Υψηλές πληρότητες, σε ποσοστό 95%, καταγράφονται στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο συγκεκριμένος μήνας είναι από τους κορυφαίους σε διανυκτερεύσεις και σε τουριστική κίνηση, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τόσο σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όσο και τους υπόλοιπους κλάδους οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, οι τουρίστες που παραθερίζουν αυτή την περίοδο στην πόλη και στην ενδοχώρα του Νομού είναι περισσότεροι συγκριτικά με τους προηγούμενους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι Ιούνιο και Ιούλιο καταγράφηκαν εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες, παρά το ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα που επικράτησε στη χώρα και το οποίο είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να σημειωθεί «πάγωμα» κρατήσεων το προηγούμενο δίμηνο.
Αυτή την περίοδο οι πληρότητες σε μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες κυμαίνονται σε ποσοστά της τάξεως 90-100%, ενώ ο Αύγουστος αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλά τουριστικά επίπεδα έως τις 20-25 του μήνα περίπου.
Παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση, πάντως, υπάρχει περιθώριο για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, επομένως ταξιδιώτες που έχουν επιλέξει το Ρέθυμνο ως προορισμό αλλά δεν έχουν βρει μέρος για να μείνουν, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, καθώς ξενοδοχεία και καταλύματα του Ρεθύμνου, έστω κι αν οι αδιάθετες κλίνες τους είναι ελάχιστες, έχουν ακόμα τη δυνατότητα να παραχωρήσουν δωμάτια.
Για την τουριστική κίνηση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε τα εξής: «Τον Αύγουστο κινούμαστε σε πολύ καλά επίπεδα, με πληρότητες πάνω από το 95%. Σε σχέση με πέρσι είμαστε στα ίδια επίπεδα. Μέχρι τις 20 Αυγούστου τα ξενοδοχεία θα έχουν πολύ υψηλές πληρότητες, χωρίς να σημαίνει ότι μετά αδειάζουν. Απλά θα υπάρξουν κενά.
Οι οικογένειες για παράδειγμα δεν κάνουν διακοπές μετά τις 20 Αυγούστου, λόγω της προετοιμασίας που ξεκινά με τα παιδιά για τη σχολική περίοδο. Αυτό το βλέπουμε σε μεγάλο βαθμό και με τους τουρίστες από την σκανδιναβική αγορά».
Σε ότι αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα καταλύματα, καταγράφουν υψηλές πληρότητες, αντίστοιχες των ξενοδοχείων, ωστόσο όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μανώλης Περάκης, ένας μήνας δεν είναι αρκετός για να καλυφθούν οι απώλειες της σεζόν και να καταφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ειδικότερα, ο κ. Περάκης δήλωσε: «Από τις 15 Ιουλίου οι πληρότητες κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, 90-95%. Όμως, ένας μήνας δεν καλύπτει τις ζημιές και ελπίζουμε να πάει καλά και ο Σεπτέμβρης, προκειμένου να ισοσταθμίσουμε τα χαμηλά ποσοστά του Μαΐου και του Ιουνίου».
Παράλληλα, ο κ. Περάκης επεσήμανε ότι οι τιμές στα τοπικά καταλύματα διατηρούνται σε επίπεδα χαμηλότερα των προηγουμένων ετών, ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε ισχυρό δέλεαρ για τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η σεζόν θα καταγράψει σημαντικές απώλειες στο σύνολό της.
Ελπίδες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Σε σύγκριση με όσα διαδραματίστηκαν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο το σύνολο της τουριστικής σεζόν, το τελευταίο διάστημα το κλίμα έχει πλήρως ανατραπεί και η ροή των διανυκτερεύσεων, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα, έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Τα υψηλά ποσοστά πληρότητας θα διατηρηθούν μέχρι και το τέλος του Αυγούστου. Από εκεί και έπειτα, οι επαγγελματίες του κλάδου αισιοδοξούν ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόβλεπτο στο πολιτικοοικονομικό τοπίο, ώστε να συνεχιστεί η κανονική εξέλιξη της καλοκαιρινής περιόδου και να υπάρξουν κρατήσεις και για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Αν συμβεί αυτό, τότε θα έχει επιτευχθεί μερικώς ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, καθώς θα περιοριστούν οι μεγάλες απώλειες που καταγράφηκαν στις τουριστικές αφίξεις το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.
