Η ρεθεμνιώτικη ΚΑΕ είναι έτοιμη να τρέξει για 2η χρονιά το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης «Rethymno Assist», το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές και πρωτοποριακές δράσεις. Η επίσημη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και αρκετός κόσμος παρευρέθηκε για να ενημερωθεί για τις δράσεις του προγράμματος.
Οι 3 δράσεις έχουν ως στόχο την άθληση, την σωστή διατροφή, τη δημιουργία, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη των παιδιών. Αυτές είναι η Δράση Αθλητισμού, η Δράση Κηπουρέματα και η Δράση Μαστορέματα.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το κατασκευαστικό κομμάτι της Δράσης Αθλητισμού, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Βάσει γεωγραφικών κριτηρίων επιλέχθηκαν τα 1ο, 9ο, 15ο και 5ο Δημοτικό Σχολεία της πόλης, στα οποία θα ανακατασκευαστούν τα γήπεδα μπάσκετ. Αυτά θα λειτουργήσουν ως προπονητικά κέντρα και θα προπονούνται μέχρι 4 σχολεία ανά κέντρο.
Κάθε σχολείο θα δημιουργήσει την ομάδα του και θα συμμετάσχουν σε σχολικό πρωτάθλημα. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο ανοικτό γήπεδο στο κέντρο της πόλης, το οποίο επίσης θα ανακατασκευαστεί και θα πάρει μία διαφορετική μορφή σε σχέση με την άθλια εικόνα που παρουσιάζει σήμερα.
Σαφώς και πρόκειται για μία σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να αθληθούν με ασφάλεια και κάτω από σωστές προϋποθέσεις. Επίσης θα αναπτύξουν την έννοια του εθελοντισμού, που θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή τους στις δράσεις της Κηπουρικής και των Μαστορεμάτων.
Στην παρουσίαση του προγράμματος παρευρέθηκαν ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Κωστής Ζομπανάκης, ο πρόεδρος Ηρακλής Μανουκαράκης, το Διοικητικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής, η διευθύντρια Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Μαρία Καββάλου, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Ευστάθιος Κοντογιάννης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη παπα-Γιώργης Γαλεράκης αλλά και εκπρόσωποι των Δημοτικών Σχολείων και των Συλλόγων Γονέων. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι αθλητές της ομάδας, το τεχνικό τιμ και οι εργαζόμενοι της ΚΑΕ, που άπαντες θα βοηθήσουν στην εθελοντική εργασία.
Ηρακλής Μανουκαράκης: «Συνεχίζουμε το κοινωνικό μας έργο»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ρεθεμνιώτικης ΚΑΕ, αφού έκανε μία αναδρομή στην πρώτη περίοδο του προγράμματος, μεταξύ άλλων τόνισε: «…Μετά από έρευνες και μελέτες δημιουργήσαμε ένα business plan, το οποίο καταθέσαμε στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και στις 20 Οκτωβρίου μας απάντησε θετικά, ώστε να μας χρηματοδοτήσει για τα κατασκευαστικά έργα που θα κάνουμε. Σε συνδυασμό με την εθελοντική εργασία των στελεχών και των εργαζόμενων της ομάδας μας αλλά και των πολιτών του Ρεθύμνου ξεκινάμε σήμερα το «Assist στην πόλη μας» με 3 δράσεις».
Κωστής Ζομπανάκης: «Να φέρουμε την τεχνογνωσία στα σχολεία και να βοηθήσουμε τα παιδιά με ποικίλους τρόπους»
Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ έκανε μία εκτενέστατη αναφορά στον τρόπο λειτουργία τους προγράμματος, στη δράση του και στους στόχους του. Μεταξύ άλλων τόνισε: «…Δεν θα τολμούσα να σκεφτώ καν αυτό το εγχείρημα αν δεν είχα δει τα τελευταία πέντε χρόνια πόσο κοντά είναι όλη η πόλη στις προσπάθειες που έχουμε κάνει. Το να δίνεις και να προσφέρεις δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ανταπόκριση… Για μένα είναι δεδομένο ότι μία αθλητική ομάδα που έχει επιρροή στα παιδιά σε μία κοινωνία, θα κάνει και κάτι άλλο…
Κάποια στιγμή ήρθαμε σε επαφή με το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» οι οποίοι μας άκουσαν για το πρότζεκτ που είχαμε στο μυαλό μας και μας είπαν να συμπεριλάβουμε και τα παιδιά. Έτσι καθίσαμε και βγάλαμε το πρόγραμμα, για το οποίο είμαστε εδώ σήμερα. Η δική μου άποψη ήταν ότι με την τεχνογνωσία που έχουμε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα σχολεία. Έπρεπε να φέρουμε αυτή την τεχνογνωσία στα σχολεία και να βοηθήσουμε τα παιδιά με ποικίλους τρόπους. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες ομάδες της χώρας μας».
