Παρόλο που οι καθυστερήσεις στους προγραμματισμένους εμβολιασμούς ανησυχούν όλους, τα υπάρχοντα εμβόλια αλλά και αυτά που θα πάρουν έγκριση τους επόμενους μήνες δίνουν ελπίδα. Η παγκόσμια επιχείρηση «ανοσία της αγέλης» θα επιτύχει, έστω και με καθυστερήσεις.
Αυτό που απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες και ακούμε από τις τηλεοράσεις είναι η οικονομική αναστύλωση της χώρας και η υποστήριξη της αγοράς. Τα οικονομικά επιτελεία προετοιμάζονται για μια όσο το δυνατό γρηγορότερη ανάκαμψη, η οποία προσδιορίζεται κάπου στις αρχές του καλοκαιριού και αισιοδοξούν για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και την τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης από τα αποταμιευμένα δισεκατομμύρια των τραπεζών. Θετικές είναι και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό που θα κινεί στη χώρα μας κοντά στο 50% αυτό το καλοκαίρι, σε σχέση με το 23% του περσινού.
Αναμφισβήτητα η τόνωση της αγοράς είναι στόχος. Υπέροχο είναι να ψωνίζουμε, να τρώμε σε εστιατόρια, να διασκεδάζουμε ξανά, να ταξιδεύουμε, αλλά πώς αυτά θα έχουν νόημα αν η ψυχή μας υποφέρει; Η πανδημία έχει αφήσει το στίγμα της όχι μόνο στην οικονομία αλλά κυρίως στην ψυχική υγεία και ανθεκτικότητα. Απομόνωση, φόβος, άγχος, βία και επιθετικότητα, αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων καταγράφονται σε έρευνες παγκόσμια. Τα πραγματικά θύματα αυτής της πανδημίας δεν είναι οι ηλικιωμένοι και αυτοί που ανήκουν σε ευπαθής ομάδες. Είναι οι νέοι άνθρωποι. Αυτοί που αναγκάζονται σχεδόν ένα χρόνο τώρα να ζουν στα δωμάτιά τους και να «εκπαιδεύονται» από την οθόνη του υπολογιστή, που τους ζητήσαμε να σταματήσουν να χορεύουν, να τραγουδούν, να συναντιόνται και να αγκαλιάζονται!
Αυτό το καλοκαίρι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δε θα πρέπει να κλείσουν. Καλύτερα, θα πρέπει να «ξανανοίξουν» και να γίνουν κέντρα όπου η τέχνη και ο πολιτισμός θα λειτουργήσουν ως εμβόλια κατά της κατάθλιψης, της απομόνωσης, του φόβου και του άγχους, αλλά και του θυμού, που βιώνουν οι νέοι μας. Παράλληλα με τα προγράμματα στήριξης της αγοράς, που με τόσο οίστρο συντάσσονται στα διάφορα επιτελεία θα πρέπει, αντίστοιχα, στα αποκεντρωμένα επιτελεία της τοπικής αυτοδιοίκησης να συντάσσονται προγράμματα υποστήριξης της ψυχικής υγείας της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των παιδιών και των νέων. Ευκαιρίες για ομαδοσυνεργατική και βιωματική μάθηση, επίσης, αν θέλετε να το βάλουμε και σε παιδαγωγικό πλαίσιο.
Αυτό το καλοκαίρι περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία μας, τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να έρθουν κοντά, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις αγωνίες τους, να καταλάβουν λίγο καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους. Έχουν ανάγκη να κάνουν θέατρο, χορό, μουσική. Να βρεθούν στη φύση. Οι ενήλικες έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε τέτοιες δράσεις αλλά και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σε αυτές. Αυτό το καλοκαίρι ας περιορίσουμε λίγο τα «φροντιστήρια» για τις πανελλαδικές. Ας ενισχύσουμε αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ας δημιουργήσουμε ομάδες παιχνιδιού, έκφρασης και δημιουργικότητας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το ψυχολογικό τραύμα από την πανδημία να χαράξει ανεξίτηλα σημάδια στις προσωπικότητες των παιδιών μας. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και για να επιτύχει χρειάζεται συλλογικός σχεδιασμός και σαφείς στόχοι.