Αρνητικά στον κορωνoϊό ήταν δύο ακόμα ύποπτα κρούσματα που υπήρχαν στην Κρήτη χθες. Σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Ελένη Μπορμπουδάκη, τόσο το δείγμα που ελήφθη από ασθενή στα Χανιά, όσο και το ύποπτο κρούσμα που εξετάστηκε το πρωί της Παρασκευής στο ΠΑΓΝΗ, δεν νοσούν από τον ιό.
Η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και τα μέτρα που συστήνει το υπουργείο Υγείας και να εφαρμόζουν τις ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και μόνο.
Ο καθηγητής γενικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, κάνει λόγο για μεγάλη ανησυχία και άγνοια που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, τονίζοντας τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, για τους οποίους επεσήμανε ότι θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για να προστατευτούν.
Ειδικότερα ο κ. Λιονής μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Creta τόνισε: «Υπάρχει πολλή ανησυχία και πολλή άγνοια συγχρόνως. Η ανησυχία και η άγνοια δημιουργούν φόβο και πανικό. Είναι πολύ σημαντικό τα μηνύματα μας να είναι απλά και ξεκάθαρα. Ένα πρώτο μήνυμα είναι ότι η παγκόσμια κοινότητα έρχεται σε επαφή με έναν ιό που μαθαίνει σιγά-σιγά για τον τρόπο μετάδοσης του. Είναι βέβαιο ότι αυτή η λοίμωξη έχει «φύγει» πλέον από τα αστικά σύνορα της χώρας και έχει μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο. Είναι σίγουρο ότι η νόσος αυτή έχει ταχύτατη διάδοση, αλλά φαίνεται η σοβαρότητα της ότι επηρεάζει κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, κυρίως άτομα που έχουν πολλαπλή νοσηρότητα, που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολα διαδιδόμενη, πολλοί από εμάς θα περάσουν αυτή τη νόσο και ότι συνήθως η νόσος θα αφήσει προβλήματα σε πολύ μικρό αριθμό αλλά όμως πολύ σημαντικό, που εμείς πρέπει να το προστατέψουμε».
Και πρόσθεσε: «Η μεγάλη μας αγωνία σήμερα δεν είναι να μην κολλήσουμε αλλά να προστατέψουμε πρώτον τις ανθρώπινες σχέσεις, τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και κυρίως να προστατέψουμε τις ευάλωτες ομάδες. Αισθάνομαι ότι και τα τρία αυτά είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Αν ο πανικός και ο φόβος φτάσουν στα άκρα, όπως πηγαίνουν δυστυχώς τότε υπάρχει κίνδυνος μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού να απομονωθούν, να μην αναγνωριστούν τα δικαιώματα τους και αρκετοί ηλικιωμένοι να προσβληθούν ή χαθούν τα δικαιώματα τους».
Χ. Λιονής: Απαραίτητα τα εξειδικευμένα μέτρα προστασίας για τους ηλικιωμένους
Ο Χρήστος Λιονής υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των ηλικιωμένων οι οποίοι, όπως είπε, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας, αφού στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η οποία πρέπει να ακολουθείται καθημερινά και κατά γράμμα. Με το δεδομένο αυτό και προκειμένου να μην συναθροίζονται οι ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία, όπως είπε, είναι αναγκαίο να ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα με κατ’ οίκον επισκέψεις στους ηλικιωμένους από ομάδες γιατρών, οι οποίοι θα μπορούν να τους εξετάζουν, να κάνουν διάγνωση και να αποστέλλουν το δείγμα στα κέντρα αναφοράς του νησιού, μεριμνώντας ταυτόχρονα και για τη χορήγηση της φαρμακευτικής τους αγωγής για τα άλλα νοσήματα τους. Αυτό, όπως ανέφερε, είναι μια πρόταση που θα έχει αποτέλεσμα και θα μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στη μη διασπορά του ιού.
Ειδικότερα, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Creta ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσο μιλάμε και πρέπει να μιλήσουμε ιδιαίτερα με μέτρα που είχα τη χαρά και την τιμή να συζητήσω με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ. Πρόκειται για μέτρα που βασίζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μέτρα που μπορούν να αναληφθούν στην Κρήτη και με τα οποία μέτρα θα προστατέψουμε τα δικαιώματα των ηλικιωμένων.
