Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Ο καφές τις περισσότερες φορές είναι πιο απολαυστικός όταν συνοδεύεται με τσιγάρο, όπως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν βγει κάποιος το βράδυ έξω για ένα ποτό ή ακόμα και για να απολαύσει το φαγητό του με παρέα σε κάποια ταβέρνα.
Και ενώ μέχρι πρότινος το πρόβλημα ήταν οι οικονομικές δυσκολίες της εποχής που στερούσαν από τους πελάτες των καταστημάτων αυτή την απόλαυση, τελικά όπως αποδεικνύεται στην πράξη, στις μέρες μας το πρόβλημα είναι η απαγόρευση του καπνίσματος.
Έτσι, επειδή κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να κόψουν «μαχαίρι» τις «κακές συνήθειες», αποφάσισαν να «κόψουν» ή έστω να περιορίσουν κατά πολύ τις εξόδους τους στα καταστήματα εστίασης. Αυτό με την γλώσσα των αριθμών, σημαίνει ότι μόνο στα καταστήματα εστίασης της πόλης μας οι απώλειες που καταγράφονται αγγίζουν -ίσως και να ξεπερνούν- το 30% κατά το σύντομο χρονικό διάστημα που έχει τεθεί σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης του Νομού, Ανδρέας Κλαψινός.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στις καφετέριες και στα λεγόμενα μπαράκια, όπου ο θαμώνας πάει για να πιει τον καφέ ή το ποτό του και να κάνει ένα τσιγάρο με την ησυχία του. Μιλώντας μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες με πολλούς συναδέλφους του κλάδου για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι όλοι είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, διαπίστωσα πως οι απώλειες στους τζίρους που καταγράφονται καθημερινά είναι μεγάλες για τα δεδομένα του Ρεθύμνου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης.
Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, εξίσου σημαντική είναι η «χασούρα» που καταγράφεται τελευταία και στις ταβέρνες, αλλά και στα λεγόμενα «ρακάδικα». Στον αντίποδα, αυτό που έχει ήδη αρχίσει να «κερδίζει έδαφος» στην πόλη μας, είναι η προτίμηση που δείχνουν οι Ρεθεμνιώτες στο «φαγητό – πακέτο» ή ακόμα και στα λεγόμενα «ντελίβερι». Μάλιστα η αύξηση της κίνησης στο «φαγητό – πακέτου» στις ταβέρνες που παρέχουν αυτή την υπηρεσία στους πελάτες τους, φτάνει ακόμα και στο 20% το τελευταίο διάστημα.
Επίσης στα αρνητικά από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, συγκαταλέγονται και οι απανωτές -αρκετά συχνά- ακυρώσεις που δέχονται οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στις περιπτώσεις που οι πελάτες τους έχουν κάνει κράτηση για κάποιο τραπέζι.
«Όταν για παράδειγμα υπάρχει μια κράτηση για ένα τραπέζι των δύο ή των τεσσάρων ατόμων, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι καπνιστές θα βγουν έξω για να κάνουν το τσιγάρο τους. Όταν όμως η κράτηση αφορά σε ένα τραπέζι των 15, 20 ή 30 ατόμων, τότε, αν τους πεις ότι το τσιγάρο απαγορεύεται, απλά σου λένε ότι θα το σκεφτούν και θα ξανακαλέσουν. Στην πράξη όμως, δεν τηλεφωνούν ποτέ.
Κατά συνέπεια για να συγκρατήσουμε την πελατεία μας, αναγκαζόμαστε και εμείς με την σειρά μας να «χαμηλώνουμε» πολλές φορές τις τιμές μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τζίρους μας. Βεβαία το πρόβλημα είναι οξύ τους χειμερινούς μήνες, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και ιδιαίτερα τα βράδια. Το θέμα όμως είναι ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη αρχίσει να δυσανασχετούν σε σημείο τέτοιο που να σκέφτονται να μετατρέψουν σε εποχιακές τις επιχειρήσεις τους», ανέφερε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» ο Ανδρέας Κλαψινός.
Επιπλέον ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης αναφέρθηκε και στην πρόθεση που έχει διατυπώσει η Ομοσπονδία του κλάδου του, για να συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός μικρού χώρου μέσα στα καταστήματα που θα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους καπνίζοντες. «Παρότι αυτό συμβαίνει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, εντούτοις δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην χώρα μας. Όμως, στις προθέσεις μας είναι να το συζητήσουμε με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ενώ στην πρωτεύουσα καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται «μόδα» το «στρίβειν δια του καπνίσματος», στο Ρέθυμνο μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί περιστατικά πελατών που προσποιούμενοι την ανάγκη να ανάψουν τσιγάρο, βγαίνουν εκτός καταστήματος και στην συνέχεια γίνονται οι ίδιοι «καπνός» χωρίς να πληρώσουν τον λογαριασμό. «Στο Ρέθυμνο είμαστε μια μικρή κοινωνία που όλοι λίγο – πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Άρα, θεωρώ πως αυτό δύσκολα θα γίνει εδώ, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει…», σχολίασε χαριτολογώντας ο κ. Κλαψινός.
«Έπεσαν» και τα πρώτα πρόστιμα
Τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, το μόνο που έκαναν ήταν απλά συστάσεις στους «θεριακλήδες» αλλά και στους ίδιους τους καταστηματάρχες προκειμένου να συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία.
Το τελευταίο διάστημα όμως, οι συστάσεις φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν κυρίως για τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι όταν εντοπίσουν κάποιον να παρανομεί, τότε απλά βεβαιώνουν το αντίστοιχο πρόστιμο.
Την επισήμανση αυτή έκανε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, Αδάμ Παραδεισανός, ο οποίος έσπευσε να τονίσει πως η πλειοψηφία των θαμώνων των καταστημάτων εστίασης αλλά και γενικότερα, δείχνει να έχει συμμορφωθεί. «Τα πρόστιμα που έχουμε επιβάλλει δεν είναι πολλά, είναι μερικά και έχουν επιβληθεί και σε καπνίζοντες, αλλά και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου.
Όπως εξήγησε επίσης ο κ. Παραδεισανός, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν σε ελέγχους καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, είτε αυτόνομα, είτε με την συμμετοχή και στελεχών της Διεύθυνσης Υγείας του Νομού και κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις επιταγές του νόμου.
Από την πλευρά της πάντως, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας και Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Μαρία Κάββαλου, υποστήριξε στα «Ρ.Ν.» ότι από τους υγειονομικούς ελέγχους που διενεργεί η υπηρεσία της, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο καπνός, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο σε παραβάτες.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τον θαμώνα ενός καταστήματος που καπνίζει ανέρχεται στα 50 ευρώ, ενώ όταν βρίσκεται σε παιδική χαρά ή σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν ανήλικοι, τότε θα κληθεί να πληρώσει 100 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 500 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Μάλιστα την τέταρτη φορά που θα εντοπιστούν να παρανομούν, τότε αφαιρείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος, ενώ στην πέμπτη φορά η αφαίρεση της εν λόγω άδειας, είναι οριστική.