιστρέψει σε 18 ισόποσες δόσεις το χρήματα».
Η πρόταση του δημάρχου έγινε δεκτή, ωστόσο η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή και σε κλίμα πολύ έντονο με άκομψες εκφράσεις.
Το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα υψηλά κόστη λειτουργίας της επιχείρησης και στην απουσία προσπάθειας από πλευράς διοίκησης να τα περιορίσει: «Επειδή γνωρίζω τις οφειλές της ΔΕΥΑΡ προς τρίτους θα πρέπει με πολύ γρήγορα βήματα να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας της, όμως η ΔΕΥΑΡ, αντιθέτως, προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα της χρεώνοντας παραπάνω τους δημότες. Η ΔΕΥΑΡ είναι στο κόκκινο. Θεωρούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια από τη διοίκηση για εξορθολογισμό εξόδων. Τουναντίον μεταφέρεται το κόστος παροχής υπηρεσιών το οποίο υπολείπεται στους οικισμούς από ότι στην πόλη στους δημότες. Ψηφίζω θετικά και κρατώ τη δέσμευση του δημάρχου και προέδρου ότι θα επιστραφεί το ποσό».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΡ το οποίο, όπως είπε, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα έξοδα για τη ΔΕΗ, τα οποία έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 60% ενώ πρόσθεσε ότι με τον καλλικρατικό δήμο τα χωριά προστέθηκαν στη ΔΕΥΑΡ και η δαπάνη συντήρησης των συστημάτων είναι τεράστια. Παράλληλα με το ενεργειακό και το εργασιακό κόστος, τα οποία είναι υψηλά για τη ΔΕΥΑΡ, όπως πρόσθεσε ο Γ. Μαρινάκης: «Φορτώσαμε στη ΔΕΥΑΡ την άρδευση. Η ΔΕΥΑΡ πληρώνει οικιακό τιμολόγιο για άρδευση ενώ ο δήμος αγροτικό».
Ακολούθησε ένας έντονος διάλογος σε υψηλούς τόνους με βολές εκατέρωθεν από τον δήμαρχο, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, σε σχέση με τα υψηλά λειτουργικά κόστη, τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης και τη μετακύληση κόστους στους δημότες.
Από τη συνεδρίαση που διεξάγεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αποχώρησε ο κ. Νίνος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια συζήτηση τέτοιου επιπέδου, επισημαίνοντας ότι επιχειρείται αύξηση εσόδων της ΔΕΥΑΡ εξομοιώνοντας το τιμολόγιο δημοτικών ενοτήτων με το Ρέθυμνο, χωρίς να έχει φτάσει αυτή η ποσότητα νερού στους οικισμούς.