Προλογίζουν:
Η Κατερίνα Κόπακα, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο Θεόδωρος Πελαντάκης, φιλόλογος.
Συντονίζει: ο Δημήτρης Κορωνάκης Δημοσιογράφος.
Μεταξύ των άλλων:
Θα παρουσιασθεί λατομείο γωνιόλιθων και μυλόλιθων στον Κουμπέ άγνωστο έως τώρα, μέρος του οποίου είναι βυθισμένο στη θάλασσα. Η λειτουργία του ίσως σχετίζεται με τη δόμηση της Ρίθυμνας, αφού η βύθιση της περιοχής τοποθετείται στη Ρωμαϊκή εποχή.
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο μεγάλο μινωικό ναυπηγείο το οποίο αποδεικνύει την ικανότητα των θαλασσοκρατόρων Μινωιτών για τεχνολογία κατασκευής μεγάλων πλοίων. Το ναυπηγείο που θα παρουσιασθεί βρίσκεται στην περιοχή Αγίων Θεοδώρων Αρίνα στο Νίρου Χάνι και είναι βυθισμένο πλέον στη θάλασσα (με σαφή τα ίχνη των θαλασσοκρατόρων Μινωιτών).
Προκύπτει από τα στοιχεία που μελετήθηκαν ότι το θαλάσσιο φρούριο (Κούλες) του Ηρακλείου μάλλον «έδωσε» το όνομά του στην πόλη αυτή, με τις «Ηράκλειες λίθους» του, που έχουν εξορυχτεί από Μινωίτες και χρησιμοποίησαν οι Ενετοί για να το κατασκευάσουν. Εξορύχτηκαν από μεγάλο Μινωικό λατομείο στον Ανισαρά (του οποίου γίνεται παρουσίαση για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο) και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν στο θαλάσσιο φρούριο. Παρουσιάζονται μέσα από τις 184 έγχρωμες φωτογραφίες και 16 χάρτες, πολλά ίχνη στις πέτρες σε όλη την Κρήτη από τη Ζάκρο έως τα Φαλάσαρνα και από το Ρέθυμνο (Κουμπέ, Φορτέτσα, Ελεύθερνα) και το Μυλοπόταμο (Κάλυβο, Μπαλί, Λιβάδια) έως το ακρωτήριο Λίθινο.
Παρουσιάζονται αινίγματα τεχνολογίας (αφορούν την αρχαία εποχή) που ο συγγραφέας στην έρευνα του συνάντησε.
Οι παραπάνω χώροι μπορούν να αποτελέσουν ένα θαυμάσιο πλεονέκτημα για τον τόπο με την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως καταδυτικού περιηγητικού κ.λπ., και την ένταξή τους σε γεγονότα που θα μας μεταφέρουν στη μυθική εποχή, στους ήρωες και τα μεγάλα επιτεύγματα των προγόνων μας.