Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Τη δική τους «μάχη» για να «κρατηθούν στη ζωή» δίνουν τους τελευταίους μήνες δύο από τις πλέον νευραλγικές κλινικές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι οποίες διαχρονικά δέχονται πληθώρα ασθενών, ενώ η «κίνηση» που παρουσιάζουν αυξάνεται κατακόρυφα κατά την χειμερινή περίοδο.
Ο λόγος για την παθολογική κλινική αλλά και την πνευμονολογική, οι οποίες έχουν φτάσει σχεδόν στο σημείο μηδέν της λειτουργίας τους, εξαιτίας του σοβαρού προβλήματος υποστελέχωσης σε ιατρικό κυρίως προσωπικό.
Και ενώ τα προβλήματα που καταγράφονται εξαιτίας του ίδιου ζητήματος, επεκτείνονται και σε άλλες κλινικές αλλά και σε τμήματα του Νοσοκομείου, τις τελευταίες εβδομάδες η προσωρινή διοίκηση του Ιδρύματος, σε συνεργασία με την διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, επεξεργάζονται νέους τρόπους για την προσωρινή έστω κάλυψη των κενών, μέχρις ότου να γίνει η προκήρυξη των 15 μόνιμων γιατρών.
Κατά την χθεσινή ημέρα ειδικότερα, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ρεθεμνιώτικου Νοσοκομείου και 7ης ΥΠΕ ήταν έντονες στην κατεύθυνση να βρεθούν εκ νέου «δανεικοί» γιατροί από Νοσοκομεία των όμορων Νομών, ώστε να στηριχθεί στην πράξη κυρίως η παθολογική και η πνευμονολογική κλινική, που είναι δύο διαφορετικές και αυτόνομες κλινικές του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Νομού μας.
Και όλα αυτά με το δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προσωρινή απόσπαση της ειδικευμένης γιατρού από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μας. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω γιατρός θα πρέπει να επιστρέψει στην βάση της, με αποτέλεσμα η παθολογική κλινική να μείνει με μόλις τρεις γιατρούς.
Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται με νέο πρόβλημα στην κάλυψη των εφημεριών, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη παθολόγος, ερχόταν τόσους μήνες στο Ρέθυμνο για να κάνει μόνο τις εφημερίες, δίδοντας έτσι ανάσα στο σύστημα που ούτως ή άλλως έχει «μπλοκάρει».
Η μόνη ίσως θετική εξέλιξη για την λειτουργία της προς το παρόν επικεντρώνεται στο γεγονός ότι δεύτερη «δανεική» -από το Κέντρο Υγείας Κανδάνου Χανίων- γιατρός που κάνει το αγροτικό της δεν προτίθεται να φύγει άμεσα. Η εν λόγω γιατρός πέρα από τις εφημερίες, εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά της και κατά τις πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να «ανακουφίζεται» κάπως η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της παθολογικής κλινικής.
Μιλώντας για το θέμα αυτό στα «Ρ.Ν.» ο προσωρινός διοικητής του Ιδρύματος και διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, Χαράλαμπος Μαρκάκης, ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων πως σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση έστω και με «δανεικούς» γιατρούς, τότε η κατάσταση θα χειροτερέψει για την λειτουργία της παθολογικής κλινικής από τις αρχές κιόλας της νέας χρονιάς.
«Όλο αυτό το διάστημα οι διαβουλεύσεις μας με την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, είναι συνεχείς στην κατεύθυνση να στηριχθεί άμεσα η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου που απειλείται με κατάρρευση. Αυτή την ώρα στην εν λόγω κλινική, υπηρετούν δύο μόνιμοι γιατροί από το Ρέθυμνο, η γιατρός που έχει έρθει με απόσπαση από το Κέντρο Υγείας Κανδάνου και μία ακόμα γιατρός από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, η οποία όμως θα φύγει στα τέλη του μήνα. Η προσωρινή λύση που αναζητείται είναι να βρεθούν εκ νέου γιατροί με απόσπαση από τα Νοσοκομεία των όμορων Νομών, ώστε να μην αναγκαστεί να σταματήσει η λειτουργία της παθολογικής. Εκτιμώ ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν νεότερα για το θέμα αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκάκης.