Όταν συζητάμε για τη γρίπη στους ηλικιωμένους και για τους ηλικιωμένους που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, άλλες λοιμώξεις χρόνιες που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό τους ή χρόνια νοσήματα με χρόνια επιβάρυνση του ανοσοποιητικού κει -εγώ θα έλεγα ότι και τα κρυολογήματα- έχουν διαφορετική επιβάρυνση και πιθανόν να επιδεινώσουν την υγεία τους και φυσικά μπορούν να φτάσουν σε βαριές επιπλοκές. Με τον ίδιο τρόπο και ο κορωνοϊός μπορεί ακριβώς σε αυτά τα ευάλωτα άτομα όχι μόνο να επιδεινώσει τη νόσο αλλά και να φτάσει εκεί που κανένας όχι μόνο δεν σκέφτεται αλλά και δεν εύχεται. Σκέφτομαι πως αν έχουμε πολλές περιπτώσεις, ποιος θα βοηθήσει τους ηλικιωμένους; Θα ζητάμε τους ηλικιωμένους να πάνε μόνο στον προσωπικό τους γιατρό; Ποιός θα πάρει την καλλιέργεια από τους ηλικιωμένους για να επιβεβαιώσει αν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό; Ποιος θα φροντίσει τα χρόνια νοσήματα; Τα φάρμακα που παίρνουν;. Αυτού τους είδους η προστασία πρέπει να διασφαλιστεί. Μίλησα ήδη με την κ. Μπορμπουδάκη και διαπίστωσα υψηλό επίπεδο ωριμότητας και η πρόταση μου είναι να οργανωθεί η 7η ΥΠΕ σε αυτή την κατεύθυνση με ανάπτυξη ομάδων πρωτοβάθμιας υγείας που με ειδικά μέσα θα επισκέπτονται ηλικιωμένους όχι μόνο για να διατηρήσουν ένα υψηλό αίσθημα ασφάλειας και καθησυχασμού αλλά που θα μπορέσουν να τους εξετάσουν, θα μπορούν ακόμα να έχουν τον έλεγχο του νοσήματος που υπάρχει, να διαγνώσουν αν χρειαστεί, με οποιοιδήποτε τεχνική βοήθεια και με παραπομπή του δείγματος στο ειδικό κέντρο αναφοράς και να αποφασίσουν αν χρειάζεται την παραπομπή στο νοσοκομείο. Αυτό είναι μια πρώτη προσέγγιση που ήδη συζητήθηκε στην 7η ΥΠΕ και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο λύση απέναντι σε ένα σενάριο που δεν το εύχεται κανένας, δεν το βλέπει, δεν το εκτιμά σε περίπτωση που η Κρήτη θα έχει αρκετές περιπτώσεις».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη από στενή και διαρκή φροντίδα: «Αυτό σημαίνει ότι ο πανικός και η διάσπαση δυνάμεων του υγειονομικού σώματος ή η εξάντληση τους μπορεί να οδηγήσει πολύ μεγάλα ρήγματα στα άλλα νοσήματα που εξακολουθούν να υφίστανται. Δεν πρέπει να χάσουμε την εικόνα του δάσους σε ένα σύστημα που είναι ήδη δοκιμασμένο, έχει αρκετές πληγές από αρκετά χρόνια λιτότητας και αυτή τη στιγμή χρειάζεται προσοχή», κατέληξε ο κ. Λιονής.
Σαράντα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα
Εν τω μεταξύ δεκατέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες το πρωί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.
Μετά την ανακοίνωση αυτή, τα συνολικά κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ανήλθαν στα 45. Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν ανάμεσα στους εκδρομείς από τους Αγίους Τόπους και τις επαφές τους. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον 66χρονο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το πρώτο κρούσμα της εκδρομής και που είναι πλέον διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίο, η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων είναι καλή καθώς εμφανίζουν σταθερή ήπια ή ελαφρά συμπτωματολογία.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι «δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για μετάδοση του ιού στην κοινότητα από πηγές που δεν γνωρίζουμε. Αυτό είναι ενθαρρυντικό». Ωστόσο τόνισε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται κάτω από τη μύτη μας και γι’ αυτό δεν θα πρέπει κανείς να εφησυχάζει.
Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η ειδική επιτροπή για τον κορωναοϊό, που συνεδρίασε χθες στο υπουργείο Υγείας, είπε ότι παρατείνονται μέχρι τη συμπλήρωση και δύο εβδομάδων τα μέτρα που είχαν ληφθεί και αφορούν τους νομούς, Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Συγκεκριμένα αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές στις περιοχές που έχουν πληγεί. Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών για τις περιοχές αυτές και τόνισε ότι παρατείνεται πέραν της 13ης Μαρτίου η απαγόρευση των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.
Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη Δάφνη Αττικής ανακοίνωσε ο δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού, Μπινίσκος Αναστάσιος, με ανάρτησή του στα social media.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κρούσμα είναι κηδεμόνας μαθητή στο 9ο δημοτικό σχολείο Δάφνης και συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου για τυχόν άλλα κρούσματα.
Πλέον, μαζί με τα πρωινά 14 νέα κρούσματα από το γκρουπ προσκυνητών στους Αγίους Τόπους, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 46.