Ως ασπίδα προστασίας για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζεται από τους υγειονομικούς φορείς το εμβόλιο κατά της γρίπης, το οποίο είναι απαραίτητο να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από τώρα μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς ο ιός της γρίπης θα είναι σε έξαρση μέχρι και τον Μάρτιο. Για την ασφάλεια του εμβολίου, την αποτελεσματικότητα του αλλά και την ανάγκη εμβολιασμού, όχι μόνο των ευάλωτων ομάδων αλλά και των επαγγελματιών υγείας και όλων όσων εργάζονται σε κλειστούς χώρους, μίλησαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου γιατροί και φαρμακοποιοί, καλώντας τους Ρεθεμνιώτες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του και να μην αμελήσουν να εμβολιαστούν. Ιατρικός σύλλογος, νοσοκομειακοί γιατροί, διοίκηση του νοσοκομείου, φαρμακευτικός σύλλογος και διεύθυνση δημόσιας υγείας της ΠΕΡ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια καμπάνια ενημέρωσης.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Φραγκιαδάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων τη σημασία του εμβολιασμού στους επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου, όπως είπε, πέρυσι το ποσοστό έφτασε το 52% ενώ πανελλαδικά το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε στο 25-30%. Παράλληλα παρέθεσε τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται η δράση και το όφελος του εμβολίου σε σχέση με τη θνησιμότητα από τον ιό της γρίπης αφού, όπως είπε, τα έτη 2017-2018: νοσηλεύτηκαν 107 άτομα στη ΜΕΘ εκ των οποίων οι 47 απεβίωσαν, ενώ την προηγούμενη χρονιά 2016-2017 τα κρούσματα ήταν πολύ περισσότερα καθώς από τους συνολικά 276 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ απεβίωσαν οι 108, οι οποίοι στο σύνολο τους ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου που δεν είχαν εμβολιαστεί: «Το βασικό είναι να καταλάβει ο κόσμος και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας τα οφέλη που υπάρχουν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Τέλος Δεκέμβρη, αρχές Γενάρη έχουμε τα πρώτα κρούσματα του ιού, ο οποίος είναι σε έξαρση μέχρι και τον Μάρτη. Η σωστή όμως προφύλαξη μας υποχρεώνει να κινηθούμε -εμείς που είμαστε στον υγειονομικό τομέα- από τον Οκτώβρη κιόλας ενημερώνοντας για τους εμβολιασμός που πρέπει να γίνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στους χώρους υγείας».
«Το εμβόλιο είναι ασφαλές»
Στην ασφάλεια του εμβολίου της γρίπης στάθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης τονίζοντας και εκείνος από την πλευρά του την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Μεταξύ άλλων ο κ. Στεφανάκης, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, υποστήριξε: «Εμείς σαν ιατρική κοινότητα δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ούτε ως προς την ασφάλεια, ούτε ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Έχουμε όλα αυτά τα χρόνια ζήσει τη μείωση και την εξάλειψη παθήσεων τόσο σοβαρών, που να απειλούν την υγεία, την αρτιμέλεια αλλά και την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και να γίνονται αιτία οι ελλιπείς εμβολιασμοί απωλειών ζωής και τεραστίου κόστους για την πολιτεία σε ότι αφορά τις νοσηλείες σε ΜΕΘ που καταλήγουν εκεί μετά από επιπλοκές του ιού της γρίπης. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε επικεντρώσει την προσπάθεια μας για να αυξήσουμε το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης της κοινότητας και του υγειονομικού προσωπικού, να υψώσουμε αυτό το τείχος που είναι το ζητούμενο που απαιτεί ένα υψηλό ποσοστό της τάξεως του 75% και πάνω, ίσως και 90% για να έχουμε πραγματική προστασία.
Ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει ετησίως περίπου 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους.
Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα, όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, πολιομυελίτιδα, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη.
Πριν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού παιδικού εμβολιασμού, τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν την κύρια αιτία θανάτου κατά την παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στις μέρες μας, κάθε χρόνο 1,4 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό πριν την ηλικία των 5 ετών.
Το ποσοστό εμπιστοσύνης στα εμβολιαστικά προγράμματα είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση υψηλού εμβολιαστικού επιπέδου.
Σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη όμως οι καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών, αλλά και η άρνηση εμβολιασμού έχουν συντελέσει στη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και ανοσοποίησης, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιδημικών εξάρσεων.
Πρόσφατο παράδειγμα, η επιδημία ιλαράς, η μεγαλύτερη στην ΕΕ κατά τα τελευταία επτά έτη.
Η έξαρση της εποχικής γρίπης στοιχίζει. Στοιχίζει στη δημόσια υγεία, στην ατομική υγεία, στην οικονομία μας.
Καθήκον των λειτουργών και των φορέων δημόσιας υγείας είναι να περιορίσουν, στο μέγιστο δυνατό, τις συνέπειες αυτές».
«Με τους εμβολιασμούς κτίζουμε τείχος προστασίας για τη δημόσια υγεία»
Η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, παθολόγος Ελένη Ιωαννίδου τόνισε από την πλευρά της πως όλα τα βρέφη άνω των έξι μηνών, τα παιδιά, οι έγκυες, ηλικιωμένοι αλλά και άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, όπως επίσης και οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να εμβολιαστούν ενόψει και της γρίπης που θα είναι σε έξαρση από το τέλος του επόμενου μήνα ως και τον Μάρτιο. «Κάθε χρόνο ξεκληρίζεται μια πόλη που μπορεί να έχει το μέγεθος του Ρεθύμνου ή μπορεί να έχει και το μέγεθος της Θεσσαλονίκης. Η πρόληψη, όπως ξέρουμε, βασίζεται κυρίως στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε όλους τους ανθρώπους άνω των έξι μηνών, περισσότερο όμως τον έχουν ανάγκη οι άνθρωποι που έχουν μειωμένη ανοσία, οι ευάλωτες ομάδες που λέμε αυτοί που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από τη γρίπη, να έχουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους ή και να πεθάνουν».
Η κ. Ιωαννίδου σημείωσε πως αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να υψωθεί ένα «τείχος προστασίας για τη δημόσια υγεία». Ειδικότερα τόνισε: «Θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία για το ζήτημα της συλλογικής ανοσίας. Και πρέπει αυτό να το καταλάβουμε διότι το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας αποδεικνύεται από το πώς φερόμαστε στα ευάλωτα μέλη μας. Δυστυχώς το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές, δεν είναι όμως δυστυχώς τόσο αποτελεσματικό, ειδικά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Όσο πιο πεσμένη είναι η ανοσία ενός ανθρώπου, τόσο μικρότερη είναι η ανταπόκριση του στο εμβόλιο. Οι νέοι και οι υγιείς ανταποκρίνονται καλά, βγάζουν αντισώματα και μπορούν να ωφεληθούν πολύ περισσότερο από το εμβόλιο από ότι οι ανοσοκατασταλμένοι -οι πολύ ηλικιωμένοι ή τα μικρά παιδιά. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει μεγάλη σημασία να δημιουργούμε ένα «τείχος προστασίας» σε αυτά τα ευάλωτα μέλη μας. Για τον λόγο αυτό συνιστάται και ο εμβολιασμός γενικά, αλλά εδικά στις ομάδες που φροντίζουν ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση».
Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αφορά στην ασφάλεια του εμβολίου, η οποία αμφισβητείται από κάποιους και η οποία αμφισβήτηση, όπως είπε, προέρχεται από διαστρεβλώσεις κάποιων ή σε αναφορές του διαδικτύου, είτε σε παλιότερες εμπειρίες, είτε στο ότι η περίοδος του εμβολιασμού συμπίπτει με τις πρώτες ιώσεις του φθινοπώρου, μεταξύ άλλων η κ. Ιωαννίδου υπογράμμισε: «Πολύ συχνά όταν κάνουμε ένα εμβόλιο, τις επόμενες μέρες αυτό μπορεί να συμπέσει με μια λοίμωξη του αναπνευστικού την οποία συνδέουμε με το εμβόλιο. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν περιέχει τον ιό της γρίπης. Περιέχει κάποια κομματάκια από το τοίχωμα του. Άρα λοιπόν αυτό το πράγμα δεν ισχύει. Δεν μπορεί το ίδιο το εμβόλιο να προκαλέσει νόσο και γι’ αυτόν τον λόγο λέμε με σιγουριά ότι είναι ασφαλές. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης ανανεώνεται κάθε χρόνο και περιέχει τον ιό της γρίπης του προηγούμενου χρόνου».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Κωστής Βαρδιάμπασης τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων στα φαρμακεία του νομού, ενώ ανέφερε πως το εμβόλιο συνταγογραφείται: «Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την πανδημία γρίπης του 1918-1919, τη λεγόμενη ισπανική γρίπη, που εκτιμάται ότι ασθένησαν 500 εκ. άνθρωποι και 40-70 εκ. πέθαναν. Το νούμερο αυτό είναι εκπληκτικό και είναι η μεγαλύτερη πανδημία από οποιαδήποτε ασθένεια έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία και μάλιστα θεωρείται ότι πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι από όσοι πέθαναν στις μάχες του πρώτου και του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου μαζί. Από τότε έχουν καταγραφεί άλλες πέντε πανδημίες γρίπης σε απόσταση δεκαετίας μεταξύ τους με την τελευταία να εμφανίζεται την περίοδο του 2009-2010. Επίσης οι επιδημίες γρίπης που ακολούθησαν δεν ήταν τόσο μεγάλες σε έκταση, όσον αφορά την εξάπλωση των ανθρώπων που ασθένησαν ή πέθαναν και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ανακαλύφτηκε το αντιγριπικό εμβολιασμό, ότι οι άνθρωποι άρχισαν να εμβολιάζονται και φυσικά παράλληλα στην τήρηση κανόνων υγιεινής. Παρόλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να προειδοποιεί ότι πρέπει να τηρούμε κάποια αυξημένα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, ακριβώς επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται πολύ εύκολα και μπορεί να υπάρξει ξέσπασμα νέας επιδημίας. Τα εμβόλια τα φετινά είναι πλήρη ελεγμένα σε σχέση με την ασφάλεια τους και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία επ’ αυτού. Στη χώρα μας διατίθενται από όλα τα φαρμακεία. Συνταγογραφούνται δωρεάν για όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου και για ασφαλισμένους και για ανασφάλιστους. Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο αυτόν που εμβολιάζεται αλλά και του γύρω του. Επομένως όσο περισσότεροι εμβολιαζόμαστε τόσο μειώνουμε την πιθανότητα ως κοινότητα να έχουμε ξέσπασμα νέας επιδημίας, δημιουργούμε αυτό το τείχος προστασίας».
Από την πλευρά της η Μαρία Καββάλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο των παιδιάτρων των κέντρων υγείας, του ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και συνολικά του προσωπικού του νοσοκομείου Ρεθύμνου και αναφέρθηκε στα πρόγραμμα προαγωγής υγείας που κάνει η περιφέρεια και αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού: «Εμείς κάνουμε προγράμματα για προαγωγή υγείας. Μέσα σε αυτά είναι η ομάδα που έχουμε κάνει και πηγαίνει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία που αποτελείται από την επισκέπτρια υγείας, κοινωνικούς συμβούλους και τον επόπτη δημόσιας υγείας για να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς και να μην μείνει κανένα παιδί ανεμβολίαστο. Η περιφέρεια Κρήτης και το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης έχει κάνει έρευνα το 2014 για το Ηράκλειο και το 2017 για τους υπολοίπους τρεις νομούς σε ότι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το Ρέθυμνο έχει την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Φέτος θέλαμε να δούμε πως είναι η εικόνα στην πόλη και τα χωριά για τα παιδιά σχολικής ηλικίας 6-12, αλλά και τη στάση των γονιών απέναντι στα εμβόλια, έτσι ώστε η περιφέρεια να μπορέσει να κάνει προγράμματα ευαισθητοποίησης στους γονείς για να συνεχιστεί η εμβολιαστική κάλυψη. Δεν έχουμε δεδομένα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και έχουμε μηνύματα ότι δεν έχουν εμβολιαστεί τα παιδιά. Από την έρευνα που έχουμε κάνει φέτος σε 214 παιδιά και στην πόλη και σε χωριά για τη στάση των γονέων διαπιστώνουμε ότι έχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη γιατί οι γονείς μας λένε ότι δίνουν προτεραιότητα στην προστασία της υγείας των παιδιών τους. Στόχος μας είναι να μην μείνει κανένα παιδί, κανένας άνθρωπος που να χρειάζεται εμβόλιο ανεμβολίαστος. Η πειθώ και η ενημέρωση είναι τα όπλα μας».