Με αρνητικό πρόσημο και απώλειες της τάξεως του 8-10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κλείνει όπως φαίνεται το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου για τους ξενοδόχους του Ρεθύμνου. Οι αφίξεις ήταν περιορισμένες, όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, παρά το γεγονός ότι συνολικά η χώρα και η Κρήτη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις συγκυρίες που κρατούσαν «κλειστούς» ανταγωνιστικούς της Ελλάδας προορισμούς.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι πληρότητες φτάνουν το 50-70% και ελάχιστα είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, τα ξενοδοχεία που ξεπέρασαν τα νούμερα αυτά, ενώ σημειώνεται ότι οι κρατήσεις αυτές έγιναν με μεγάλα ποσοστά έκπτωσης που ξεκινούν από 15 και φτάνουν έως και το 30%, κάτι που επιβεβαιώνει και τα μειωμένα έσοδα των ξενοδόχων. Οι επιχειρηματίες του κλάδου εμφανίζονται προβληματισμένοι με το γεγονός αυτό και διατηρούν χαμηλές προσδοκίες παρά το γεγονός ότι αρκετές είναι οι κρατήσεις που γίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και οι οποίες ουσιαστικά θα κρίνουν το μέλλον της σεζόν.
Η ροή των αφίξεων στον νομό ομαλοποιείται σταδιακά ενώ μετά τις 10 Ιουνίου η τουριστική κίνηση αυξάνεται σημαντικά στο σύνολο των ξενοδοχείων του νομού. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι κρατήσεις από τη Γερμανία είναι αυξημένες, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η αγορά της Αγγλίας ενώ οριακή αύξηση παρουσιάζει η παραδοσιακή για την Κρήτη σκανδιναβική αγορά. Αυτές τις ημέρες γίνονται και οι κρατήσεις από τις ανατολικές χώρες όπως η Πολωνία και η Σερβία.
Σημειώνεται ότι έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά και οι κρατήσεις από τη Ρωσία που αφορούν τόσο το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου όσο και την υψηλή περίοδο. Όμως αν και πλέον φαίνεται πως έχει περιοριστεί το πρόβλημα του χρόνου χορήγησης βίζας, εν τούτοις δεν έχει στο σύνολο του αποκατασταθεί με τους επιχειρηματίες να κάνουν λόγο για απώλειες από τη ρωσική αγορά λόγω βίζας οι οποίες, όπως λένε, όχι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε έγκαιρη προετοιμασία και τα αντανακλαστικά της ελληνικής πολιτείας λειτουργούσαν νωρίτερα και πιο οργανωμένα, αλλά θα μπορούσε η χώρα να επωφεληθεί με δεδομένο ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους.
Σε γενικές γραμμές πάντως οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού κάνουν λόγο για μια σεζόν που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα.
Αναλυτικά…
Σε χαμηλά επίπεδα οι τουριστικές κρατήσεις το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου
ΤΟ 35% ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ
Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι τουριστικές κρατήσεις για τον τρέχοντα μήνα με τις γενναίες εκπτώσεις να ξεκινούν από 15% και φτάνουν μέχρι και το 30%. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εμφανίζονται προβληματισμένοι μιας και όπως τονίζουν το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου χάθηκε, αφού οι απώλειες το πρώτο δίμηνο της σεζόν ήταν αρκετές σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά και τα έσοδα μειωμένα με δεδομένες τις προσφορές που έγιναν για να εξασφαλιστούν κάποιες πληρότητες.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους επαγγελματίες, οι οποίοι ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για να διασφαλίσουν, όπως λένε, τις περυσινές πληρότητες.
Την ίδια ώρα δειλά-δειλά φαίνεται πως ομαλοποιείται η κατάσταση με την έκδοση βίζας για τους Ρώσους επισκέπτες το ενδιαφέρον των οποίων αυξάνεται σταδιακά, όπως αναφέρουν οι πράκτορες. Ωστόσο διευκρινίζουν ότι αν δεν υπήρχε αυτή η καθυστέρηση εξυπηρέτησης των επισκεπτών τα πράγματα θα μπορούσαν να κυλήσουν πολύ καλύτερα και η χώρα να επωφεληθεί.
Σε σχετικές δηλώσεις τους στα «Ρ.Ν.» ο Στράτος Μπερέτης, πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων του Ρεθύμνου ανέφερε: «Ο Μάιος δεν είναι καλός και οι αφίξεις αυξάνονται από τις 10 Ιουνίου και μετά. Η κατάσταση στα ελληνικά προξενεία για τους Ρώσους επισκέπτες έχει εξομαλυνθεί σε κάποιο βαθμό, ωστόσο έχουμε σίγουρα απώλειες από τη ρωσική αγορά λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε. Γίνονται αυτή την ώρα κρατήσεις από Ρώσους τόσο για τον μήνα που διανύουμε όσο και για την υπόλοιπη σεζόν. Οι κρατήσεις όμως που γίνονται στο τέλος Μαΐου γίνονται με προσφορές που ξεκινούν από 15 έως και 30% οπότε αντιλαμβάνεστε ότι τα έσοδα θα είναι μειωμένα. Η εικόνα από τις άλλες αγορές για την υψηλή περίοδο είναι καλή. Τα στοιχεία από τη Γερμανία μάς δείχνουν αύξηση, η Αγγλία κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα όπως και η Σκανδιναβία με οριακή αύξηση ενώ σιγά-σιγά ξεκινούν οι Πολωνοί και οι Σέρβοι. Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα πάμε καλά άρα εκτιμώ ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η σαιζόν θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα. Εκτός από τον Απρίλιο και τον Μάιο όπου οι κρατήσεις ήταν χαμηλότερες από πέρυσι».
Απογοητευμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου ο οποίος υποστηρίζει ότι χάθηκε το στοίχημα για τη φετινή περίοδο με δεδομένο όπως υποστήριξε ότι το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια έσοδα στην οικονομία μιας και οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές για τη χώρα, ωστόσο όπως τόνισε οι κακοί χειρισμοί είχαν αρνητικά αποτελέσματα για τους επαγγελματίες του κλάδου.
Ειδικότερα ο κ. Μανόλης Τσακαλάκης υποστήριξε: «Τη διαφορά θα την κάνανε οι δυο πρώτοι μήνες Απρίλιος-Μάιος και ο Οκτώβριος. Ούτως ή άλλως οι υπόλοιποι μήνες τα τελευταία 15 χρόνια έχουν καλές πληρότητες. Με κλειστό τον ανταγωνισμό ηττηθήκαμε. Δεν δώσαμε ούτε τις βίζες και η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να ενισχύσει την αναξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό ούτως ώστε να μην έχουμε επισκέπτες. Τον Απρίλιο ενώ θα έπρεπε τα ξενοδοχεία μας να είναι γεμάτα αφού όλοι οι άλλοι προορισμοί Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος ήταν πλήρεις σε κρατήσεις εμείς δεν ανοίξαμε τα ξενοδοχεία μας αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Και ανοίξαμε τον Μάιο και πάλι οι πληρότητες ήταν 50-60% και ελάχιστοι ήταν οι συνάδελφοι που είχαν παραπάνω πληρότητες. Δεν περιμένουμε τίποτα ούτε τον Οκτώβριο όπου οι τιμές θα ναι μειωμένες.
Σε ότι αφορά τους Ρώσους τα προξενεία μας δεν θα μπορέσουν να δώσουν πάνω από 300.000 βίζες με αυτούς τους ρυθμούς. Πέρυσι ήρθαν στη χώρα μας 600.000 Ρώσοι, το 2013 1,5 εκ. στο χέρι μας ήταν να γίνουν περισσότεροι φέτος όμως αποδείχτηκε ότι εμείς σαν κράτος αδυνατούμε».
Ανησυχία για το τέλος διανυκτέρευσης
Ανησυχία για τις αντοχές του ελληνικού τουρισμού εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης.
Από το βήμα της 24ης γενικής τακτικής συνέλευσης του Συνδέσμου είπε ότι «παρά τη σκληρή δουλειά και την πολύ θετική χρονιά του 2015, παραμένει προβληματισμένος με το τεράστιο φορτίο που έχει φορτωθεί ο ελληνικός τουρισμός για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».
Υπό την πίεση της αξιολόγησης η κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, να αυξήσει το κόστος στη διαμονή, την εστίαση, τα αλκοολούχα, τα εισιτήρια των μουσείων, αυξάνοντας έτσι το καλάθι του τουρίστα, το οποίο, όπως ανέφερε, σημειώνει απώλειες 10% λόγω των φόρων του τρίτου μνημονίου.
Μίλησε για ταφόπλακα της τουριστικής επιχειρηματικότητας με αφορμή την πρόταση για το τέλος διανυκτέρευσης, που όπως τονίστηκε, εμφανίστηκε από το πουθενά και αν εφαρμοστεί θα αφορά ξενοδοχεία πάνω από 2 αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από 2 κλειδιά.
Ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η καθημερινή πληρότητα 1 εκατομμυρίων δωματίων σε 50 χιλιάδες καταλύματα, ενώ η επιβολή τέτοιου φόρου θα οδηγήσει σε μαζικές δηλώσεις υποβάθμισης.
«Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει με το τέλος στα ξενοδοχεία που δεν έχει καθοριστεί ακόμα τι και πως θα είναι αν θα είναι ποσοστό επί της διανυκτέρευσης, ποσοστό επί της πληρότητας, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Εκτός από αυτό είναι ο ΦΠΑ, το τέλος ταξινόμησης ΙΧ, ο φόρος κατανάλωσης καύσιμων όλοι αυτοί οι φόροι ακριβαίνουν το τουριστικό πακέτο. Θα μπορούσε τουλάχιστον η κυβέρνηση να κάνει μια νομοθετική ρύθμιση να μην μπαίνουν οι φόροι αυτοί στο τουριστικό πακέτο και να το πληρώνουν οι πελάτες κατευθείαν στα καταλύματα. Δεν λέω ότι είναι καλό αυτό αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να γίνει αυτό και να μη βγάζει διαρκώς ο επιχειρηματίας τα κάστανα από τη φωτιά. Όλη αυτή η φορολογία αυξάνει το κόστος του τουριστικού πακέτου -και όταν έχεις να ανταγωνιστείς χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ισπανία που έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος μεταφορικό όταν το προϊόν μας ακριβύνει δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικό» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης.
Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού έκανε λόγο για ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και αύξηση 8 με 11% σε όλη την Ελλάδα για το 2016 επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία του αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και από τις αυξημένες αφίξεις από το εξωτερικό στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Για πρώτη φορά, τόνισε η κ. Κουντουρά, σχεδιάσαμε (από το 2015) και υλοποιήσαμε εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό. Το εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
– Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
– Θεματικός τουρισμός
– Άνοιγμα σε νέες αγορές (Κίνα, Μέση Ανατολή).
Παράλληλα, υπογράμμισε η κ. Κουντουρά, είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε πρωτοβουλίες και υποδομές σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς, τις περιφέρειες αλλά και τα επιμελητήρια.