Σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή παραμένουν τα δυο νοσοκομεία αναφοράς του νησιού -Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος των Χανίων- για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωναϊού, ενώ ήδη από το περασμένο Σάββατο ύποπτα δείγματα από την Κρήτη δεν χρειάζεται να αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Παστέρ σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη αφού εξετάζονται πλέον από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Αυτό σημαίνει ότι η ανάλυση και τα αποτελέσματα των δειγμάτων θα χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο.
Εν τω μεταξύ, κανένα από τα ύποπτα κρούσματα τα οποία εξετάστηκαν στην Κρήτη δεν βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Αρνητικό ήταν τόσο το δείγμα που ελήφθη από τον 26χρονο Χανιώτη, την περασμένη Παρασκευή, που ήταν και το πρώτο ύποπτο κρούσμα από το οποίο ελήφθη δείγμα και ελέγχθηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ, όσο όμως και το δείγμα που ελήφθη τη Δευτέρα από 51χρονη Αγγλίδα που διαμένει στα Χανιά, το οποίο ελέγχθηκε από το Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης.
Και τα δυο παραπάνω άτομα είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία και επειδή παρουσίασαν κάποια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κορωνοϊού, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και στη συνέχεια εφαρμόστηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο.
Παράλληλα, αρνητικά στον κορωνοϊό βρέθηκαν τα δείγματα 4 ακόμα ατόμων τα οποία επειδή είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία προσήλθαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου για να εξεταστούν.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη υποστήριξε ότι παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα η 7η ΥΠΕ και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα δείγματα που εξετάστηκαν από το νησί ήταν όλα αρνητικά, δεν έχουμε κάποιο άλλο ύποπτο κρούσμα. Η υγειονομική περιφέρεια Κρήτης παραμένει σε διαρκή επιφυλακή και θα παραμείνει για όσο διάστημα χρειαστεί. Πλέον τα δείγματα από το νησί δεν θα χρειάζεται να στέλνονται στο ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ καθώς θα αναλύονται από το εργαστήριο κλινικής ιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης. Δεν εφησυχαζόμαστε σε καμία περίπτωση».
Στο σύνολο της χώρας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν επτά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 270 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πως συνολικά έχουν γίνει εργαστηριακές εξετάσεις σε 570 δείγματα στα πιστοποιημένα εργαστήρια της χώρας.
«Έχουμε εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά» αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Η διεθνής κοινότητα έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά στη μάχη της κατά του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα μειώθηκε δραματικά , αλλά αυξήθηκε στο εξωτερικό με τις ΗΠΑ να καταγράφουν έξι νεκρούς.
Παγκοσμίως ο ιός έχει προκαλέσει περισσότερους από 3.100 θανάτους και πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παρότι έχει αλλάξει η τάση – με εννιαπλάσια κρούσματα να σημειώνονται εκτός Κίνας παρά εντός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία είναι οι χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από τον ιό, το ξέσπασμα του οποίου φέρεται να προήλθε από μια υπαίθρια αγορά πώλησης άγριων ζώων στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, στο τέλος του περασμένου χρόνου.
«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει παθογόνο οργανισμό που προσβάλλει το αναπνευστικό και είναι ικανός να μεταδοθεί εντός της κοινότητας, αλλά που μπορεί και να περιοριστεί με τα κατάλληλα μέτρα», όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Η μετάδοση στην κοινότητα σημαίνει ότι οι ενδοπληθυσμιακές μολύνσεις δεν έχουν εισαχθεί από μια άλλη πληγείσα περιοχή.
Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι ο ιός φαίνεται να πλήττει κυρίως τους ανθρώπους άνω των 60 ετών και εκείνους με υποκείμενη νόσο.
Το ποσοστό θνητότητάς του κυμαίνεται στο 2 με 5% – υψηλότερο δηλαδή από την εποχική γρίπη.
Συναγερμός στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα μια πιθανή επιδημία με έξι νεκρούς ήδη στη βορειοδυτική πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου οι αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες πως ο στόχος στο πλαίσιο της μάχης κατά της ασθένειας είναι όχι πλέον ο περιορισμός, αλλά η μείωση.
«Ο κίνδυνος να μολυνθούμε όλοι μας θα αυξάνεται», είπε ο Τζεφ Ντάτσιν, ένας αξιωματούχος υγείας στην κομητεία Κινγκ, όπου έχουν σημειωθεί οι πέντε θάνατοι.
Στην περιοχή βρίσκεται το Σιάτλ, μια πόλη με πληθυσμό μεγαλύτερο από 700.000 κατοίκους.
Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος κατηγορείται ότι υποβαθμίζει την απειλή από τον ιό, διατηρεί χαμηλούς τόνους.
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι μια θεραπεία «πιθανόν να είναι διαθέσιμη μέχρι το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου».
Ο Πενς ανακοίνωσε επίσης ότι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες συνεργάζονται σε μια κοινοπραξία για την καταπολέμηση του ιού και πρόσθεσε ότι η Νότια Κορέα και η Ιταλία – δύο από τις σφοδρότερα πληγείσες χώρες – θα ελέγχουν όλους τους επιβάτες πτήσεων με προορισμό τις ΗΠΑ.
