Δυο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ο ένας με βαθμό αστυνομικού διευθυντή και υπηρετών ως υποδιευθυντής στο επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου και ο δεύτερος με βαθμό αρχιφύλακα που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου, τρεις κτηνοτρόφοι σε Βραχάσι και Σίσι Λασιθίου, δυο κτηνοτρόφοι σε Απλαδιανά και Δροσιά Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, ένας Αλβανός υπήκοος σε Πηγή Ρεθύμνου, ένας επιχειρηματίας στα Μάλλια Ηρακλείου, δυο ανήλικοι σε Καστέλλι Ηρακλείου, τέσσερα άτομα σε Ηράκλειο και πέντε επίσης κάτοικοι Ηρακλείου, κρατούμενοι ήδη από τον Σεπτέμβριο για κακουργηματική υπόθεση (μεταξύ των οποίων ένας Αλβανός υπήκοος) φέρονται να εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα καλλιέργειας, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών που εξάρθρωσαν χθες το πρωί οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη.
Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, στις 6:30 το πρωί σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, τις οποίες συντόνιζε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης, Μανώλης Παραβολιδάκης, συνελήφθησαν στα σπίτια τους και οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ηρακλείου τα 15 άτομα, καθώς και οι πέντε ήδη κρατούμενοι που μεταφέρθηκαν από τις φυλακές όπου εκρατούντο στο Ηράκλειο.
Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, προσήχθη ένας ακόμα αστυνομικός που φέρει τον βαθμό του ανθυπαστυνόμου και υπηρετεί στο Α.Τ. Αγίου Μύρωνα Ηρακλείου, του οποίου ερευνάται ο ρόλος στο κύκλωμα.
Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση και οργανωμένη με άκρα μυστικότητα, περιελάμβανε επίσης έφοδο στο Τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο απ’ όπου, παρουσία εισαγγελέα, κατασχέθηκαν δείγματα βιολογικού υλικού ατόμου, στο οποίο οι αστυνομικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες ότι χορηγήθηκε «πλαστό» έγγραφο τοξικομανίας.
Σχεδόν τέσσερις μήνες, από τα μέσα Ιουλίου, βρισκόταν στο μικροσκόπιο παρακολούθησης των αστυνομικών αρχών οι 20 συνολικά εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα, ενώ εκατοντάδες ώρες τηλεφωνικών τους συνομιλιών κατέγραψε στο διάστημα αυτό ο κοριός της ΕΥΠ. Συνομιλίες όπου με λεπτομέρειες οι εμπλεκόμενοι ανέφεραν ο ένας στον άλλο τους χρόνους και τους τόπους καλλιέργειας και περιποίησης χασισοφυτειών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες φυτείες να έχουν εντοπιστεί και εκριζωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς οι δράστες όμως να έχουν υποπτευθεί ότι οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους κατόπιν της καθημερινής τους παρακολούθησης.
Αρωγοί των χασισοκαλλιεργητών στην παράνομη δραστηριότητά τους, φέρονται να ήταν οι δυο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες είχαν συνάψει φιλικές σχέσεις με τους τρεις κατηγορούμενους κτηνοτρόφους από το Βραχάσι και το Σίσι Λασιθίου (πρόκειται για οικογένεια από τα Ζωνιανά που χρόνια έχει εγκατασταθεί στο Λασίθι). Οι δυο αστυνομικοί, εκ της υπηρεσιακής τους θέσης, φέρονται να τους παρείχαν πληροφόρηση, προφανώς με το αζημίωτο, για τον χρόνο και τον τόπο όπου και όταν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό χασισοφυτειών.
Να σημειωθεί ότι, λόγω της εμπλοκής αστυνομικών στην υπόθεση, τις τελευταίες τέσσερις μέρες είχε έρθει από την Αθήνα στην Κρήτη κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να επιληφθεί της ανάκρισης των ένστολων, κατόπιν αιτήματος του γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης.
Αστυνομικοί-κτηνοτρόφοι-επιχειρηματίες-ανήλικοι σε κύκλωμα ναρκωτικών
• Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα καλλιέργειας και διάθεσης ινδικής κάνναβης
• Έφοδος και στο Τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης
• Επί τέσσερις μήνες βρισκόταν στο μικροσκόπιο της αστυνομικής παρακολούθησης οι εμπλεκόμενοι
Σε ευρείας κλίμακας, καλά οργανωμένες και με άκρα μυστικότητα επιχειρήσεις, προχώρησαν χθες το πρωί οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη, προκειμένου να συλλάβουν μέλη κυκλώματος καλλιέργειας και εμπορίας ινδικής κάνναβης, που από κοινού δρούσαν στους νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου. Στα ίχνη τους έφτασαν οι αστυνομικές υπηρεσίες των τριών νομών κατόπιν άψογης συνεργασίας μεταξύ τους και ύστερα από τετράμηνη σχεδόν παρακολούθηση.
