Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αρχίζει το πρωί της Δευτέρας η δίκη των κατηγορουμένων για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει όχι μόνο την κοινωνία της Κρήτης, αλλά το πανελλήνιο καθώς ο επιχειρηματίας κρατείτο όμηρος των δραστών επί έξι ολόκληρους μήνες και συγκεκριμένα από το απόγευμα της 30ής Μαρτίου 2017, όταν απήχθη ενώ εκινούντο με το αυτοκίνητο του από την επιχείρηση του προς το σπίτι του, στα Καλέσα Ηρακλείου, μέχρι το πρωινό της 2ας Οκτωβρίου 2017, όταν έγινε έφοδος αστυνομικής δύναμης στο τελευταίο κρησφύγετο, όπου είχε μεταφερθεί από τους απαγωγείς, σε δωμάτιο κτιρίου επιχείρησης Ρεθυμννιώτη, στη Γέφυρα της Ζουρίδας, λίγο έξω από την πόλη του Ρεθύμνου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 12 άτομα.
Τα επτά είχαν συλληφθεί στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης του επιχειρηματία από τους αστυνομικούς. Ένα ακόμα άτομο συνελήφθη ένα περίπου μήνα αργότερα, όταν προέκυψαν εις βάρος του στοιχεία από τα ευρήματα που είχαν συλλέξει οι αστυνομικοί από το κρησφύγετο. Και τα οκτώ αυτά άτομα, εις βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις, κρατούνται προσωρινά από την ημέρα της σύλληψης τους έως σήμερα.
Στην τελική φάση της ανακριτικής διαδικασίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο και ύστερα από στοιχεία που έλαβε υπόψη της η ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση, ασκήθηκε δίωξη σε τέσσερα ακόμα άτομα, τα οποία όμως δεν προφυλακίστηκαν. Και οι τέσσερεις αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση κατηγορείται και μια 17χρονη σήμερα κοπέλα, κόρη ενός εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος και εν αγνοία της την ενέπλεξε στην απαγωγή. Ωστόσο η δικογραφία για την συγκεκριμένη περίπτωση έχει διαχωριστεί.
Οι 12 κατηγορούμενοι, είναι αντιμέτωποι με τις εξής πέντε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα: Σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία-εγκληματική οργάνωση, αρπαγή, εμπρησμός από πρόθεση, πρόκληση διακεκριμένης φθοράς και εκβίαση.
Από τους 12 οι εννέα είναι Ρεθεμνιώτες, ένας είναι από τα Σφακιά, ένας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κλήθηκε να έρθει στην Κρήτη για να εκτελεί χρέη φρουρού του όμηρου επιχειρηματία και ένας από τις Σέρρες, αλλά μόνιμος κάτοικος Ρεθύμνου.
Οι 12 κατηγορούμενοι
Αναλυτικά, αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη ως κατηγορούμενοι για την απαγωγή του επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη είναι:
• 44χρονος Ρεθεμνιώτης, ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων όπου εκρατείτο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης (κρατείται).
• 45χρονος Ρεθεμνιώτης, ξυλουργός και αντιπρόεδρος στο Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (κρατείται).
• 60χρονος Ρεθεμνιώτης, μεσίτης και μέλος του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (κρατείται).
• 46χρονος Ρεθεμνιώτης, αγροτοκτηνοτρόφος (κρατείται).
• 43χρονος Ρεθεμνιώτης, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης νυχτερινού μαγαζιού (κρατείται).
• 22χρονος Χανιώτης από το χωριό Σκαλωτή Σφακίων, κτηνοτρόφος (κρατείται).
• 40χρονος Θεσσαλονικιός, προσωρινός κάτοικος Ρεθύμνου (κρατείται).
• 40χρονος, γεννημένος στις Σέρρες, μόνιμος κάτοικος Ρεθύμνου (κρατείται).
• 49χρονος Ρεθεμνιώτης, επιχειρηματίας.
• 46χρονος Ρεθεμνιώτης επιχειρηματίας, κάτοικος Αθηνών.
• 41χρονος Ρεθεμνιώτης επιχειρηματίας, κάτοικος Αθηνών.
• 39χρονος Ρεθεμνιώτης επιχειρηματίας, κάτοικος Αθηνών.
