Άρεσαν -με ειδοποιούν- τα περί Αρχαίων Ελλήνων που εμβόλισαν τούτα τα κείμενα περί της Συριζο-Υγείας, και ζητούνται λόγω θέρους και της τραγικότητας των καιρών, πρόσθετα. Με μέτρο και προσωρινά καταμειδιώ στις παραινέσεις, σε βάρος του ολοένα διογκούμενου συσσωρευτικά υλικού περί υγείας εν Ρεθύμνω.
Επί τροχάδην, ο Υψικλής τις 360 μοίρες. Ο χάρτης του Ποσειδωνίου με ασήμαντες αποκλίσεις του σημερινού, ειδικά στη Μεσόγειο. Ο Εύδοξος τις «ομόκεντρες σφαίρες». Ο Διογένης ο Απολλωνιάτης εκ της Ρεθυμνιώτικης Απολλωνίας – Ελεύθερνας, πριν 2.500 έτη, «η εκ του ενός» αέναη δημιουργία και μεταβολές του σύμπαντος. Θεός, ΕΝΑΣ, η γη στρογγυλή. Δεν υπάρχει επιστημονικός τομέας των καιρών μας που τότε να μην υφίσταται, να μη λειτουργεί, να μην υπάρχουν καθηγητές και μαθητές, ουδείς τομέας χωρίς συγγράμματα, συγγραφείς, σχολές, εφευρέσεις. Μόνον Έλληνες. Και μόνον Ελληνίδες παγκοσμίως. Από την Κίνα ως την Αίγυπτο, από τους Μάγιας στη Γουατεμάλα μέχρι και τους Ασσύριους, τους Σουμέριους, τους Χαλδαίους, στους Άραβες ή στους Ευρωπαίους, οπουδήποτε. Η Θεανώ «Οι αριθμοί στο Σύμπαν». Η Σαπφώ στην ποίηση. Τις εκλείψεις των δορυφόρων η Αγλαονίκη (αλλά ποιός να τα διδάξει αυτά; Η παιδεία του Φίλη και των προκατόχων του;). Η μετά Χρ. Υπατία, μαθηματικός στην Αλεξάνδρεια, κατακρεουργείται τη προτροπή του εκεί Πατριάρχη που μετέπειτα αγιοποιήθηκε!
Ο Οινοπίδης εκ Χίου τον Ζωδιακό κύκλο. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, μήτε σήμερα τέτοιο επιστημονικό όργανο, είναι του 1ου πρ. Χρ. αιώνα αλλά κατασκευή και χρήση τυχόν να χρονολογούνται κάποιες χιλιετίες πίσω, όταν παντού ο μικρός τότε κόσμος κυριαρχείται από λαούς οκνούς, οκλαδόν ολημερίς καθήμενους, άπραγους. Στρατιωτικά, τρεις φορές σε 11 χρόνια κατανικούν τους Πέρσες που ενισχύονται από περίπου 100(!!!) λαούς-συμμάχους τους. Μαραθώνας, Αρτεμίσιο, Σαλαμίνα, Πλαταιές ενώ και τα των Θερμοπυλών στις νίκες πρέπει να συνυπολογισθούν. Από τις Πλαταιές γλύτωσαν λίγες δεκάδες. Από τις εκατοντάδες χιλιάδες της Σαλαμίνας, στη Μικρά Ασία διασώθηκαν ίσως 10.000, συνέβαλε μια επιδημία μόλις πέρασαν πίσω στον Ελλήσποντο.
Περί την Παλαιστίνη περιφέρονται ρακένδυτοι προφήτες προφητεύοντες. Ουδέν έτερον. Στη Βαβυλώνα διασχίζουν Τίγρη – Ευφράτη με σχεδίες 2 ατόμων που τραβάνε γάιδαροι από τη… στεριά! Χωράνε 5 σακιά. Παρά τις πυραμίδες λιμοκτονούν σε Αίγυπτο, Ίνκας, Αζτέκους, Μάγιας, σε τρείς Ηπείρους που επίσης δολοφονούν μαζικά τους λαούς.
Στη μικρή σαν κόκκο άμμου Ελλάδα, Θέατρα, Στάδια, Σχολές, Βουλές, Μαντεία, Ωδεία, Κνωσσοί, Καβείρια, Ελευσίνια, οι τροχιές των πλανητών στον Λεύκιππο παρότι στο Παν. Κρήτης άκουσα σε ομιλία από καθηγητή ότι τα μαθηματικά εφεύραν οι Βαβυλώνιοι!!! Έτσι. Χωρίς ένα έργο. Χωρίς έναν Πυθαγόρα, Αρχιμήδη, Ευκλείδη. Καν ένας, ΕΝΑΣ με ΕΝΑ έργο του Βαβυλώνιος.
