Η υποδοχή του (πρώτου μετά από τέσσερα χρόνια) 5ετούς ελληνικού ομολόγου από τις διεθνεις χρηματαγορές ξεπέρασε κάθε προσδοκία… Η Ελλάδα ζητούσε 2,5 δισ. ευρώ και οι αγορές πρόσφεραν 20,8 δισ. ευρώ! Τελικά πήραμε από αυτά τα 3 δισ. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,75% και το τελικό επιτόκιο περί το 4,95%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 90% των 550 περίπου επενδυτών είναι θεσμικοί επενδυτές. Αυτά είναι τα αριθμητικά δεδομένα της εξόδου στις αγορές.
Ας δούμε, όμως, και το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έλαβε χώρα η έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου κα φυσικά ποιες οι θετικές ειδήσεις που περιμένουμε να ακολουθήσουν, όχι με κάποιο «μαγικό ραβδί», αλλά με προγραμματισμό, σχεδιασμό, σκληρή δουλειά…
Τώρα όλα σε κάποιους μπορεί να φαίνονται αυτονόητα. Πριν από είκοσι και κάτι μήνες, όμως δεν υπήρχε ίχνος εμπιστοσύνης για τη χώρα ούτε στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα ούτε, φυσικά, στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές… Το πρώτο, λοιπόν, που πέτυχε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ήταν να εδραιωθεί ξανά η εμπιστοσύνη σε ευρωπαϊκό και διεθνές (πολιτικό και οικονομικό) επίπεδο.
Στη συνέχεια οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στη διοίκηση, οι θεσμικές παρεμβάσεις, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, οι αποκρατικοποιήσεις και γενικά οι αλλαγές σε ένα παλιό μοντέλο «κρατισμού», όπου ο κομματικο(κρατικο)δίαιτος συνδικαλισμός διοικούσε από κοινού δημόσιους οργανισμούς, και το δημόσιο αντιμετωπιζόταν ως ένα «πρυτανείο»… Νοοτροπίες ετών σιγά σιγά άρχισαν να εξασθενούν και να μεταβάλλονται και μεταξύ των πολιτών.
Οι θυσίες των πολιτών ήταν και εξακολουθούν να είναι σκληρές και επίπονες. Ταυτόχρονα, όπως φανερώνει η πορεία της οικονομίας, έχουν πιάσει τόπο και μένει η μιζέρια και η καταστροφολογία κάποιων να δίνει μάχες οπισθοφυλακής προκειμένου να μας παρουσιάσουν μια άλλη πραγματικότητα…
Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στο πρωτογενές πλεόνασμα που το δεύτερο δίμηνο του 2014 έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 525 εκατ. θα δοθούν σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που η κρίση έχει χτυπήσει περισσότερο.
Ένα μεγάλο επίσης μέρος του πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για υποχρεώσεις του κράτους προς επιχειρήσεις.
Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο όπου έγινε πράξη μετά από τέσσερα χρόνια η έξοδος δηλ. στις αγορές επισφραγίζοντας όλα τα προηγούμενα. Έτσι, περάσαμε από το «Grexit» στο «Gre-entry»…
Το επόμενο βήμα είναι η έναρξη της διαδικασίας για την απομείωση του χρέους. Μια διαδικασία που πάλι απαιτεί έντονη διαπραγμάτευση και φυσικά ένα πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο όπου οι επιτυχίες μιας κυβέρνησης άλλαξαν την οπτική και την πορεία των πραγμάτων σε σχέση με 20 μήνες πριν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν το νέο 5ετές ομόλογο είχε προηγηθεί η έξοδος ελληνικών τραπεζών σε διεθνείς αγορές, καταφέρνοντας να βρουν σημαντικά γι’ αυτές κεφάλαια και να επιταχύνουν έτσι την επιστροφή της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Ποια, όμως, είναι τα θετικά που αναμένουμε να ακολουθήσουν;
Στη συνέχεια η χώρα μας θα μπορεί ευκολότερα να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά με χαμηλότερα επιτόκια. Άνοιξε δηλαδή ο δρόμος για φθηνότερο δανεισμό της χώρας στο άμεσο μέλλον. Κι αυτό στην ουσία αποτελεί έξοδο από τα Μνημόνια. Και φυσικά την είσοδό μας στην κανονικότητα και την μετατροπή της χώρας σε μια φυσιολογική χώρα.
Κανείς, φυσικά, δεν υποστηρίζει ότι η κρίση τελείωσε… Είναι, όμως, όλα τούτα απαραίτητα για να πάρει πάλι «μπροστά» η οικονομία. Σημαίνει ότι τράπεζες και επιχειρήσεις, αντίστοιχα, θα μπορούν πια να δανείζονται με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, πράγμα που συνεπάγεται επιστροφή ρευστότητας και ενίσχυση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Το έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η οικονομία είναι κατά 50% τουλάχιστον ζήτημα ψυχολογίας-εμπιστοσύνης.
Τώρα, λοιπόν, το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά…
Ότι και αν υποστηρίζουμε «φωνές» που στρέφονται στην μιζέρια, την καταστροφολογία, και μηδενίζουν μια ολοφάνερη αλλαγή πορείας, δυστυχώς για όσους τις εκφράζουν η πραγματικότητα τους διαψεύδει… Η στάση τους δε, είναι «αμήχανη» μιας και είναι σαν να εμφανίζονται ως «Μνημονιακοί» και τούτο γιατί είναι αναμφισβήτητο ότι η πορεία και η έξοδος στις αγορές αποτελεί και την πορεία εξόδου από τα μνημόνια…
Τέλος πάντων…
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα πρέπει με πίστη, σχέδιο και σκληρές διαπραγματεύσεις να φτάσουν στο επόμενο μεγάλο βήμα, αυτό της απομείωσης τους χρέους. Στη συνέχεια είναι βέβαιο, ότι και η εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του χρέους θα αυξηθεί και σε συνδυασμό με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και φυσικά τις απαραίτητες ακόμα μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία θα σταθεί σε ισχυρότερες βάσεις, για να αντιμετωπιστεί στην ουσία της και η μεγάλη πληγή που προκαλεί η ανεργία…
Τώρα που είναι ολοφάνερο ότι οι θυσίες μας πιάνουν τόπο, θα πρέπει να πεισμώσουμε και να συνεχίσουμε…
pgiannoulakis@yahoo.gr