Από τους παραπάνω 12, στην ογκώδη δικογραφία που αριθμεί χιλιάδες σελίδες, κεντρικός ρόλος στην απαγωγή φαίνεται να αποδίδεται σε τρεις Ρεθεμνιώτες: Σε έναν 45χρονο και έναν 43χρονο που ήταν στους πρώτους συλληφθέντες και σε έναν 46χρονο, από τους τελευταίους στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη σχετικά πρόσφατα.
Το χρονικό της απαγωγής
Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, επιστρέφοντας στην Ελλάδα στις 30 Μαρτίου 2017, από τη Γερμανία όπου είχε βρεθεί για επαγγελματικό ταξίδι, φτάνει στο Ηράκλειο είκοσι λεπτά πριν τις 3 το απόγευμα και αφού είχε παραμείνει στο αεροδρόμιο Αθηνών τουλάχιστον δυο ώρες περιμένοντας την πτήση του. Από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, πήγε με ταξί στην εταιρεία του στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου. Από κει επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του με προορισμό το σπίτι του στην περιοχή Καλεσίων. Κινούμενος στο τοπικό οδικό δίκτυο κι ενώ η ώρα ήταν 15.30 οι απαγωγείς του έκλεισαν τον δρόμο, ακινητοποίησαν το όχημα του, έσπασαν τα τζάμια τον απείλησαν και δια της βίας τον έβγαλαν από το αυτοκίνητο και τον επιβίβασαν σε δικό τους όχημα.
Δυο ημέρες αργότερα, στις 2 Απριλίου 2017, οι απαγωγείς είχαν την πρώτη επικοινωνία με την οικογένεια του επιχειρηματία. Με sms στο οποίο είχαν αναγράψει προσωπικά στοιχεία του Μ. Λεμπιδάκη, ώστε να γίνουν πιστευτοί, έκαναν γνωστό πως βρίσκεται στα χέρια τους ο επιχειρηματίας. Στη δεύτερη επικοινωνία τους οι απαγωγείς, στις 3 Απριλίου 2017, και πάλι με sms, έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους: Ζήτησαν από την οικογένεια 100 εκατομμύρια ευρώ για να αφήσουν ελεύθερο τον επιχειρηματία.
Από τότε και μέχρι την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, τόσο κυρίως ο ίδιος όσο και η οικογένεια του, έζησαν εφιαλτικά μερόνυχτα. Οι απαγωγείς με απανωτά τηλεφωνήματα και μηνύματα, εκβίαζαν την οικογένεια διαμηνύοντας άλλοτε πως θα τον ακρωτηριάσουν, άλλοτε πως είναι βαριά άρρωστος και άλλοτε ότι θα τον σκοτώσουν.
Η αστυνομία παρά το ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει, παρά τις 24ωρες παρακολουθήσεις πολλών προσώπων, παρά τη συνδρομή αστυνομικών από την Αθήνα, δεν κατάφερναν να εντοπίσουν το κρησφύγετο που εκρατείτο αιχμάλωτος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Περίπου τον Ιούλιο άναψε ένα φως ελπίδας για τους αστυνομικούς ότι έφτασαν στα ίχνη των απαγωγέων και κοντά στο κρησφύγετο που είχαν αιχμάλωτο τον απαγωγέα. Από την παρακολούθηση επιβατών ενός Ι.Χ. που εκινείτο στον ΒΟΑΚ και ο δήθεν τυπικός έλεγχος που θέλησαν να κάνουν αστυνομικοί, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τη δικογραφία ότι οι τρεις επιβάτες που στη θέα των αστυνομικών πέταξαν ένα κινητό τηλέφωνο, έστελναν εκείνη τη νύχτα sms στην οικογένεια Λεμπιδάκη.
Η στενή παρακολούθηση προσώπων συνεχίστηκε, όπως συνεχίστηκε και από την πλευρά των απαγωγέων η αποστολή sms προς την οικογένεια του επιχειρηματία αλλά και τηλεφωνήματα, πιεστικά και εκβιαστικά προκειμένου να τους παραδοθούν τα λύτρα που απαιτούσαν.
Οι απαντήσεις από την πλευρά της οικογένειας ότι αδυνατεί να συγκεντρώσει τόσα πολλά χρήματα, υποχρέωναν τους δράστες κατά διαστήματα να μειώνουν το ποσόν των λύτρων. Από τα 100 στα 80, στα 70, στα 50, στα 40 εκατομμύρια και κατέληξαν στα 18 εκατομμύρια ευρώ ως τελική απαίτηση, λίγες μέρες πριν τη σύλληψη τους.