Στη συνέχεια, η «σκυτάλη» πέρασε στους υπεύθυνους των τριών δράσεων και δη στους Σταύρο Μυκονιάτη (υπεύθυνος Δράσης Αθλητισμού), Μανώλη Γιαννούλη (υπεύθυνος Δράσης Μαστορέματα) και Νεκτάριο Τσαγλιώτη (υπεύθυνος Δράσης Κηπουρέματα), οι οποίοι ενημέρωσαν τον κόσμο για το περιεχόμενό τους.
Γιώργος Μαρινάκης: «Υποδειγματικές οι δράσεις της ομάδας»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου εξέφρασε την άποψή του σχετικά με τις δράσεις της ρεθεμνιώτικης ομάδας. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Νομίζω ότι είναι μία από τις καλύτερες μέρες του Ρεθύμνου. Βλέπουμε πως ξετυλίγεται το «κουβάρι»: αθλητισμός, παιδεία, κοινωνία, αξίες, παραδόσεις. Είμαι υπερήφανος που έχουμε αυτή την ομάδα και πραγματικά η πόλη νιώθει το ίδιο. Η ομάδα δεν είναι μόνο δυνατή αθλητικά αλλά ακόμα πιο δυνατή κοινωνικά. Είναι υποδειγματικές οι δράσεις της και ο τρόπος που σκέφτεται. Η απόφαση να ασχοληθεί με τα παιδιά, διαπαιδαγωγώντας τα τις αξίες, είναι ότι πιο σημαντικό μπορούν να κάνουν… Τέτοιες δράσεις είναι δεδομένες για τις ομάδες της Αμερικής αλλά στην Ελλάδα τις πραγματοποιεί μόνο το Ρέθυμνο. Με την βοήθεια όλων οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Στη συνέχεια, η διευθύντρια Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Μαρία Καββάλου, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «…Έχουμε την τύχη να είμαστε σε αυτό τον ευλογημένο τόπο και όλοι μαζί να ασχολούμαστε με τα παιδιά. Εσείς οι αθλητές που είστε παραδείγματα για αυτά πήγατε κοντά τους και πηγαίνετε ακόμα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που υπάρχει. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας».
Ο εκπρόσωπος Μητροπολίτη, παπα-Γιώργης Γαλεράκης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Βγαίνουμε από το «εγώ» και μέσα από τη σύσφιξη και τη συνύπαρξη κάποιων ανθρώπων χτίστηκε μία πολύ δυνατή ομάδα, που αν μη τι άλλο χαιρόμαστε που μπροστάρης είναι ο κ. Κωστής Ζομπανάκης… Είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από αυτή τη συλλογική εργασία θα μπορέσουμε να ελπίζουμε για την τοπική μας κοινωνία».
Τέλος, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ευστάθιος Κοντογιάννης, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «…Εμείς σαν πρωτοβάθμια, ήμασταν και είμαστε «ανοιχτοί». Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης που προωθεί τον συναγωνισμό, το ομαδικό πνεύμα, την ευγενή άμιλλα και αξίες. Όλα θα πάνε καλά».
Οι δράσεις του «Ρέθυμνο Assist»
Η ΚΑΕ Ρέθυμνο Aegean εξέδωσε ανακοίνωση με τις δράσεις του προγράμματος:
«1. Δράση Αθλητισμού:
Α) Κατασκευαστικά.
Θα ανακατασκευάσουμε 4 γήπεδα μπάσκετ στα δημοτικά σχολεία 1ο, 9ο, 15ο και 5ο που έχουν επιλεγεί βάσει γεωγραφικών κριτηρίων. Στα 4 αυτά σχολεία που θα είναι προπονητικά κέντρα, θα προπονούνται μέχρι 4 σχολεία ανά κέντρο. (Δηλαδή σύνολο μέχρι 16 σχολεία).
