Η έναρξη των μαθημάτων αναμένεται να γίνει την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη, ενώ για πρώτη φορά φέτος, οι σπουδαστές δεν υποχρεούνται να πληρώνουν δίδακτρα ανά εξάμηνο, αφού πλέον οι σπουδές στα δημόσια ΙΕΚ είναι δωρεάν.
«Στο παλιό καθεστώς των ΙΕΚ ο καταρτιζόμενος πλήρωνε 367 ευρώ το εξάμηνο, εκτός αν υπήρχαν κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι, οπότε κατέβαλε 190 ευρώ δίδακτρα», είπε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής του δημόσιου ΙΕΚ Ρεθύμνου Κ. Χαριτάκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης θετικά για το «σπάσιμο» της παλιότερης διάκρισης μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών (τρίτων χωρών) σπουδαστών, αφού όπως πρόσθεσε με το παλιό καθεστώς «ο αλλοδαπός πλήρωνε τα διπλάσια δίδακτρα δηλαδή 760 ευρώ».
Ποια είναι τα τμήματα
ειδικοτήτων
Το τοπικό δημόσιο ΙΕΚ αναμένεται να λειτουργήσει φέτος με 170 περίπου σπουδαστές, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται σε πέντε διαφορετικές ειδικότητες. Αυτές είναι οι: Βοηθός Εργοθεραπείας, Βοηθός Φυσικοθεραπείας, Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, καθώς και Τεχνικός Φαρμάκων και Καλλυντικών. «Έχουμε τον “Βοηθό Εργοθεραπείας”, που έχει να κάνει με παιδιά. Με ασκήσεις, με δράσεις, ουσιαστικά, προσπαθείς να τα βοηθήσεις να ξεπεράσουν κάποια ψυχολογικά, ή κινητικά προβλήματα, που τυχόν έχουν. Ο «Βοηθός Φυσικοθεραπείας» επί της ουσίας ασχολείται με αποκατάσταση μυϊκών ή άλλων τραυμάτων, με φυσικό τρόπο. Το τμήμα «Στελέχους Διοίκησης και Οικονομίας» έχει να κάνει με την εκπαίδευση ατόμων, τα οποία θα στελεχώσουν διοικητικά γραφεία. Υπάρχουν και λογιστικά μαθήματα αλλά παράλληλα ο σπουδαστής μαθαίνει και τη γλώσσα επικοινωνίας, την τεχνική ορολογία που απαιτείται να γνωρίζει για να γίνει στέλεχος μιας επιχείρησης. Έπειτα έχουμε το «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» που είναι καινούργια ειδικότητα. Περιλαμβάνει από μαγειρική, μπαρ, οινογνωσία, στήσιμο του μαγειρείου, μέχρι και οροφοκομία. Τέλος είναι και ο «Τεχνικός Φαρμάκων και Καλλυντικών», που σημαίνει βοηθός φαρμακοποιού», εξήγησε ο κ. Χαριτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον των νεαρών Ρεθεμνιωτών για τα προγράμματα του ΙΕΚ, ήταν αρκετά μεγάλο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερη ζήτηση παρουσίαζαν τα τμήματα Κομμωτικής και Αισθητικής, τα οποία όμως, από φέτος, σταμάτησαν από το τοπικό δημόσιο Ινστιτούτο. «Φέτος γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης των ειδικοτήτων, αλλά σε πιεσμένο χρονικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να επικρατεί και μια σχετική σύγχυση, αφού μερικά πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Οι ειδικότητες που έχουμε είναι λίγο περιορισμένες. Είναι ειδικότητες τις οποίες μας τις έδωσαν από το υπουργείο, ενώ εμείς προτείναμε το καλοκαίρι κάποιες που βλέπαμε ότι έχουν ζήτηση», ανέφερε ο διευθυντής τους Ινστιτούτου.
«Ο Βοηθός Εργοθεραπείας είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Δεν έχει ξαναϋπάρξει στο Ρέθυμνο. Το «Φυσικοθεραπείας» μπορεί να βρει δουλειά και πιστεύω ότι αυτό που θα δουλέψει πάρα πολύ είναι και το «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων», το οποίο ουσιαστικά το έχουμε ανάγκη. Υπάρχουν πολλοί έμπειροι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αλλά κανένας δεν είναι πιστοποιημένος σε επίπεδο ΙΕΚ», συμπλήρωσε σχετικά με τη δυνατότητα απορρόφησης των σπουδαστών από την τοπική αγορά εργασίας.
Την πρώτη βδομάδα
του Νοέμβρη η έναρξη
των μαθημάτων
Όπως προέκυψε από την κουβέντα, ο χρονικός ορίζοντας έναρξης των φετινών προγραμμάτων κατάρτισης, τοποθετήθηκε από τον κ. Χαριτάκη στις αρχές Νοεμβρίου. Ο λόγος κατά τον ίδιο είναι ότι πέρυσι υπήρχαν «Ήδη από τον Αύγουστο ειδικότητες κι όλο το Σεπτέμβρη δουλεύαμε την οργάνωση, άρα 5 Οκτώβρη είχαμε ξεκινήσει, φέτος ουσιαστικά πάμε για Νοέμβρη βάσει των τελευταίων δεδομένων».
Η φοίτηση στα δημόσια ΙΕΚ διαρκεί τέσσερα εξάμηνα και ακολουθεί ένα πέμπτο το οποίο είναι η πρακτική εξάσκηση. Χωρίς αυτήν, ο σπουδαστής δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης που γίνονται μια φορά το χρόνο σε πανελλαδικό επίπεδο, με εξεταστικό κέντρο για την Κρήτη το Ηράκλειο. «Χωρίς την πιστοποίηση έχεις απλά στα χέρια σου μια βεβαίωση κατάρτισης, το οποίο δεν είναι επίσημο έγγραφο», σημείωσε ο κ. Χαριτάκης.
Τέλος αυτό που επισήμανε ο διευθυντής του ΙΕΚ Ρεθύμνου, ήταν η συνεννόηση μεταξύ των τοπικών φορέων προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές προσθήκες προγραμμάτων κατάρτισης, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί τόσο η επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών, όσο και η κατάλληλη στελέχωση του ΙΕΚ με προσωπικό. «Πρέπει λοιπόν και οι ίδιοι οι φορείς να μας ζητήσουν ειδικότητες που αυτοί θεωρούν ότι στο Ρέθυμνο υπάρχει έλλειψη. Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία του Επιμελητηρίου το ποίο έχει εικόνα της αγοράς, της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης και του ΙΕΚ για να εμπλουτίσουμε τις ειδικότητες», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Χαριτάκης.
Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του ΙΕΚ για εγγραφές, αφού δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη όλες οι προβλεπόμενες θέσεις σπουδαστών ανά τμήμα.