Παρά την ύπαρξη υψηλού επιπέδου νοσοκομείων και την καινοτόμο έρευνα που επιτελείται στη χώρα, οι ΗΠΑ θεωρούνται ευάλωτες απέναντι σε μια επιδημία εξαιτίας των σκανδαλωδών ανισοτήτων στο σύστημα υγειονομικής φροντίδας με περίπου 28 εκατομμύρια αμερικανούς πολίτες να είναι ανασφάλιστοι.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα αυξήθηκε σε 2.943 με 31 νέους θανάτους, όλοι στην Χουμπέι.
Κινέζοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πρόοδο στη μάχη κατά της επιδημίας, η οποία έχει πλήξει την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και έχει απειλήσει να μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η Ιταλία, η περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη με περίπου 1.700 κρούσματα, ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε στους 52.
Η Νότια Κορέα έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας -πάνω από 5.000 – και 28 θανάτους.
Ειδικοί του ΟΗΕ σε θέματα δημόσιας υγείας έφθασαν χθες στο Ιράν για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης καθώς η χώρα είναι η δεύτερη παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών από τον ιό με 66 νεκρούς και πάνω από 1.500 κρούσματα.
Η Κίνα έστειλε ειδικούς στο Ιράν το Σάββατο ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία δεσμεύτηκαν να παράσχουν επείγουσα ιατροφαρμακευτική βοήθεια περιλαμβανομένων εξοπλισμού για την ανίχνευση του ιού, γαντιών και ειδικών στολών προστασίας.
Στην Ιταλία τουριστικά αξιοθέατα, περιλαμβανομένου του Καθεδρικού Ναού του Μιλάνου Duomo, άνοιξαν εκ νέου για τους επισκέπτες αλλά η πρόσβαση θα είναι περιορισμένη για την αποφυγή του συνωστισμού σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός.
Οι διεθνείς αγορές έπεσαν την περασμένη εβδομάδα αλλά ανέκαμψαν χθες έπειτα από την ανακοίνωση κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών ότι θα παρέμβουν αν χρειαστεί για να μειώσουν τον αντίκτυπο από τον κοροναϊό.
Η Ιταλία, η περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη με περίπου 1.700 κρούσματα, ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε στους 52.
Η Νότια Κορέα έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας – πάνω από 5.000 – και 28 θανάτους.
Ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα οι πλέον ευπαθείς ομάδες
Εν τω μεταξύ, χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την πιο ευπαθή ομάδα για τον κορωνοϊό, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, έδωσε χθες ο λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Μιλώντας στους ιατρικούς συντάκτες ξεκαθάρισε ότι η πιο ευαίσθητη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, καθώς όπως είπε ο κορωνοϊός σε αυτούς είναι πιθανόν να δώσει μια βαρύτερη εικόνα νόσησης απ’ ότι σε νεώτερους ανθρώπους ή παιδιά.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρισκόμαστε στην πρώτη φάση διασποράς του ιού στην κοινότητα και όλοι θα πρέπει να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που μας περιβάλλουν.
Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «τους προφυλάσσουμε από τη δική μας ίωση είτε αυτή είναι γρίπη είτε ο,τιδήποτε άλλο συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του κορωνοϊού. Αποφεύγουμε χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά στο πρόσωπο και δεν τους αφήνουμε να πάνε στα νοσοκομεία παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος».
Είναι πολύ σημαντικό, όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα να παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, καθώς αυτό βοηθά στη ρύθμιση του νοσήματός τους και τους προφυλάσσει περισσότερο από τυχόν επιπλοκές των ιώσεων.
«Δεν τους αφήνουμε να συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους για πάνω από 15 λεπτά» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Στη δεύτερη φάση διασποράς του ιού, στην οποία όπως διευκρίνισε δεν έχουμε μπει ακόμα αλλά δεν απέκλεισε να συμβεί σε κάποιες εβδομάδες από σήμερα: «Το να μείνει κάποιος σπίτι δεν αρκεί. Στη φάση αυτή και εφόσον υπάρχουν συμπτώματα που επιδεινώνονται οι οικείοι του ανθρώπου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα πρέπει να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Αν κάποιος είναι πιο σοβαρά θα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα σε νοσηλεία κάτι που θα καθορίσουν οι υπηρεσίες υγείας».
Αναφερόμενος στις ομάδες υψηλού κίνδυνου είπε ότι εκτός από τα ογκολογικά περιστατικά, τα οποία έχουν μια ευαισθησία οι άνθρωποι που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι κατά σειρά επικινδυνότητας οι εξής: «Όσοι έχουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι διαβητικοί ασθενείς».
Μια άλλη κατηγορία, για την οποία ο κ. Τσιόδρας είπε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, είναι όσοι ταλαιπωρούνται από υπέρταση.
Όσον αφορά την περίθαλψη των ευπαθών ομάδων εφόσον εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές λόγω του κορωνοϊού είπε ότι ήδη εξετάζεται ο τρόπος που θα καλυφθούν οι ασθενείς αυτοί σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αποδρομή της εποχικής γρίπης θα βοηθήσει στο να αποδεσμευθούν κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία θα φανούν χρήσιμα για τις ευπαθείς ομάδες στη δεύτερη φάση διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας. Μάλιστα στη δεύτερη φάση, είπε ότι ίσως χρησιμοποιηθούν και κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.