Σε δημοσίευμα της εφημερίδας σας στο φύλλο της 18-4-14, με τίτλο «Ατσιπόπουλο τρία χρόνια με τον Καλλικράτη», για τα αναγραφόμενα ως επιτεύγματα, έχω να σχολιάσω και να θέσω στην κρίση των αναγνωστών σας τα παρακάτω:
Δώδεκα χρόνια με τον Καποδίστρια και τον Δήμο Νικηφόρου Φωκά, την περίοδο της μεγάλης πλουτοκρατίας, ο Δήμος αυτός δεν έκαμε τίποτα, κατά την άποψη του επιστολογράφου σας Αλέξανδρου Παπαλεξάκη και νυν προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ατσιποπούλου. Ο ίδιος όμως ήταν τέσσερα χρόνια δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης του τότε δήμου. Τι έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια; Μάλλον τίποτα.
Καλλικράτης:
Σχολική Στέγη. Τα προβλήματα της σχολικής στέγης είναι υπαρκτά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η τότε Κοινότητα, αναζητούσε δωρεάν οικοπεδικό χώρο για την ανέγερση δημοτικών σχολείων. Αργότερα, ο δήμος Νικηφόρου Φωκά, αγόρασε οικόπεδο για ανέγερση δημοτικού σχολείου, αλλά τίποτα δεν προχώρησε (παρακάμφθηκε).
Γυμνάσιο-Λύκειο. Από το έτος 2000 οι ανάγκες για την ανέγερση Γυμνασίου Λυκείου, έγιναν πλέον επιτακτικές. Το 2004, συζητείται η ίδρυση μουσικού σχολείου στην τοποθεσία «Κάψικας». Το 2005, η ενορία Ατσιποπούλου και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ευαισθητοποιούνται και παραχωρούν δωρεάν οικόπεδο 8 στρεμμάτων στην τοποθεσία «Παναγίας ελιές», στον τότε δήμο Νικηφόρου Φωκά, με μοναδικό και απαράβατο όρο την ανέγερση και λειτουργία Γυμνασίου-Λυκείου και σε σύντομο χρόνο, διαφορετικά θα έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει τη δωρεά. (Σήμερα ανεγείρεται).
Και το έργο αυτό, που ξεκίνησε, έτσι όπως αναφέρουμε, σήμερα το επικαλείται η Περιφέρεια Κρήτης, η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης, ο δήμος Ρεθύμνου, η δημοτική Κοινότητα Ατσιποπούλου, καθένας σαν δικό του επίτευγμα. Τίνος όμως έργο είναι αυτό; Σκεφτείτε… Μήπως είναι έργο της Εκκλησίας;
Αποχετευτικά δίκτυα οικισμών. Αίτημα των κατοίκων εδώ και 20 χρόνια.
Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων του ιστορικού κέντρου Ατσιποπούλου. Εδώ και 12 χρόνια, ο Δήμος Νικηφόρου Φωκά με τον αρχιτέκτονα και δημοτικό του σύμβουλο Κωστή Ηλιάκη, είχαν σχεδιαστεί τα πάντα, καθώς έλεγαν. Που είναι λοιπόν αυτές οι μελέτες; Σήμερα αναγράφεται ότι εκπονούνται νέες…
Κυκλοφοριακή στρατηγική. Ανάπλαση της παλαιάς εθνικής οδού έως το γήπεδο Ατσιποπούλου, γίνεται από τον τέως δήμο Νικηφόρου Φωκά από το 2001 με πεζοδρομήσεις και άλλες παρεμβάσεις και τώρα μελετάται ακόμα…
Σύνδεση με το πανεπιστήμιο. Το θέμα αυτό έχει τεθεί από τους κατοίκους του Ατσιποπούλου στην τότε Κοινότητα από το 1986 και συγκεκριμένα μέσω της τοποθεσίας «Καβαλούρες».
Καθημερινότητα-δρόμοι. Πηγαινοέρχομαι Βιολί Χαράκι-Ατσιπόπουλο καθημερινά με το αυτοκίνητο κι όχι μόνο μια φορά τη μέρα και απολαμβάνω στη διαδρομή: ντουκ, ντουκ, ντούκου, ντούκου… από το σύγχρονο οδόστρωμα.
Καθημερινότητα-Σκουπίδια. Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από το 1983. Ευτυχώς που η νυν Αρχή της δημοτικής κοινότητας (μέγα επίτευγμά της!), πάλεψε και δεν διακόπηκε!
Λάμπες φωτισμού. Αντικαθίστανται, μόνο αν το υποδείξουν οι κάτοικοι. Αν δεν το υποδείξουν, υπάρχει σκοτάδι.
Συντήρηση σχολείων. Το ζητούν οι ανάγκες και οι δάσκαλοι.
Τσιμεντοστρώσεις-ασφαλτοστρώσεις δρόμων. Σκεπάστηκαν μεγάλες λακκούβες νερών και λάσπες, μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων.
Αντιπλημμυρικά-έργα. Απλώς πνιγόμαστε. Προσευχόμαστε να μη συμβεί κανένα ατύχημα.
Αποχέτευση. Έγινε στην οδό Καζαντζάκη κλπ. δρόμος πλάτους 2-3 μέτρων, έχει ριχτεί άσφαλτος κι έγινε αποχέτευση. Γιατί π.χ. δεν έγινε το ίδιο με προτεραιότητα στην οδό Ν. Ασκούτση που είναι δρόμος δύσβατος και με περισσότερους κατοίκους;
Διαπλατύνσεις δρόμων. Από την αναγνώριση των οικισμών, είναι αίτημα των κατοίκων η διαπλάτυνση όλων των δρόμων.
Ίδρυση παραρτήματος ΕΛΤΑ. Από το έτος 1986, εκκρεμεί το θέμα.
Δωρεάν χώροι στάθμευσης. Η εξασφάλιση έγινε από τον Δήμο Νικηφόρου Φωκά, σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες.
Αγορά οικοπεδικού χώρου. Είναι παλιά ιδέα απ’ την περίοδο του Δήμου Νικηφόρου Φωκά.
Κτηματολόγιο. Υπάρχει παροχή υπηρεσιών…
Νέος προγραμματισμός. Η ανάπλαση των σπηλαίων και των αλυκών στην εκεί ακτογραμμή Ατσιποπούλου, έχει τεθεί σαν θέμα στην τότε Κοινότητα και με τη δημιουργία κυλικείου στον ευρύτερο χώρο από το 1984.
Μνημείο πεσόντων (στη μάχη Ατσιποπούλου κατά την επανάσταση του Θερίσου). Εδώ και 10 χρόνια έχει ξεκινήσει το θέμα. Υπάρχουν 50.000 ευρώ και ούτε η φιλοτέχνηση του έργου δεν έχει γίνει ακόμα. Σκεφτείτε αν δεν υπήρχε χρηματοδότηση και ιδέα αλλουνού…
Κατασκευή υπαίθριου θεάτρου και πάρκου (στη θέση «Απάνω πηγάδι»). Από το 1984, έχει θέσει το θέμα με επιστολή του συγχωριανός μας στην τότε Κοινότητα. Ο δήμος Νικηφόρου Φωκά έχει κάμει τη μελέτη και ακόμα ολοκληρώνεται…
Γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός. Γίνεται, γίνεται και δεν τελειώνει… από το 1989.
Αυτό είναι το έργο, αυτός είναι ο σχεδιασμός, αυτός είναι ο προγραμματισμός.