Καθ’ όλο το διάστημα της ομηρίας του Μ. Λεμπιδάκη η αστυνομική έρευνα δυσκολευόταν καθώς όταν οι απαγωγείς αντιλαμβανόταν ότι φτάνει κοντά τους, μετέφεραν σε διαφορετικό κρησφύγετο τον επιχειρηματία. Από Ηράκλειο Ρέθυμνο, από Ρέθυμνο Χανιά, από Χανιά Σφακιά και ξανά μεταφορά στο Ρέθυμνο.
Μέχρι σήμερα, αν και εκτιμάται ότι άλλαξαν τρία ή τέσσερα κρησφύγετα για την αιχμαλωσία Λεμπιδάκη, οι χώροι αυτοί δεν έχουν βρεθεί και κανείς εκ των κατηγορουμένων δεν τους έχει αποκαλύψει.
Η λύτρωση για τον επιχειρηματία έφτασε το πρωινό της 2ας Οκτωβρίου 2017. Η Αστυνομία της Κρήτης, με μυστικότητα και συντονισμό, έφτασε στα ίχνη των απαγωγέων και στα ίχνη του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Όταν τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου 2017 βεβαιώθηκαν οι αξιωματικοί της Αστυνομίας ότι ο επιχειρηματίας κρατείται στη σοφίτα μιας μάντρας αυτοκινήτων στη Γέφυρα της Ζουρίδας, σχεδίασαν την έφοδο τους για την απελευθέρωση του. Ύστερα από 186 μέρες είδε ξανά το φως του ήλιου. Λυτρώθηκε, λυτρώθηκαν οι δικοί του άνθρωποι, πήρε ανάσα η κοινωνία της Κρήτης.
Στη δικαιοσύνη οδηγούνται τη Δευτέρα 12 άτομα. Εκτιμάται ότι εμπλέκονται κι άλλοι που δεν έχουν αποκαλυφθεί, που δεν έχουν συλληφθεί. Στην απαγωγή φέρονται να εμπλέκονται δυο ομάδες δραστών με κάποια άτομα να είναι μέλη και στη μια και στην άλλη. Η απαγωγή εκτιμάται πως έγινε από επαγγελματίες, οι οποίοι συνέχισαν μέχρι κάποιο σημείο να κρατούν όμηρο τον Μ. Λεμπιδάκη και ύστερα αποσύρθηκαν παραχωρώντας τη θέση τους στη δεύτερη ομάδα την οποία αποτελούσαν όχι και τόσο «επαγγελματίες».
Το διακύβευμα ήταν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Όταν η πρώτη ομάδα είδε πως η οικογένεια του απαχθέντα δεν καταβάλει αυτό το τεράστιο ποσόν θεωρείται ότι αποχώρησε για να μην πέσει στους αστυνομικούς, δίνοντας τη σκυτάλη στη δεύτερη ομάδα αλλά πιθανότατα με τη συμφωνία πως αν καταφέρει να πάρει λύτρα η πρώτη ομάδα θα έπαιρνε το μερίδιο της.
Η σκληρότητα και απανθρωπιά των απαγωγέων
Οι απαγωγείς στη διάρκεια της εξάμηνης ομηρείας Λεμπιδάκη, είχαν 32 επικοινωνίες με την οικογένεια του. Άλλες μέσω sms και άλλες μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Όλα τα τηλέφωνα που χρησιμοποίησαν ήταν σε ονόματα ξένων υπηκόων.
Το περιεχόμενο όλων των επικοινωνιών χαρακτηρίζεται από σκληρότητα, κυνισμό, απανθρωπιά. Ύβρεις, ειρωνείες, εκβιασμοί, πιέσεις, χυδαιότητα.
Ο χρόνος των 6 μηνών ομηρείας μπορεί στις ανακριτικές απολογίες τους να τον παρουσίασαν οι κατηγορούμενοι ούτε λίγο ούτε πολύ ως «χρόνο διακοπών» για τον επιχειρηματία, λέγοντας ότι ήταν ευγενικοί μαζί του, ότι του μαγείρευαν νόστιμα φαγητά, ότι τον φρόντιζαν και ότι έκαναν μέχρι φιλία μαζί του, για τον Μιχάλη Λεμπιδάκη όμως ήταν ένα διάστημα που έζησε μαρτυρικά. Όπως και για την οικογένεια του.
