Σημαντική αύξηση καταγράφει το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί το εθνικό σύστημα υγείας πιέζεται και οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.538 νέα κρούσματα και 28 θανάτους ενώ διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας βρίσκονται 336 ασθενείς. Στην Κρήτη οι νέες μολύνσεις ανήλθαν χθες σε 234 εκ των οποίων 106 στο Ηράκλειο, 27 στο Λασίθι, 37 στο Ρέθυμνο και 65 στα Χανιά. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 19 ασθενείς. Από αυτούς οι 14 είναι θετικοί στον ιό, οι 2 παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ενώ διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ νοσηλεύονται τρεις ασθενείς.
Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται και τοπικά το σύστημα υγείας είναι η αγωνία που εκφράζουν με ανακοίνωση τους οι διευθυντές των κλινικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση του νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού με τον απαραίτητο αριθμό ιατρικού προσωπικού.
Στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας χαρακτήρισε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου, τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ο δείκτης θετικότητας, όπως ανέφερε, παρέμεινε σταθερός αλλά παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλός ρυθμός σε νησιά και κάποιες ηπειρωτικές περιοχές, πρόσθεσε.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της πανδημίας, εξήγησε, είναι το αυξημένο «νησιωτικό φορτίο» με ενδείξεις μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρας και επέκτασης στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Εξήγησε ότι από την 1η έως την 25η Αυγούστου το ποσοστό κρουσμάτων στους άνω των 65 υπερδιπλασιάστηκε, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ.
Επίσης, ο αριθμός των εισαγωγών έχει αυξηθεί 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 2.500 νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα.
Κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους 31 συνάνθρωποί μας την ημέρα. Η κυρία Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι με βάση την εξέλιξη της πανδημίας οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν, ενώ παρέθεσε τα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων από τις αρχές του χρόνου μόλις 5,2% των κρουσμάτων ήταν εμβολιασμένοι.
Από την πλευρά του αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι παρότι παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο, έχουν αυξηθεί κατά 54% οι θάνατοι, κάτι το οποίο δείχνει ότι «επιδεινώνεται το προφίλ νοσηρότητας καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες αλλά και οι βαριά ασθενείς». Μιλώντας για τον επόμενο ενάμιση κρίσιμο μήνα όπως είπε εκτίμησε πως «θα βρεθούμε μπροστά σε αύξηση της μεταδοτικότητας, καθώς θα κληθούμε να ζήσουμε περισσότερο σε κλειστούς χώρους». Ο ίδιος είπε ότι ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος και «πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε για να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας» ενόψει του χειμώνα. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της μετάδοσης του ιού χωρίς εμβολιασμό των νέων.Σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα» σε όλη τη χώρα καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης σε 2.044 δείγματα, που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 19 Ιουλίου 2021 έως 16 Αυγούστου 2021.Στην Κρήτη η μετάλλαξη κυριαρχεί σε ποσοστό 96%.
Ειδικότερα, 479 κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα καταγράφηκαν στο νησί και συγκεκριμένα 263 στο Ηράκλειο,
90 στο Λασίθι, 91 στο Ρέθυμνο και 35 στα Χανιά.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 3.538 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και 28 θανάτους. Διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 336 ασθενείς, με την πίεση στο ΕΣΥ να αυξάνεται συνεχώς τον τελευταίο μήνα.
Στην Κρήτη χθες ανακοινώθηκαν 235 νέες μολύνσεις εκ των οποίων 106 στο Ηράκλειο, 27 στο Λασίθι, 37 στο Ρέθυμνο και 65 στα Χανιά. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 19 ασθενείς. Από αυτούς οι 14 είναι θετικοί στον ιό, οι 2 παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ενώ διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ νοσηλεύονται τρεις ασθενείς.
Σημειώνεται ότι χθες στον δημοτικό κήπο πραγματοποιήθηκαν 451 rapid test, εκ των οποίων τα πέντε βγήκαν θετικά. Η μέση ηλικία των θετικών αποτελεσμάτων είναι τα 32 έτη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ «τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.538, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 573.605 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 216 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.845 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.539 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 336 (59.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.943 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 265 (ημερήσια μεταβολή +2.32%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 266 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
Β. Παπαευαγγέλου: Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου
Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τους τελευταίους δύο μήνες του καλοκαιριού καταγράφουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα, παρότι λένε ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες υπάρχει μία σταθεροποιητική τάση στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Όπως είπε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ο κυλιόμενος δείκτης των τελευταίων επτά ημερών παραμένει στα 3.200 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι κι αυτός σταθερός στο 3,5.Ωστόσο, σημείωσε ότι ο δείκτης αυτός είναι υψηλότερος κυρίως στα νησιά. «Υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στα νησιά και αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι έχουμε περισσότερα κρούσματα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα είναι καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες καθώς οι περισσότεροι θα γυρίσουν από τις διακοπές τους και υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρουν το αυξημένο αυτό ιικό φορτίο στην ηπειρωτική χώρα.
Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι σημαντικός ο αυτοέλεγχος με self test πριν από την αναχώρηση από τον τόπο διακοπών και κάλεσε τους νεότερους να τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας όταν επιστρέψουν από τα νησιά αλλά και άλλες παραθεριστικές περιοχές.
