Βρίσκεται σε υψόμετρο 140μ. και σε απόσταση 2 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου. Το Ατσιπόπουλο έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός μέσης πολιτιστικής αξίας. Ο ποιητής Γεώργιος Χορτάτζης έχει την καταγωγή του από εδώ. Το Ατσιπόπουλο έχει και σπουδαίο βιοτεχνικό παρελθόν. Παλαιότερα οι κάτοικοι ζούσαν από την καλλιέργεια της ήμερης βελανιδιάς και της χαρουπιάς, την εξόρυξη λεπίδας, την παραγωγή ασβέστη και την αγγειοπλαστική μικρών, πήλινων οικιακών συσκευών (οι λεγόμενοι λαϊνάδες).
«Πρινιώτες κι Ατσιπουλιανοί έχουνε μιαν ελπίδα, γη τον ασβέστη σιάζουνε, γη βγάζουνε λεπίδα».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο λογοτέχνης και συγχωριανός μας κ. Δημήτριος Αετουδάκης, τα σπίτια του χωριού έχουν μια ξεχωριστή ομορφιά, με πλακόστρωτες αυλές, καμαρωτές πόρτες, δώματα και ταράτσες, ενώ πάνω σε αυτά θα δεις συγκεντρωμένα τη βενετσιάνικη τέχνη, την ανατολίτικη χλιδή και την κρητική γραμμή.
Αναφορικά με την ονομασία του Ατσιποπούλου, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά μία εκδοχή, η ονομασία του χωριού προέρχεται από το λατινικό «aci populo» που σημαίνει τραχύς λαός, εξαιτίας της τραχύτητας των κατοίκων. Σύμφωνα δε με άλλη εκδοχή, προέρχεται από το «άστυ-πόπουλο», που σημαίνει καστροχωριό.
Το 1866 το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους. Σπουδαία θεωρείται και η μάχη του Ατσιποπούλου, η οποία έλαβε χώρα στις 2-8-1905 στην περιοχή «Βιολί Χαράκι», όπου υπάρχει και αντίστοιχο μνημείο. Οι κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν σε όλες τις μεγάλες μάχες της πατρίδος, ιδιαίτερα δε στην αντίσταση κατά των Γερμανών, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε αντιστασιακή οργάνωση.
Σήμερα, στο χωριό μας υπάρχουν πάνω από δέκα εκκλησίες, που λειτουργούνται από δύο ιερείς, με πολιούχο τον Άγιο Ελευθέριο. Ξακουστή είναι η εκκλησία της Αγίας Ζώνης στο Ατσιπόπουλο, που εορτάζει 31 Αυγούστου και θεωρείται η Αγία της βελανιδιάς. Λέγεται μάλιστα ότι το 1885, όταν το δέντρο της βελανιδιάς γέμισε κάμπιες και απειλούνταν από καταστροφή, οι κάτοικοι του χωριού περιέφεραν στους αγρούς την Αγία Ζώνη, η οποία είχε έρθει από το Άγιο Όρος και η ασθένεια της βελανιδιάς υπεχώρησε. Προς τιμήν της Αγίας Ζώνης χτίστηκε η ομώνυμη εκκλησία στο χωριό. Επιπλέον, για χάρη της Αγίας Ζώνης οι απόδημοι χωριανοί στην Αθήνα ίδρυσαν και τον ομώνυμο σύλλογο. Ξεχωριστή είναι φυσικά και η λιτανεία που πραγματοποιείται στο χωριό μας την Κυριακή των Βαΐων.
Το Ατσιπόπουλο εξυπηρετείται από τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης, τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα. Η περιοχή έχει ενταχτεί στο κτηματολογικό γραφείο Ρεθύμνης. Στο χωριό υπάρχει θυρίδα τράπεζας, κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών και κοινοτικό ιατρείο. Έχει τέσσερα νηπιαγωγεία, δύο δημοτικά σχολεία και ένα γυμνάσιο, ενώ ετοιμάζεται η ανέγερση νέου γυμνασίου και λυκείου, εντός του επομένου έτους. Λειτουργεί ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού με την επωνυμία «Άγιος Ελευθέριος», που διαθέτει ιδιόκτητο χώρο και κοσμεί την είσοδο του χωριού. Το Ατσιπόπουλο διαθέτει γήπεδο ποδοσφαίρου και ποδοσφαιρική ομάδα, την «Ένωση Ατσιποπούλου-Πρινέ». Λειτουργεί και «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ατσιποπούλου».
Κατά καιρούς το Ατσιπόπουλο έχει βγάλει οπλαρχηγούς, ανώτατους δικαστικούς, διοικητές οργανισμών, καθηγητές ιατρικής, ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς, ζωγράφους, λογοτέχνες, συγγραφείς, ποιητές, καθηγητές ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Η μεγάλη αγάπη για τον τόπο μας δε στερεύει. Όσο μάλιστα ζούμε στην Αθήνα, τόσο μεγαλώνει. Νοσταλγούμε τους ανθρώπους και τις ομορφιές της ατσιπουλιανής γης και μας ενώνει όλους η αγωνία της επιστροφής στη γενέτειρά μας.
* Ο Ιωάννης Στ. Γιαννούλης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ατσιπουλιανών Αττικής
«Η Αγία Ζώνη»
(Το παραπάνω κείμενο είναι η ομιλία του κ. Γιαννούλη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης του ατσιπουλιανού ζωγράφου Αιμίλιου Γάσπαρη στη Βίλα Βουγά στην περιοχή Ζωγράφου Αττικής).