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω μηνύματα από εκείνα που εστάλησαν στην οικογένεια από τους απαγωγείς. (Όλα ήταν ανορθόγραφα αλλά εδώ δεν διατηρούμε την ορθογραφία των δραστών).
4/5/2017 (22:53): Κύριοι ματαιοπονείτε με διαπραγμάτευση την ίδια στιγμή ο χρόνος κιλά ανάποδα, όπως και η υπομονή μου. Αν και σας το λέω για μια φορά ακόμα. Θα προηγηθεί η κακή υγεία του ανθρώπου σας. Έκτη μέρα με πυρετό κτλ. Σας ενδιαφέρει ο άνθρωπός σας;;;
5/5/2017(23:29): Β Ελπίζω στη σημερινή επικοινωνία μας να σας βρίσκω πιο λογικούς και όχι με διάθεση για περιαυτολογία, καταλάβετε ότι το πρόβλημα υγείας του ανθρώπου σας μας προσπερνά όλους. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για περιττά λόγια. Στην προκειμένη είναι δικαίωμά σας η λανθάνουσα σκέψη για μπλόφα. Στην ευχέρειά σας όπως και η ευθύνη του αποτελέσματος. Χθες ο πυρετός ήταν υψηλός με μια υποτυπώδες φαρμακευτική θεραπεία, σήμερα έπεσε σε δέκατα, δεν έχει αλλάξει κάτι άλλο. Κύριοι καταλάβετε ότι όσο απέχετε τόσο πολύ από το προσδόκιμο λύση δεν θα βρεθεί. Όσο καθυστερείτε τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την όποια ανεπιθύμητη εξέλιξη της υπόθεσης με πρωταρχικό κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου σας. Είμαι σύμφωνος ότι τότε χάσαμε όλοι. Στην κρίση σας το τι χάνει ο έκαστος.
1/7/2017(01:59): Στο πλαίσιο των προαναφερόμενων σου δίνω άλλη μια ευκαιρία για μια ρεαλιστική αντιπρόταση. Λάβε υπόψη σου ότι τον αδερφό σου μπορώ να τον κρατάω άλλους τρεις μήνες. Με ανέλπιστο για σένα και την οικογένειά σου αποτέλεσμα.
6/7/2017 (00:26): Κυρία Άννα είμαι ο άνθρωπος που είμαι με τον γιο σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο γιος σας τον τελευταίο καιρό βιώνει ένα μαρτύριο που απ’ ότι φαίνεται και στην αποψινή μου επικοινωνία με τον γιο σας τον Μανώλη δεν θα έχει αίσιο τέλος. Όλο αυτό το διάστημα έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του. Τον τελευταίο καιρό συχνό φαινόμενο οι κρίσεις πανικού. Μέχρι τώρα ο γιος δεν θα επιστρέψει στην οικογένειά του. Θα περιμένετε οδηγίες μου για επιστολή από τον γιο σας προσωπικά για εσάς θεωρώντας ότι είστε η τελευταία του ελπίδα.
15/7/2017 (21:28 (21:28): Αβ. Τον άνθρωπό σας τον θέλετε πίσω ζωντανό ή νεκρό;
18/7/2017 (22:39): Ο χρόνος σας τελείωσε, οι επιλογές μας πολλές. Η δική σας μια. Κλείσε τη δουλειά στα 50 να τελειώνουμε, ξέρω ότι υπάρχουν, αλλιώς βίντεο και τα χειρόγραφα που έχω θα πάνε στα ΜΜΕ.
25/9/2017 (22:21): Διαπραγματεύεστε σκληρά για τον Μιχάλη που έχει να δει έξι μήνες το φως του ήλιου, αν θέλετε να τελειώσει το μαρτύριό του κλείστε την ιστορία αυτή στα 18 εκατ., δεν θα σας δώσουμε άλλη ευκαιρία. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορείτε, το ξέρει και ο Μιχάλης.
28/9/2017 (10:49):Το τελευταίο μήνυμα που εστάλη πριν τη σύλληψη τους από τους αστυνομικούς και την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη:
Νομίζετε ότι ζητώντας 48 ώρες θα κάνουμε το λάθος που δεν κάναμε έξι μήνες, καλούς συμβούλους έχετε. Αν θέλετε δοκιμάστε στους επόμενους έξι μήνες και όποιος αντέξει. Σίγουρα ο Μιχάλης δεν θα αντέξει. Δεν θα έχετε άλλα νέα αν δεν κλείσετε σήμερα.