1.000 αστέρες κατονόμασε ο Ίππαρχος. Την τιμή λόξωσης της εκλειπτικής ο Ερατοσθένης που μάλλον θα αντέγραψε από κανένα Βαβυλώνιο… «Περί ουρανού» ο Αριστοτέλης. Ο Κένταυρος Χείρων προσανατολίζει τους Αργοναύτες προς τον αστερισμό του Τοξότη. Ο Ορφέας διαιρεί τον χρόνο, ο Παλαμήδης κατά την Τρωική εκστρατεία, το Ελληνικό αλφάβητο πάνω σε αριθμούς και μαθηματικές σχέσεις. Ξεχειλίζει αστρονομία ο Όμηρος, τόμους ο Στράβων (από την Αμάσεια Πόντου), στον Ησίοδο ο Ωρίων και ο Σείριος. Περίπου 100 φιλοσοφικές σχολές. Πλάτων, Ζήνων, Αριστοτέλης, Σωκράτης. Κανείς εφάμιλλος Σουμέριος, Κινέζος, Αιγύπτιος; Σημειωτέον ότι από την Ελληνική πραγματεία και τα ονόματα, υπολογίζεται να διασώθηκε περί το 3%.
«Ο Θεός γεωμετρεί», «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω», κανείς δεν πήγε όπου ο Αλέξανδρος του οποίου το σύνολο στρατεύματος ήταν όση μια πτέρυγα των Περσών. Πάντως δήλωσε πως «αν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης», ένας φιλόσοφος κατάχαμα στην Κόρινθο είπε στον στρατηλάτη, τράβα παραπέρα, τι να μου χαρίσεις, εσύ μου κρύβεις. Τον ήλιο.
Ο Αίσωπος, ο Αισχύλος, ο Επίκουρος, ο Μίνως, ο Ιπποκράτης. Νέαρχος, ο Κρης των θαλασσών, ο Ιάσων. Η στρατιωτική οργάνωση των Αχαιών και η θαλασσοκρατορία των Κρητών. Οι Μινύες της Θεσσαλίας με τα ορυχεία. Τα πολιτεύματα και οι νόμοι. Σόλων, Δράκων, Λυκούργος. Η μουσική και οι τέχνες. Οι Μούσες. Οι Ηρακλείς με τους άθλους. Το άτομον (που δεν τέμνεται) του Δημοκρίτου και «εν το παν» στον Πυθαγόρα. Όλοι οι πλανήτες με Ελληνικά ονόματα και τα μισά διαστημόπλοια (φανερά και κρυφά). Ο Γαλαξίας. Οι Ελληνικές λέξεις στις ξένες γλώσσες. Οιδίπους, Αντιγόνη, Προμηθεύς, Ιφιγένεια, Αγαμέμνων. Κατιτίς παρόμοιο στους Ίνκας; Η Δημοκρατία, ο θεσμός «πόλις» (1000 Ελληνικές σε 3 Ηπείρους. Συγχρόνως). Οι πόλεις στην Κριμαία και στον Πόντο, στην Αίγυπτο, στα παράλια και στα βάθη της Μικράς Ασίας, οι Αλεξάνδρειες, οι πόλεις στις ερήμους, στη Σικελία, στη Θράκη, στην Ιταλία, Ισπανία από ένα λαό που ξεκίνησε από τον Δευκαλίωνα και τον Έλληνα για να περάσει πέραν των Ηράκλειων στηλών, στον Ινδικό και στους παγετώνες των άρκτων. Αρκ – Ανταρκτική. Η Πυρήνη των Πυρηναίων, η γη του σκότους Σκωτία. Ο Ηρόδοτος γράφει, ο Ασκληπιός χειρουργεί τον εγκέφαλο, ο Λεωνίδας μάχεται, ο Οδυσσέας θαλασσοδρομεί, ο Ηράκλειτος διανοείται.
Ισάξιά μας άραγε η έστω στιγμιαία ενασχόληση με του Κατρούγκαλου τα θεωρήματα, της Καφαντάρη τη γλώσσα, του Πολάκη τις ψευτομαγκιές, του Μουζάλα τα φιλάνθρωπα; Καρτερία Έλληνες. Δύναμη. Φρόνηση. Άνωθεν ενατένιση.
* Ο Νικόλαος Ξυπολυτάς είναι χειρουργός, πρώην διοικητής Γ.Ν.Ρ., υπεύθυνος τομέα υγείας Ν.Δ.-ΝΟΔΕ Ρεθύμνου