Μάλιστα ανέφερε ότι θα ήταν καλό να γίνεται έλεγχος για τον κορονοϊό μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές και να αποφεύγουμε για τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες τις αυξημένες κοινωνικές επαφές, τις επαφές στη δουλειά αλλά και στην οικογένεια. Όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό «οι νεότεροι από εμάς, να μη συναντηθούμε με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία για τις 7 με 10 αυτές ημέρες.
Ένα στοιχείο που φαίνεται ότι προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι ανέβηκε ξανά η διάμεση ηλικία που αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων. Ενώ ηλικία αυτή ήταν κάτω από τα 25 έτη στις αρχές του καλοκαιριού έχει φτάσει και ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 30 έτη, δείγμα ότι πλέον υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
«Μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν πάνω από 6.000 κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των νοσηλιών αλλά και σε αύξηση των διασωληνώσεων στις ΜΕΘ». Επίσης πρόσθεσε ότι αυξήθηκε κατά 25% ο μέσος όρος των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα καθώς εισάγονται πλέον 267 άτομα ανά ημέρα, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός όλων όσοι νοσηλεύονται σήμερα στην Ελλάδα με covid-19 είναι 2.500 άτομα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στοιχείο ότι περίπου οι μισοί, δηλαδή ποσοστό 45% των νοσηλευόμενων έχουν ηλικία άνω των 65 ετών.
Η κυρία Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αυξηθούν οι νοσηλείες, οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα.
Αναφερόμενη σε στοιχεία του ΕΟΔΥ είπε ότι μόνο το 5,2% των κρουσμάτων αφορά εμβολιασμένους και εξήγησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται ή χάνουν τη ζωή τους, αφορά ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ανησυχητικό είναι επίσης το στοιχείο που αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός όσων εμβολιάζονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Τέλος, η ίδια έκανε σαφές ότι αν επικρατήσει η Δέλτα μετάλλαξη, «οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» και γι’ αυτό κάλεσε ιδίως τους ανθρώπους άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να ενημερωθούν από τους γιατρούς τους και να εμβολιαστούν.
«Τα εμβόλια θα συμβάλλουν ώστε να μην νοσήσουν σοβαρά αλλά και να περιοριστεί σημαντικά ο έλεγχος της πανδημίας” τόνισε, και αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός πριν ανοίξουν τα σχολεία, προσθέτοντας πως «ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής και θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην κανονικότητα της σχολικής ζωής”.
Γκ. Μαγιορκίνης: Σταθερός ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, η πίεση όμως στο σύστημα υγείας αυξάνεται
Σταθερός είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, η πίεση όμως στο σύστημα υγείας αυξάνεται και οι θάνατοι από λοίμωξη κατέγραψαν αύξηση 54%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και έκανε έκκληση στους νέους για εμβολιασμό σε υψηλό μάλιστα ποσοστό.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 16%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 αυξήθηκε σε περισσότερες από 250 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1.
Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 42 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,6 εκατομμύρια πολίτες. Έχουμε 32 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 85.000.
. Ο ίδιος είπε ότι ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος και «πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε για να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας» ενόψει του χειμώνα. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της μετάδοσης του ιού χωρίς εμβολιασμό των νέων.
Β. Κοντοζαμάνης: Ο νόμος αναστολής θα εφαρμοστεί – Το ΕΣΥ έτοιμο για τη λειτουργία του από την επόμενη εβδομάδα
Αυξάνεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών και έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι ο νόμος της αναστολής καθηκόντων από 1η Σεπτεμβρίου, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, θα εφαρμοστεί.
Εξήγησε επίσης ότι επειδή οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται, όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα αναζητηθούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Σχετικά με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΥ, είπε ότι είναι έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια και έχει αποτυπωθεί η κατάσταση. Υπάρχει, είπε, και η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις. Προσέθεσε ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά. Τόνισε ακόμη ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ανήκουν στην κατηγορία των υγειονομικών και άρα θα υπάρξουν κυρώσεις διότι οφείλουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19.
Φόβοι για 10.000 κρούσματα ημερησίως
«Με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου, και θα επιφέρει πίεση στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου», εκτίμησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι εάν ενταθούν οι εμβολιασμοί δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όπως προβλέπουν πολλοί επιστήμονες. «Εάν εμβολιαστούμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μη δούμε τέτοια νούμερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», υπογράμμισε.
ΕΣΥ: 21.664 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι
Μια ιδιαίτερα δύσκολη ισορροπία για το σύστημα υγείας με το βλέμμα στον ερχόμενο χειμώνα δημιουργεί η επιδημιολογική έξαρση σε συνδυασμό με το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, που από την 1η Σεπτεμβρίου θα οδηγήσει σε αναστολές συμβάσεων εργαζομένων σε νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Με βάση τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, έως τις 19 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν 19.416, ενώ 2.248 ήταν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αθροιστικά, αυτό σημαίνει ότι συνολικά 21.664 εργαζόμενοι του ΕΣΥ παρέμεναν ανεμβολίαστοι, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν την έναρξη ισχύος του πλαισίου των αναστολών.