Θα ανακατασκευάσουμε στο κέντρο της πόλης ανοικτό γήπεδο Μπάσκετ, όπου θα γίνονται οι αγώνες. Οι κατασκευές θα γίνουν από εξειδικευμένες εταιρείες αθλητικών εγκαταστάσεων τηρώντας όλα τα απαραίτητα για την ασφάλεια των παιδιών και της αισθητικής του χώρου. Στη βελτίωση της αισθητικής θα επιδιώξουμε και την εθελοντική συμμετοχή και των παιδιών στις κατασκευές.
Β) Αθλητικό πρόγραμμα Στελέχωση.
Δημιουργία μεικτών ομάδων μπάσκετ από παιδιά ηλικίας Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού. Το κάθε σχολείο θα επιλέξει τον εθελοντή προπονητή του (προτεραιότητα ο γυμναστής), όπου θα του παρέχουμε την κατάλληλη τεχνική εκπαίδευση και επίβλεψη. Προπονητικό εγχειρίδιο, Επιμορφωτικά σεμινάρια, Προπονητικό υλικό.
Β) Αθλητικό πρόγραμμα Στελέχωση.
Αθλητικά δώρα στους προπονητές βάσει των δυνατοτήτων μας. Εμφανίσεις αγώνα στα παιδιά. Αθλητικό υλικό στο σχολείο.
Γ) Αγωνιστικό πρόγραμμα.
Το κάθε σχολείο πρέπει να έχει κατώτερο όριο συμμετοχής 12 παιδιά με προτεραιότητα μαθητές της ΣΤ’ τάξης. Σε περίπτωση μικρής συμμετοχής θα έχουν την δυνατότητα να συγχωνεύονται με άλλα σχολεία με μικρή συμμετοχή. Η επιλογή των παιδιών θα γίνεται από τους προπονητές του κάθε σχολείου.
Θα γίνεται μία ώρα προπόνηση την εβδομάδα και αγώνας το Σαββατοκύριακο. Στον χρόνο γυμναστικής της προπόνησης μπορούν να συμμετέχουν και άλλα παιδιά που δεν είναι έτοιμα για την ομάδα μπάσκετ.
Γ) Αγωνιστικό πρόγραμμα.
Ο κάθε αγώνας θα έχει τρία 8λεπτα καθαρού χρόνου με δύο 2λεπτα διαλείμματα. Ο κανονισμός του αγώνα θα είναι διαμορφωμένος για την ίση συμμετοχή όλων των παιδιών σε κάθε ομάδα. Οι ομάδες θα χωριστούν σε ομίλους ανάλογα τις δηλώσεις συμμετοχής των σχολείων.
Το κάθε παιδί θα έχει Δελτίο Αθλητή Assist, που θα του παρέχεται μετά την προσκόμιση των δικαιολογητικών (Ιατρός, δήλωση γονέα κ.α).
2. Δράση Κηπουρέματα:
Σε κάθε σχολείο που συμμετέχει στις δράσεις του Assist σχεδιάζεται η παροχή ενός ξύλινου παρτεριού με χώμα και σπόρους λαχανικών για δημιουργία μικρού λαχανόκηπου από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.
Η υποστήριξη της καλλιέργειας του παρτεριού θα γίνεται από το Εργαστήριο ΦΕ στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, μέσα από τον πρότυπο σχολικό κήπο που διαθέτει.
Στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς του κάθε σχολείου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, θα γίνεται μία συμβολική δωρεά από την παραγωγή των λαχανικών στο κοινωνικό συσσίτιο της εκκλησίας ή σε οικογένειες που έχουν ανάγκη ενίσχυσης.
3. Δράση Μαστορέματα:
Συγκρότηση λίστας προτεραιότητας έργων υποδομής ανά σχολείο. Συγκρότηση ομάδας εθελοντικής εργασίας από παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους δήμου και μέλη της ομάδας μας.
Εύρεση υλικών από χορηγούς ή διαθέσιμους πόρους του Rethymno Assist. Υλοποίηση έργων υποδομής για το ασφαλέστερο και ευχάριστο περιβάλλον των παιδιών στο σχολείο».