Αυλαία στο πολιτιστικό αντάμωμα των συλλόγων της Κρήτης, στο 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 5 Μαρτίου, σε μια άψογη διοργάνωση που δημιούργησε κλίμα ενθουσιασμού και ικανοποίησης σε όλους τους συμμετέχοντες.
Ο επιδιωκόμενος στόχος του Φεστιβάλ, για την ανάδειξη και την προβολή της ιδιαίτερης λαϊκής παράδοσης, των προϊόντων και της αυθεντικής κουζίνας κάθε περιοχής της Κρήτης, επετεύχθη με την συμμετοχή των συντελεστών – συλλόγων να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την αταλάντευτη βούλησή τους για ενότητα και συνεργασία.
Ο επιμελημένος και καλαίσθητος, παραδοσιακός στολισμός των πάγκων, τα αγνά τοπικά προϊόντα, η επιλογή και η τεκμηρίωση των σπάνιων συνταγών και προπαντός η καλή διάθεση των ανθρώπων, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο φετινό φεστιβάλ.
«Ο αριθμός και η ποιότητα των συμμετοχών σε συνδυασμό με την αθρόα προσέλευση του κοινού, μας δεσμεύει ως διοργανωτές στην κατεύθυνση της ποιοτικής εξέλιξη του Φεστιβάλ και στην ανάπτυξή του σε 2ήμερο, με παράλληλες θεματικές εκδηλώσεις για τους συλλόγους και το κοινό» επισημαίνουν οι διοργανωτές.
Να σημειωθεί ότι εκτός των Συλλόγων απ’ όλη την Κρήτη που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, επίτιμοι προσκεκλημένοι ήταν ο σύλλογος Εμπόρων Επαγγελματιών και Επισιτισμού Σίφνου, η Αδελφότητα Αετόπετρας Δωδώνης Ηπείρου.
Όλοι οι σύλλογοι, παρουσίασαν αξιόλογες και γευστικές δημιουργίες. Ιδιαίτερα διακρίθηκαν:
1η κατηγορία του διαγωνισμού με κριτήρια: Παραδοσιακή κρητική συνταγή, τοπικά προϊόντα, γεύση, βαθμός δυσκολίας, παρουσίαση
1η Θέση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαράθου Μαλεβιζίου
Έδεσμα: «Φύλλα αγκινάρας με κουνέλι αλευρολέμονο»
Εκτέλεση συνταγής: Μουλακάκη Σοφία, Μουλακάκη Ελένη.
2η Θέση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμουτσίου Μαλεβιζίου
Έδεσμα: «Ξινόχοντρος»
Εκτέλεση συνταγής: Χαρωνίτη Ελένη, Παρασύρη Ελευθερία, Βαμβακά Ελπίδα, Μαυρογιάννη Αγγελική.
3η Θέση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας και Τοπική Κοινότητα Πόμπιας Δήμου Φαιστού
Έδεσμα: «Τζουλαμάς»
Εκτέλεση συνταγής: Πολιουδάκη Μαριλένα, Πακιουφάκη Ειρήνη.
2η κατηγορία του διαγωνισμού με κριτήρια: συνταγές που τις συνοδεύουν ήθη και έθιμα, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία, συνταγές οι οποίες αναδεικνύουν τη διατροφική κουλτούρα του τόπου, μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης των τροφίμων.
1η Θέση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελούζου
Έδεσμα: «Κρητικό Πρωινό»
Εκτέλεση συνταγής: Τσαπάκη Μαρία, Φουντουλάκη Αικατερίνη.
2η Θέση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Ινίου – Μοναστηρακίου
Έδεσμα: «Σύγλινο γιαχνί»
Εκτέλεση συνταγής: Παπαδάκη Αριάδνη, Κουμάκη Στέλλα.
3η Θέση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβίων Μονοφατσίου
Έδεσμα: «Καλυβιανό Στιφάδο»
Εκτέλεση συνταγής: Καλαϊτζάκη Έφη, Σταυρακάκη Αργυρώ, Επιτροπάκη Ελένη.
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι:
• Η διεθνούς φήμης Chef Ντίνα Νικολάου,
• Η δημοσιογράφος στο Γαστρονόμο της Καθημερινής, Λίνα Καπετάνιου,
• Ο γεωπόνος-τεχνολόγος τροφίμων Μανόλης Κασσάκης,
• Ο Chef Χρήστο Ι. Λάπας,
• Η Chef Σοφία Κατσούρη,
• Ο Chef Παντελής Τσουβαλάς,
• Ο γευσιγνώστης Χάρης Παπαδάκης,
• Ο Chef Μιχάλης Δαμιανάκης,
• Ο Chef Μανόλης Ματθαιάκης,
• Ο Chef Νικόλαος Κασαπάκης,
• Η εκπαιδευτικός και λογοτέχνης, Μαρία Ζωγραφάκη,
• Η Δέσποινα Μαθιουδάκη με σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό.
Το 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας πραγματοποιήθηκε στο Γάζι Ηρακλείου και την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστολιανών με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, εξίσου, όλους όσους συμμετείχαν, γιατί όλοι μαζί κρίκοι σε μια αλυσίδα βάλατε μια πινελιά… ή μάλλον την αγάπη σας, την καθαρή ψυχή σας, το μεράκι σας… το χαμόγελό σας… για να γίνει το αντάμωμα μας ξεχωριστό» αναφέρει σε μήνυμά του το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποστολιανών και προσθέτει: «Χίλια καλώς να ξανά σμίξουμε στο επόμενο φεστιβάλ, με την υπόσχεση, οι παραδοσιακές συνταγές που μας εμπιστευθήκατε όλα αυτά τα χρόνια να έχουν αποτυπωθεί σε ένα καλαίσθητο βιβλίο».