Σε οριακό σημείο και η πνευμονολογική κλινική
Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση όμως, βρίσκεται και η πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η οποία κινδυνεύει ακόμη περισσότερο (σε σχέση με την παθολογική) για να κλείσει, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ήδη στην εν λόγω κλινική έχουν απομείνει μόλις δύο μόνιμοι γιατροί, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα τα «δύσκολα» και βαριά περιστατικά να μην μπορούν να εισαχθούν για νοσηλεία στο Ρέθυμνο και να αναγκάζονται να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Χανίων.
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μαρκάκη, η προσωρινή λύση που δόθηκε «εκ των έσω» είναι η (εσωτερική) απόσπαση μιας πνευμονολόγου από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου προς την αντίστοιχη κλινική.
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης αυτή την περίοδο και οι διαβουλεύσεις που γίνονται ώστε να έρθει μια επιπλέον πνευμονολόγος με απόσπαση, η οποία θα κάνει το αγροτικό της στο Νομό Ρεθύμνου. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα η εν λόγω γιατρός αναμένεται στο Ρεθεμνιώτικο Νοσοκομείο μετά τις 20 Ιανουαρίου.
«Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για την πνευμονολογική κλινική, δεδομένου ότι ο αριθμός των εφημεριών που απαιτούνται να γίνονται τον μήνα, είναι μεγάλος. Άρα εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό πως μόνο με τους γιατρούς που υπηρετούν σήμερα στην κλινική, τα πράγματα δυσκολεύουν. Εκτιμώ όμως ότι και σε αυτό θα βρεθεί σύντομα κάποια προσωρινή λύση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος.
Από μέρα σε μέρα η προκήρυξη των μόνιμων γιατρών
Εν τω μεταξύ, από μέρα σε μέρα -σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν- περιμένουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ότι θα βγει στον «αέρα» η προκήρυξη των 15 μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού, τις οποίες έχουν ζητήσει τους τελευταίους πολλούς μήνες.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι καθημερινά πλέον υπάρχει σχετική αλληλογραφία με τις υπηρεσίες της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και με τις αντίστοιχες του υπουργείου Υγείας, καθώς ζητούνται να αποσταλούν συμπληρωματικά στοιχεία για τις συγκεκριμένες θέσεις γιατρών που αιτείται το Ίδρυμα.
«Η δέσμευση που υπάρχει από την 7η ΥΠΕ Κρήτης και το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι η σχετική προκήρυξη θα βγει στον «αέρα» μέχρι τα τέλη του χρόνου ή το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, σίγουρα θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να δούμε τους γιατρούς αυτούς ή όσους από αυτούς έρθουν τελικά, στο Νοσοκομείο μας. Και το ερώτημα είναι μέχρι τότε τι θα κάνουμε; Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο και εξαιτίας της έλλειψης ειδικευομένων γιατρών», ανέφερε στο σημείο αυτό ο κ. Μαρκάκης.
Υπενθυμίζεται ότι το Ρεθεμνιώτικο Νοσοκομείο διεκδικεί την πρόσληψη 15 συνολικά ειδικευμένων γιατρών. Και συγκεκριμένα ενός πνευμονολόγου (επιμελητής Β), δύο αναισθησιολόγων (επιμελητές Β), 2 ορθοπεδικών (επιμελητές Β), ενός μαιευτήρα – γυναικολόγου (επιμελητής Β), ενός καρδιολόγου (επιμελητής Β), 1 ακτινολόγου (επιμελητής Β), ενός οφθαλμιάτρου (επιμελητής Β), ενός χειρουργού (επιμελητής Β), ενός νευρολόγου (επιμελητής Β) και ενός διευθυντή οδοντιατρικής.
Επίσης, εκκρεμεί ακόμα η πρόσληψη ενός μικροβιολόγου, ενός ουρολόγου, ενός παθολόγου (επιμελητή Β), καθώς και η κάλυψη 2 θέσεων γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Κάποιες από τις θέσεις αυτές είχαν προκηρυχθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να καλυφθούν με αποτέλεσμα η Διοίκηση του Ιδρύματος να ζητά εκ νέου την προκήρυξή τους.
Σημειώνεται ότι οι δύο θέσεις γιατρών για το Τ.Ε.Π. μπορούν να καλυφθούν από τις εξής ειδικότητες: παθολόγου, γενικής ιατρικής, χειρουργικής, καρδιολογίας, πνευμονολογίας, ορθοπεδικής και αναισθησιολογίας. Δηλαδή, η προκήρυξη βγαίνει στον «αέρα» με όλες τις προαναφερόμενες ειδικότητες και όποιες επιλεγούν.