Το χωριό επιλέγουν οι Έλληνες για τη διαμονή τους
Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος ένα από τα αρνητικά χαρακτηριστικά του καλοκαιριού είναι η αισθητή μείωση που καταγράφει ο εγχώριος τουρισμός. Εξαιτίας της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, της έλλειψης ρευστότητας και της γενικότερης διαμορφωθείσας κατάστασης σε επαγγελματικό – οικονομικό-πολιτικό επίπεδο, οι Έλληνες τουρίστες είτε απουσιάζουν εντελώς από τα νησιά είτε περιορίζουν σημαντικά τις ημέρες των διακοπών τους, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καλοκαιρινά έξοδα. Η Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικότερα δεν αποτελούν εξαίρεση.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στα «Ρ.Ν.» επαγγελματίες τουριστικού κλάδου, οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες και γενικότερα οι Κρητικοί που κατοικούν σε άλλα μέρη της χώρας, ακόμη κι αν αυτή την περίοδο παραθερίζουν στην πόλη ή στην ενδοχώρα του Νομού, αφενός έχουν μειώσει τις ημέρες των διακοπών τους και αφετέρου επιλέγουν περισσότερο τη λύση της διαμονής στο χωριό, σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια.
Τοπικοί παράγοντες του τουρισμού περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση σε ό,τι αφορά την εγχώρια κίνηση, σημειώνοντας ότι όλο και λιγότεροι είναι οι Έλληνες που κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Χαρακτηριστικά ο ξενοδόχος κ. Μπάμπης Μπιρλιράκης, ανέφερε: «Εκείνοι οι οποίοι έχουν ένα σπίτι στο χωριό ή ένα χώρο για να φιλοξενηθούν, κάνουν διακοπές, αφού απαλλάσσονται από τα έξοδα της διαμονής.
Γενικότερα, οι περισσότεροι περικόπτουν από παντού. Αν και παλιότερα ήταν συνηθισμένο να μείνουν στο Ρέθυμνο για διακοπές ένα 10ήμερο ή 15ήμερο, τώρα έχουν ελαττώσει το διάστημα των διακοπών τους σε τρεις ή τέσσερις μέρες».
Για απουσία του εγχώριου τουρισμού από το Ρέθυμνο κάνει λόγο και ο κ. Μανώλης Περάκης, εκπροσωπώντας τον κλάδο των ενοικιαζομένων δωματίων: «Ο ελληνικός τουρισμός έχει τελειώσει. Ο κύριος όγκος των κρατήσεων προέρχεται από τουρίστες του εξωτερικού.
Για τον Δεκαπενταύγουστο υπήρξαν κάποιες κρατήσεις για διήμερα και τριήμερα από Έλληνες επισκέπτες, ωστόσο αυτό το ποσοστό είναι ελάχιστο».
Συγκρίνοντας τις τουριστικές σεζόν των τελευταίων ετών, σε σχέση με το παρελθόν ο κ. Μπιρλιράκης επεσήμανε τα εξής: «Ανέκαθεν στο Ρέθυμνο, σε αντίθεση με άλλους προορισμούς, είχαμε περισσότερους ξένους τουρίστες παρά επισκέπτες από την εγχώρια αγορά.
Ωστόσο, πάντα υπήρχε μια σχετική κίνηση. Η περίοδος από 25 Ιουλίου έως και 20 Αυγούστου πάντα ενδιέφερε τους Έλληνες. Δυστυχώς φέτος αυτό το ενδιαφέρον είναι χαμηλό έως και ανύπαρκτο. Υπάρχουν μονάχα κάτι λίγες κρατήσεις από Έλληνες και ελάχιστο ενδιαφέρον για το υπόλοιπο της σεζόν».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων κ. Τσακαλάκης, πρόσθεσε: «Οι Έλληνες που παραθερίζουν στην Κρήτη αυτήν τη περίοδο είναι κυρίως Κρητικοί από όλη την Ελλάδα που έρχονται στα σπίτια τους ή φιλοξενούνται στα σπίτια συγγενών-φίλων.
Αυτό ισχύει κυρίως χωρίς να σημαίνει ότι δεν διαμένουν σε καταλύματα και κυρίως σε δωμάτια ή ξενοδοχεία μικρής κατηγορίας. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές σε ακριβά ξενοδοχεία».
Στους αλλοδαπούς τουρίστες βασίζεται και ο κλάδος της εστίασης
Να σημειωθεί ότι η απουσία των ντόπιων τουριστών είναι αισθητή και στον κλάδο της εστίασης-αναψυχής, καθώς ο κύκλος εργασιών των καφέ και των εστιατορίων, κυρίως στην πόλη αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στην ενδοχώρα, βασίζεται κυρίως στους αλλοδαπούς τουρίστες.