Σημαντικές απώλειες στις τουριστικές κρατήσεις καταγράφουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων νομού Ρεθύμνης τη φετινή χρονιά, καθώς στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την κίνηση της σεζόν αφού, όπως δηλώνουν, οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.
Ειδικότερα, η εικόνα των τουριστικών αφίξεων στα καταλύματα τους φαίνεται πως δεν διαφέρει από αυτή των ξενοδοχείων του νομού, αφού και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νομού τον μήνα Ιούλιο οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 75%, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Μανόλης Περάκης.
Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «έφοδο» των βραχυχρόνιων μισθώσεων του Airbnb, το οποίο τα τελευταία χρόνια επιλέγεται κατά κόρον από τους επισκέπτες. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Περάκη, έχει άμεσο αντίκτυπο στις κρατήσεις τόσο των ενοικιαζομένων δωματίων όσο και των ξενοδοχείων.
Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις του κ. Περάκη, ανέφερε πως οι ελπίδες της φετινής χρονιάς διαψεύστηκαν και παρά το ότι ο αφίξεις είναι αυξημένες γίνεται πλέον αντιληπτό ότι ο κόσμος που έρχεται δεν προτιμά τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά διαμένει σε σπίτια, τα οποία μισθώνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb:
«Δυστυχώς η εικόνα τη φετινή χρονιά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν είναι καθόλου καλή. Αυτόν τον μήνα, τον Αύγουστο, ίσως τα πράγματα βελτιωθούν λίγο, όμως τους προηγούμενους μήνες δεν πήγαμε καλά αφού οι πληρότητες στα καταλύματα μας ήταν μεταξύ 50-80%. Την καλή χρονιά που όλοι έλεγαν από τον χειμώνα εμείς δεν την είδαμε, τουλάχιστον όχι ακόμη. Ήδη έχει «απλωθεί» η δουλειά και αλλού λόγω του Airbnb. Κατ’ επέκταση ο κόσμος δεν επιλέγει ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία πλέον για τη διαμονή του αλλά προτιμά να νοικιάζει σπίτια. Εγώ εκτιμώ ότι ήρθε μεγάλος αριθμός επισκεπτών απλά διασπάστηκε με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αυξημένες πληρότητες ούτε στα ξενοδοχεία, ούτε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για παράδειγμα εγώ έχω 30 δωμάτια και είναι τα 15-17 γεμάτα. Έχω δηλαδή συνέχεια κενά. Το Airbnb έχει πάρει αρκετό κόσμο. Πλέον, κάποιοι έχουν ένα σπίτι και το νοικιάζουν. Εγώ προσφέρω καθαριότητα, ρεύμα, του προσφέρω τα πάντα ενώ ο άλλος χωρίς καθαριότητα, χωρίς ζεστό νερό και καταφέρνει να το νοικιάσει. Πιστεύω βέβαια όλο αυτό θα ξεφουσκώσει κάποια στιγμή γιατί οι άνθρωποι αυτοί θα δουν σιγά-σιγά ότι τα δωμάτια δεν είναι αυτά που τους λένε και τους δείχνουν. Από την άλλη εμείς είμαστε επαγγελματίες, είμαστε οργανωμένοι, έχουμε άδεια από το κράτος, ελεγχόμαστε από την αστυνομία, το υγειονομικό, από την πυροσβεστική. Έχουμε όλα αυτά που δεν έχουν οι άλλοι».
Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων Μανόλης Περάκης εξέφρασε την αισιοδοξία των μελών του κλάδου του, η εικόνα να αλλάξει τον μήνα που διανύουμε εν όψει και του Δεκαπενταύγουστου, που είναι η περίοδος που παίρνουν τις άδειες τους οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά και τον Σεπτέμβριο, στρέφοντας τις ελπίδες τους προς τους Έλληνες επισκέπτες.