Συνολικά, ως μέλη δυο εγκληματικών οργανώσεων με σχέση μεταξύ τους, συνελήφθησαν δεκαπέντε άτομα (τρία εκ των οποίων στο Ρέθυμνο), ενώ πέντε ακόμα φερόμενα μέλη του ίδιου κυκλώματος βρίσκονται προφυλακισμένα από τον Σεπτέμβριο για υπόθεση χασισοφυτείας και τα οποία μεταφέρθηκαν χθες στην Ασφάλεια Ηρακλείου προκειμένου να εξεταστούν εκ νέου.
Η ιδιαιτερότητα της μεγάλης αυτής αστυνομικής επιχείρησης, μιας από τις σημαντικότερες στο νησί, έγκεινται στο γεγονός ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι δυο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσαν σε καίριες θέσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου. Ο ένας με βαθμό αστυνομικού διευθυντή στο Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης ως υποδιευθυντής και ο δεύτερος, με βαθμό αρχιφύλακα, στην νευραλγική υπηρεσία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου. Και οι δυο, εκ της υπηρεσιακής θέσης τους φέρονται να υποστήριζαν τα μέλη του κυκλώματος παρέχοντάς τους πληροφορίες για προγραμματισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, ώστε να λαμβάνουν τα μέτρα τους.
Επί πλέον, πλην των παραπάνω ατόμων, ελέγχεται και ο ρόλος άλλων προσώπων, και μάλιστα μελών επιστημονικών κλάδων, όπως δικηγόρων και καθηγητών-γιατρών, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα που αφορά υπόθεση χορήγησης πιστοποιητικών τοξικομανίας, σε μη τοξικομανή άτομα. Προς τούτο, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική έφοδος αστυνομικών παρουσία εισαγγελέα, στο Τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, απ’ όπου κατασχέθηκαν δείγματα βιολογικού υλικού κρατουμένων και διάφορα έγγραφα, ενώ ήδη χθες διατάχθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το σκέλος αυτό της δικογραφίας.
Οι πληροφορίες επίσης θέλουν την εμπλοκή συνολικά 60 ατόμων, που κατονομάζονται στην δικογραφία, σε διάφορα αδικήματα. Η σύλληψη των 20 αφορά κακουργηματικές πράξεις, ενώ οι μη συλληφθέντες φέρονται να έχουν διαπράξει αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Στα μέσα Ιουλίου, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λασιθίου, ξεκινά έρευνα στο νομό στο πλαίσιο της πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος και ειδικότερα της πάταξης της καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.
Διαρκούσης της έρευνας, οι άνδρες του Τ.Δ.Ν. διαπιστώνουν την παράνομη δραστηριότητα κάποιων ατόμων που διαμένουν στο Βραχάσι και στο Σίσι, με συγγενική σχέση μεταξύ τους και καταγωγή από τα Ζωνιανά, για τα οποία γνωρίζουν από το παρελθόν ότι εμπλέκονται στην καλλιέργεια ινδικής κάνναβης και την διακίνησή της. Παρά τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι αστυνομικοί, δεν ενοχλούν τους τρεις ύποπτους. Η υπηρεσία τους, υποβάλλει αίτημα, αιτιολογημένο, στην εισαγγελική αρχή για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των τριών και άλλων ατόμων που θεωρούν ύποπτα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διακινεί ναρκωτικές ουσίες. Το αίτημα ικανοποιείται και η ΕΥΠ αρχίζει την παρακολούθηση των τηλεφωνικών τους συνομιλιών.
Έκτοτε, οι αστυνομικοί γίνονται η σκιά των υπόπτων χωρίς εκείνοι να αντιληφθούν το παραμικρό. Εξάλλου, οι χασισοκαλλιεργητές και διακινητές, όπως τους θέλει η σχετική δικογραφία, έχουν ενημέρωση εκ των έσω για τις κινήσεις των αστυνομικών, για το πού και πότε πρόκειται να διενεργήσουν έρευνες για τον εντοπισμό χασισοφυτειών, κάτι που φαίνεται να ήρθε εις γνώσιν της ΕΛ.ΑΣ. από τις πρώτες συνακροάσεις που κατέγραψε η ΕΥΠ. Η πληροφόρηση αυτή φέρεται να παρέχεται από δυο ανώτερους αστυνομικούς που υπηρετούν σε κομβικές υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου.
Για την εμπλοκή των επίορκων ενστόλων στο κύκλωμα, ενημερώνεται άμεσα ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης, Μανώλης Παραβολιδάκης, ο οποίος δίνει εντολή να συνεχιστεί η παρακολούθηση και παράλληλα συνιστά στους επικεφαλής των υπηρεσιών να βρουν τρόπο, ώστε επ’ ουδενί να μην έλθει εις γνώση των πληροφοριοδοτών-αστυνομικών ούτε η παρακολούθηση ούτε και καμία προγραμματισμένη αστυνομική επιχείρηση.
Από την συνακρόαση των συνομιλιών κυρίως των τριών ατόμων-κτηνοτρόφων αρχίζει να αποκαλύπτεται ένα ολόκληρο κύκλωμα που δρα στους νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι τρεις κτηνοτρόφοι του Λασιθίου είχαν τον επιτελικό ρόλο του κυκλώματος, καθώς δίνουν οδηγίες για την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, καθοδηγούν τους συνεργάτες τους σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, συνεννοούνται μαζί τους ακόμα και για την πώληση της «σοδειάς» μετά την συγκομιδή της.Φέρονται δηλαδή οι εμπλεκόμενοι των τριών νομών να προβαίνουν από κοινού στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των χασισοφυτειών.
Η συνακρόαση αλλά και η φυσική παρακολούθηση, δίνει στους αστυνομικούς το στίγμα τουλάχιστον τεσσάρων μεγάλων χασισοφυτειών στους τρεις νομούς τους καλοκαιρινούς μήνες, τις οποίες σπεύδουν να ανακαλύψουν από ξηράς και αέρος. Μεταξύ αυτών είναι χασισοφυτεία 250 δενδρυλλίων που είχε εντοπιστεί και εκριζωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου σε αγροτική περιοχή του Χώνου Ρεθύμνου αλλά και χασισοφυτεία 200 δενδρυλλίων σε περιοχή του Καστελλίου Ηρακλείου που είχε εντοπιστεί στις 14 Σεπτεμβρίου.
Στην μεν χασισοφυτεία του Καστελλίου, οι καλλιεργητές είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω και ήδη από τότε είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.
Για δε την χασισοφυτεία του Χώνου Ρεθύμνου, είχαν βρεθεί στοιχεία εις βάρος των καλλιεργητών, δυο κτηνοτρόφων από τον Μυλοπόταμο, Ρεθυμνιωτών, ωστόσο οι τοπικές αστυνομικές αρχές δεν είχαν αποκαλύψει το παραμικρό υπό τον κίνδυνο να μην ρισκάρουν την επιχείρηση παρακολούθησης του κυκλώματος.
Η μακρά παρακολούθηση ατόμων, τόσο μέσω του κοριού της ΕΥΠ όσο και μέσω της φυσικής αλλά διακριτικής παρουσίας των αστυνομικών σε χώρους των υπόπτων και στους τρεις νομούς, απέδωσε σωρεία στοιχείων στις αρχές όλο αυτό το διάστημα, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Έτσι, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρεια Κρήτης, έκρινε ότι η υπόθεση «ωρίμασε», πως υπάρχουν πλέον τα δεδομένα με τα οποία μπορούν να «δέσουν» τα μέλη του κυκλώματος και το τελευταίο πενθήμερο οργανώνεται με απόλυτη μυστικότητα η μεγάλη επιχείρηση σύλληψης. Ο Μ. Παραβολιδάκης ενημερώνει σχετικά το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ζητεί και την συνδρομή κλιμακίου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων λόγω της εμπλοκής αστυνομικών στην υπόθεση αλλά και άλλων δημόσιων λειτουργών, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στην ογκώδη δικογραφία.
Στις 6:30 χθες το πρωί, αστυνομικοί των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις, στα Απλαδιανά και την Δροσιά Μυλοποτάμου συνέλαβαν ως μέλη του ευρύτερου κυκλώματος τους δυο Ρεθυμνιώτες κτηνοτρόφους και φερόμενους ως ιδιοκτήτες της χασισοφυτείας του Χώνου, και στην Πηγή της Δημοτικής Κοινότητας Αρκαδίου συνέλαβαν τον Αλβανό υπήκοο ως δράστη χασισοφυτείας, που είχε εντοπιστεί στις Ποταμιές Ηρακλείου.
Να σημειωθεί ότι ο κτηνοτρόφος από τα Απλαδιανά κατηγορείται, για καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, φυτείας που είχε εντοπιστεί τον Αύγουστο στο Κρυονέρι Μυλοποτάμου. Τότε, είχε μεν γλιτώσει την διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης, ωστόσο στο πλαίσιο της προανάκρισης και υπό το βάρος των ενοχοποιητικών στοιχείων είχε ομολογήσει την ενοχή του.
Το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης επρόκειτο να εμφανιστεί στον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση. Το χθεσινό πρωινό όμως τον πρόλαβε.
Παράλληλες με αυτήν του Ρεθύμνου επιχειρήσεις, την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν στο Λασίθι, όπου συνελήφθησαν οι δυο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και οι τρεις κτηνοτρόφοι που έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους, που φέρονται να είναι και οι επικεφαλής του κυκλώματος, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στο το Ηράκλειο, στα Μάλλια Ηρακλείου και στο Καστέλλι. Σε έρευνα που έγινε στα σπίτια των αστυνομικών, βρέθηκαν στο ένα σφαίρες και στο άλλο όπλο μη υπηρεσιακό.
Έκπληξη προκαλεί η σύλληψη δυο 16χρονων στο Καστέλλι, που παρ’ ότι ανήλικοι φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών ως μεταφορείς. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο ένας έχει στενή συγγενική σχέση με κάποιον εκ των ενηλίκων συλληφθέντων.
Στο πλαίσιο της ίδιας μεγάλης επιχείρησης, έγινε και η έφοδος αστυνομικών, παρουσία του αντιεισαγγελέα Εφετών Ηρακλείου, Νίκου Μαρκάκη, στο Τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στις 8:00 περίπου χθες το πρωί, έγινε αιφνιδιαστική έφοδος ομάδας αστυνομικών, με επικεφαλής αξιωματικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, και παρουσία του εισαγγελέα Εφετών Ηρακλείου Νίκου Μαρκάκη, στο Τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πληροφορίες και στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού από την πολύμηνη παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών υπόπτων ατόμων μεταξύ των οποίων και εγκλείστων σε φυλακές, οδήγησαν τους αστυνομικούς σε σοβαρές υποψίες για χορήγηση πιστοποιητικών τοξικομανίας σε άτομα μη τοξικομανή, ώστε να γίνεται εφικτή η αποφυλάκισή τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στις καταγεγραμμένες από την ΕΥΠ τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων, φαίνεται να υπάρχει συζήτηση μεταξύ ατόμων, ενός εγκλείστου σε φυλακή και ενός φίλου του, που αφορά χορήγηση πιστοποιητικών τοξικομανίας, όπου αναφέρεται ότι είναι εφικτή η απόκτησή του μέσω κάποιων δικηγόρων που κατονομάζουν έναντι αμοιβής 3.000 ευρώ.
Από το Εργαστήριο, κατασχέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες δείγματα βιολογικού υλικού ατόμων στα οποία έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό. Το υλικό αυτό θα αποσταλεί για ανάλυση σε άλλο Εργαστήριο, προκειμένου να εξακριβωθεί η τοξικότητα των φερομένων ως τοξικομανείς. Σε περίπτωση που όντως διαπιστωθεί ότι τα δείγματα είναι θετικά, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια του ελέγχου θα γίνει ταυτοποίηση DNA του δείγματος με τον δότη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα Τοξικολογικά Εργαστήρια υποχρεωτικά φυλάσσονται τα βιολογικά δείγματα (αίμα-ούρα) των δοτών για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
Για το σκέλος αυτό της σχετικής δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, ήδη διέταξε ο εισαγγελέας Εφετών του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης επείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Για την υπό διερεύνηση αυτή υπόθεση φέρεται να ελέγχεται ο ρόλος τόσο καθηγητών τοξικολογίας του Εργαστηρίου όσο και δικηγόρων του Ηρακλείου, γεγονός που έχει προκαλέσει από χθες σάλο στον ιατρικό και δικηγορικό κόσμο του νησιού. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η τηλεφωνική συζήτηση δυο ατόμων και η αναφορά τους σε δικηγόρους, δεν μπορεί από μόνη της να στοιχειοθετήσει αδίκημα εις βάρος των τελευταίων ούτε να τους καταστήσει κάποιος κατηγορούμενους.
Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι η υπόθεση χορήγησης πιστοποιητικών τοξικομανίας σε μη τοξικομανή άτομα, έτσι ώστε να «βαφτίζονται» τοξικομανείς έμποροι ναρκωτικών και χασισοκαλλιεργητές και να γίνεται εφικτή η αποφυλάκισή τους, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις εισαγγελικές αρχές της Κρήτης και την κοινή γνώμη χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Σχετική υπόθεση δε, μπήκε σε αρχείο προ ετών, αφού απεβίωσε ο κατηγορούμενος ιατροδικαστής πριν οδηγηθεί στην ακροαματική διαδικασία.
Οι πληροφορίες ακόμα αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Ηρακλείου, η πρόθεση είναι να ανασυρθούν και να «ξεσκονιστούν» και προγενέστερες σχετικές υποθέσεις.