Σκηνικό σύγκρουσης, με τη μια πλευρά να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί νέα οριζόντια μέτρα και την άλλη να πιέζει για επιπλέον «θυσίες», που θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα και τη διατήρηση του θετικού οικονομικού κλίματος, διαμορφώνεται στις σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα.
Στο ασφυκτικό πρέσινγκ, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ξεπεράσει τις λεπτές ισορροπίες, που επικρατούν και οι οποίες «δείχνουν» αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας.
Το έργο του οικονομικού επιτελείου, πάντως, μόνο εύκολο δεν είναι και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σε καμιά περίπτωση δεν προεξοφλείται, καθώς και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση έχει εκφράσει σθεναρές αντιρρήσεις, ωστόσο έχει επικρατήσει τελικά η άποψη των δανειστών.
Το μεγάλο αγκάθι από πλευράς Τρόικας είναι η πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. εντός του 2014 και 4,5 δισ. ευρώ το 2015 και η απαίτηση για ανεύρεση τρόπων για την κάλυψή του. Ακόμη και να συμφωνήσουν κυβέρνηση και τρόικα στο ύψος του ποσού, θεωρείται πολύ δύσκολο η κάλυψή του να γίνει χωρίς τη λήψη και νέων μέτρων, κάτι που ανεβάζει τον «πυρετό» της διαπραγμάτευσης.
Η κυβέρνηση διαμηνύει στους εταίρους ότι δεν είναι δυνατή η λήψη μέτρων και ζητάει «γρήγορες» λύσεις τόσο για το χρέος όσο και για το χρηματοδοτικό κενό, ενώ όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής απέναντι στους εκπροσώπους ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ που θα βρεθούν στη χώρα μας σε λίγες ημέρες, σε περίπτωση που επιμείνουν στη λήψη νέων οικονομικών μέτρων.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γίνεται λόγος για εσωτερικές εντάσεις αλλά και για αναντιστοιχία στις θέσεις της τριμερούς, όπως μεταξύ άλλων η ξαφνική απαίτηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι προσφάτως ως σενάριο στις εκθέσεις της τρόικας.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δανειστών, ώστε να αποσταλεί στο εξωτερικό το μήνυμα ότι η χώρα παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις της.