Ειδικότερα είπε: «Όσον αφορά την εικόνα από Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, συνήθως αυτοί οι μήνες πάνε καλά διότι είναι το αποκορύφωμα του τουρισμού, λόγω και της επισκεψιμότητας που υπάρχει από Έλληνες τουρίστες. Λίγο πολύ οι Έλληνες κάνουν μια εβδομάδα διακοπές και αυτό βοηθάει κάπως και τις δικές μας επιχειρήσεις που γεμίζουν αυτές τις ημέρες. Σε γενικές γραμμές όμως δεν έχει πάει καλά η χρονιά και είμαστε σε μια πληρότητα έως 70% κι αυτό ισχύει για όσους έχουν γραφεία. Αυτοί που προσπαθούν μόνοι τους έχουν ακόμα λιγότερο κόσμο. Αυτοί που είναι οργανωμένοι σε γραφεία ίσως να είχαν καλές πληρότητες και να πήγαν καλά, οι υπόλοιποι όμως που δεν είναι οργανωμένοι και προσπαθούν μόνοι δεν έχουν πάει καλά».
Η υπερφορολόγηση καθιστά τη χώρα μη ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό
Την ίδια στιγμή η υπερφορολόγηση του τουριστικού πακέτου και των υπηρεσιών (διαμονή, εστίαση και το νέο τέλος διαμονής), σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη ανάκαμψη των βασικών ανταγωνιστών στην περιοχή της Μεσογείου, δηλαδή της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου και της Τυνησίας, που αποσπούν σταδιακά όλο και μεγαλύτερα μερίδια από την τουριστική πίτα, κυρίως από τις αγορές της Γερμανίας και της Ρωσίας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό .
Με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κροατία (με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης των τουριστικών υπηρεσιών) να διατηρούν υψηλά τη ζήτηση, όσοι γνωρίζουν καλά τον χώρο του τουρισμού κάνουν λόγο για έντονο ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια.
Αυξημένα τα έσοδα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο πεντάμηνο τα έσοδα άγγιξαν 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 2,06 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Φαίνεται δε πως ο Μάιος ήταν ο μήνας που έδωσε τη μεγάλη ώθηση στα τουριστικά έσοδα, βάζοντας στο ταμείο 1,47 δισ. ευρώ.
Η υψηλότερη άνοδος προέρχεται από τη Γερμανία, από όπου οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 65,2% και διαμορφώθηκαν στα 565 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως οι Γερμανοί τουρίστες δεν είναι «λάτρεις» του late booking και πως οι περισσότερες κρατήσεις από τη γερμανική αγορά γίνονται στις αρχές κάθε χρόνου.
Από το Ηνωμένο Βασίλειο τα έσοδα ήταν ενισχυμένα κατά 7,6%, φτάνοντας στα 293 εκατ. ευρώ. Πολύ μεγάλα είναι τα ποσοστά αύξησης και στο σκέλος των αφίξεων. Ο αριθμός των ταξιδιωτών στο πεντάμηνο αυξήθηκε κατά 16,8% και διαμορφώθηκαν στα 5,35 εκατ. έναντι 4,58 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Τον Μάιο σημειώθηκε, επίσης, αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 56 ευρώ, που μεταφράζεται σε άνοδο 10,7%. Ειδικότερα, άγγιξε τα 582,9 ευρώ από 526,5 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στο πεντάμηνο, συνολικά, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανέβηκε κατά 24 ευρώ ή 5,4% (έφτασε τα 455,5 ευρώ).
Περίπου 3,7 εκατ. θέσεις τον Ιούλιο, 3,7 εκατ. τον Αύγουστο και άλλες 3,2 εκατ. θέσεις τον Σεπτέμβριο είχαν “κρατήσει” οι αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για την Ελλάδα που καταγραφόταν από τις βασικές αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (στοιχεία Μαΐου), τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση είναι το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και τα Χανιά, ενώ βασικές αγορές παραμένουν και φέτος το καλοκαίρι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Ιταλία.
Όπως σημειώνεται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον μήνα που διανύουμε η αύξηση των αεροπορικών θέσεων από τις εταιρείες του χώρου ήταν 12,9%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 422 χιλ. θέσεις. Από τη Γερμανία περιμένουμε αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 113 χιλ. θέσεις. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται από την Πολωνία (+44,4%) και ακολουθούν η Τσεχία (+29,8%) και η Ολλανδία (+19,1%). Η Αγγλία έχει άνοδο για τον Ιούλιο 7,7%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017, φέτος παρατηρείται αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 15,6%, ή σχεδόν 2,5 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν.