Με τη συμμετοχή 2.000 μαθητών και 350 εκπαιδευτικών από σχολεία όλης της χώρας, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημιουργικής Έκφρασης Μαθητών Δημοτικών Σχολείων με θέμα: «Ας φανταστούμε το Σχολείο των Ονείρων μας» για το σχολικό έτος 2014-2015.
Στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου συμμετείχαν ομάδες μαθητών υποβάλλοντας τις προτάσεις τους για το πώς φαντάζονται το σχολείο των ονείρων τους με βάση τις εξής τέσσερις: τέχνη του λόγου, μουσική, πλαστικές τέχνες και νέες τεχνολογίες. Τις προτάσεις αυτές αξιολόγησαν κριτικές επιτροπές αποτελούμενες από έγκριτους πανεπιστημιακούς όλης της χώρας και η απονομή των σχετικών βραβείων θα γίνει το Σάββατο 9 Μαΐου στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στον διαγωνισμό.
Ο κοσμήτορας της σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Χουρδάκης, δήλωσε: «Ας φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας. Με την εξαιρετική αυτή διατύπωση ξεκίνησε το πρόγραμμα-πρόταση σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και τον Δήμο Ρεθύμνου για να μπορέσουν οι μαθητές να αποκτήσουν συμμετοχή και δράση. Παράλληλα μπόρεσαν να εκφράσουν πως φαντάζονται σε δύσκολες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες το καθημερινό σπίτι τους, που δεν είναι άλλο από σχολείο τους. Αυτό το πρόγραμμα κινείται ακριβώς στο πλαίσιο μιας αντισταθμιστικής προσπάθειας, όπου το σχολείο όπως μέχρι τώρα ξέραμε με τα θετικά και τα αρνητικά του αντισταθμίζεται με την κρίση των μαθητών για την ιδανική του εικόνα. Το ερώτημα ήταν πως θέλουν τα παιδιά τον χώρο στον οποίο ουσιαστικά διαπλάθονται και μέσω αυτής της πρωτοβουλίας αναπτύχθηκε η δημιουργική φαντασία όλων των παιδιών που συμμετείχαν με τις προτάσεις τους αλλά και των καθηγητών τους για το πώς τελικά ονειρεύονται το σχολείο τους».
Ο κ. Χουρδάκης, εξέφρασε την ελπίδα ο διαγωνισμός να αποτελέσει την απαρχή της δημιουργίας ενός σχολείου, όπου όλα τα παιδιά θα βρίσκουν πεδίο έκφρασης των ιδεών τους μακριά από φαινόμενα βίας. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Αν το σχολείο γίνει το σχολείο των ονείρων μας, πιστεύω ότι θα είναι μια καλή πρόταση ενάντια στη βία που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να διογκώνεται. Ενάντια στο bullying, γιατί ο μαθητής όταν δημιουργήσει ένα χώρο στον οποίο αισθάνεται καλά, σίγουρα δεν θα αναζητήσει να εκφράσει με βίαιο τρόπο τα συναισθήματά του. Εύχομαι πάντα να έχουμε τέτοιες καλές προσπάθειες σε συνεργασία με την κοινωνία που μπορούν να φέρουν αξιόλογο αποτέλεσμα για το κοινωνικό σύνολο».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Βασιλάκη, αναφέρθηκε στην εγγύτητα του περιεχομένου του τμήματός της και του διαγωνισμού, τονίζοντας έτσι την αυτονόητη στήριξη της συγκεκριμένης προσπάθειας. «Είναι δεδομένο ότι στηρίζουμε σαν τμήμα αυτό τον διαγωνισμό δημιουργικής έκφρασης των παιδιών. Μέσα στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της σχολής μας έχουμε μαθήματα και σχολική πρακτική που προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους φοιτητές σε τεχνικές δημιουργικής σκέψης στους μαθητές, σε προγράμματα παρέμβασης, σε επικοινωνία και συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον. Επομένως ο διαγωνισμός αποτελεί για εμάς μια ευχάριστη δραστηριότητα που αμέσως υιοθετήσαμε» επεσήμανε και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών, στον διαγωνισμό.
Ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και επιστημονικός υπεύθυνος του διαγωνισμού, Αναστασιάδης Παναγιώτης, ανέφερε: «Τον Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε η διοργάνωση του διαγωνισμού. Στην ουσία καλέσαμε τους μαθητές από όλη την Ελλάδα να μας πουν πώς φαντάζονται το σχολείο των ονείρων τους, με τη βοήθεια φυσικά των δάσκαλων τους. Υπέβαλαν τις προτάσεις τους και ο διαγωνισμός τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Ρέθυμνου. Ζητήσαμε από τα παιδιά με όποιο δημιουργικό τρόπο ήθελαν, μέσω ενός ποιήματος ή διηγήματος, με τη χρήση νέων τεχνολογιών ή μιας ζωγραφιάς, να μας καταθέσουν την άποψή τους για το πώς φαντάζονται το σχολείο των ονείρων τους. Χαιρόμαστε πολύ για τη μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας».
Τη διενέργεια του διαγωνισμού «αγκάλιασαν» αμέσως, τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου όσο και ο Δήμος Ρεθύμνης προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια και στήριξη, για τα οποία οι παραπάνω πανεπιστημιακοί καθηγητές, ευχαρίστησε και τους δυο.
Σε σχετικές τις δηλώσεις η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση της Περιφέρειας η στήριξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών: «Είναι βαθιά πεποίθηση της Περιφέρειας Κρήτης ότι η ανάπτυξη στο νησί μας όχι μόνο η οικονομική αλλά και η πολιτιστική και η κοινωνική θα έρθει μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια των φορέων του νησιού, αλλά και των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εδώ. Βαθιά μας πίστη είναι ότι η συνεργασία με τα πνευματικά ιδρύματα που υπάρχουν στο νησί μας, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο, για εμάς είναι μονόδρομος αν θέλουμε να προσφέρουμε τα μέγιστα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Περιφέρειάς μας. Από τα πρώτα μας μελήματα ήταν να δημιουργήσουμε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, που αποτελείται κυρίως από πνευματικούς ανθρώπους που εργάζονται στα δύο ΑΕΙ του νησιού. Για εμάς είναι οδηγός τα πορίσματά τους για το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Επομένως και στη συγκεκριμένη δράση, που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ρεθύμνου, είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή, σαν οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, να σταθούμε δίπλα τους και ηθικά και οικονομικά, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν αυτό που σκέπτονται και που θα έχει ένα πολλαπλάσιο επωφελές αποτέλεσμα για τα παιδιά μας, όπως φαίνεται και σε αυτή τη δράση. Υπό αυτή την έννοια ήταν μεγάλη μας χαρά που συνεργαστήκαμε για τη συγκεκριμένη αυτή δραστηριότητα που όπως μάθαμε ενεπλάκησαν πάνω από 2.000 παιδιά απ’ όλη τη χώρα. Να ευχηθούμε να πάνε καλά τα πράγματα και να γίνει ο διαγωνισμός αυτός θεσμός και εμείς θα συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Οποιαδήποτε δημιουργική σκέψη χρειαστεί να γίνει πράξη από το Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια θα στέκεται πάντα αρωγός» τόνισε η κ. Λιονή.
Και ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε την αυτονόητη στήριξη του Δήμου σε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου και εξυγίανσης των κακώς κειμένων που προλαβαίνουν τα φαινόμενα βίας, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων προς το κοινωνικό όφελος: «Θέλω να συγχαρώ το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης για αυτή την εξαιρετικά εμπνευσμένη πρωτοβουλία με την οποία ενεργοποιεί πνευματικά τους μαθητές όλης της Ελλάδος, όπως αποδείχτηκε από την πολύ μεγάλη συμμετοχή. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου είχαν τη δυνατότητα να δείξουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους σε τέσσερις σημαντικούς τομείς που παραπέμπουν στην αρχαία Ελλάδα με εξαίρεση αυτόν της τεχνολογίας. Αυτή την πρωτοβουλία δεν μπορούσαμε να μην της στηρίξουμε όλοι οι φορείς και εύχομαι και πιστεύω ότι θα γίνει θεσμός, θα εγκαθιδρυθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα σαν κάτι αναγκαίο που απελευθερώνει πνευματικές δυνάμεις, δίνει την εξωστρέφεια που χρειαζόμαστε στο ελληνικό σχολεία αλλά και στον Έλληνα μαθητή, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα φαινόμενα κακοποίησης έχουν μήτρα την εσωστρέφεια και την σιωπή. Οφείλουμε λοιπόν να προάγουμε τις παιδαγωγικές εκείνες διαδικασίες που δίνουν υγιείς διεξόδους στα παιδιά, που σήμερα τις έχουν ανάγκη παραπάνω από ποτέ, δεδομένου ότι πλημμυρίζονται από επικίνδυνα μηνύματα, ενώ δυστυχώς πολλές φορές ακόμα συναναστρέφονται επικίνδυνους ανθρώπους μέσω της τεχνολογίας. Είμαι υπερήφανος που το δικό μας Πανεπιστήμιο είχε αυτή την πρωτοβουλία, χαίρομαι που το Πανεπιστήμιο μαζί με την κοινωνία τα τελευταία χρόνια κάνει δράσεις σημαντικές για την κοινωνία και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε, γιατί είναι κοινή πεποίθησή μας ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε. Η κοινωνία χρειάζεται τα πνευματικά ιδρύματα αλλά και τα πνευματικά ιδρύματα πρέπει να έχουν αναφορά στις ανάγκες της κοινωνίας» δήλωσε ειδικότερα ο δήμαρχος.
Στην τελετή θα βραβευτούν τα σχολεία που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις ανά κατηγορία, με βάση την κρίση των ειδικών επιτροπών, ενώ όσα από αυτά δεν κατάφεραν να μετακινηθούν στο Ρέθυμνο θα συμμετέχουν στην τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης. Η τελετή θα μεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο από το διαδίκτυο, ενώ τα σχολεία που θα καταλάβουν τις πρώτες θέσεις θα λάβουν εκτός από τον σχετικό έπαινο ένα λογισμικό «office 13» χορηγία της Microsoft και από ένα βιβλίο σχετικά με τα κίνητρα στη μάθηση, χορηγία του εκδοτικού οίκου Gutemberg.
Στην τελετή βράβευσης θα παρευρεθούν επίσης η κ. Παυλίνα Παμπούδη, συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων και κ. Τατιάνα Ζωγράφου συνθέτης τραγουδιών για μικρούς και μεγάλους. Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει η παιδική χορωδία «Μουσικός Καρπός», υπό τον συντονισμό του κ. Αντώνη Μαυράκη, η χορωδία τα «Καρδερινάκια», υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Χριστουλάκη και Ελένης Περπιράκη και η χορωδία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. υπό την διεύθυνση της κ. Τριχάκη.