Οικογένειες που καθημερινά πληθαίνουν και βρίσκονται στον δρόμο, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με την ανεργία και ακόμα και το φαγητό για αυτές φαντάζει πολυτέλεια.
Επτακόσιοι περίπου άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ντόπιοι, εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, που διανέμει τρόφιμα στους δήμους μετά από την καταγραφή των στοιχείων που έγιναν από κοινωνικούς λειτουργούς και εργαζόμενους στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι. Οι διανομές αυτές γίνονται περίπου κάθε τρεις μήνες, ωστόσο το 2013 το πρόβλημα επιδεινώθηκε, καθώς οι ανάγκες αυξήθηκαν σημαντικά και σύμφωνα με την προϊσταμένη της Π.Ε. Ρεθύμνου σχεδόν καθημερινά μια με δύο οικογένειες «σε κρίση», όπως τις χαρακτηρίζουν, φτάνουν στο κατώφλι του Κοινωνικού Παντοπωλείου για ένα κουτί γάλα και φαγητό.
Η αύξηση των νεόπτωχων, ανθρώπων δηλαδή που από τη μια μέρα στην άλλη τα έχασαν όλα και εξαρτώνται αποκλειστικά από την «καλοσύνη των άλλων», τις δωρεές και τη βοήθεια των δήμων και της εκκλησίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν είναι γεγονός και στην πόλη μας, με δομές όπως το Παντοπωλείο αλλά και το Κοινωνικό Ιατρείο που στηρίζονται στον εθελοντισμό να διαδραματίζουν ένα ουσιαστικό ρόλο, καθώς δίνουν στους ανθρώπους αυτούς μια ελπίδα, ένα στήριγμα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας ότι δεν είναι μόνοι.
Ωστόσο, την ώρα που ο πληθυσμός που έχει ανάγκη αυξάνεται, οι προσφορές και οι χορηγίες μειώνονται: «Πρόπερσι είχαμε βάλει ένα όρο, ότι όσες οικογένειες έχουν κάτω από αυτό ένα συγκεκριμένο όριο εισοδήματος μπορούν να κάνουν αίτηση. Πλέον, αυτό το όριο είναι πολυτελείας, δηλαδή τώρα υπάρχουν πολλές οικογένειες με μηδενικό εισόδημα και δίδουμε εκεί προτεραιότητα. Αυξάνεται ο πληθυσμός που έχει ανάγκη και αυξάνονται και οι οικογένειες που είναι «σε κρίση», για αυτό και δε μπορούμε να περιμένουμε τη διανομή που γίνεται κάθε δύο μήνες. Δίνουμε τη δύναμή μας, ώστε να έχουμε πάντα τρόφιμα και δε τα μοιράζουμε όλα στις διανομές για να έχουμε μία παρακαταθήκη για αυτές τις οικογένειες. Οι περισσότερες οικογένειες σε «κρίση» είναι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα, που δεν έχουν να πληρώσουν λογαριασμούς, δεν έχουν να φάνε και πρέπει να τους ενισχύσουμε. Και μάλιστα δε μιλάμε για τους προνοιακούς, που είναι οι άνθρωποι που ήταν και οικονομικά αδύνατοι και προ κρίσης. Μιλάμε για νεόπτωχους που βρίσκονται σε κρίση με ανήλικα παιδιά» λέει η κ. Μαρία Καββάλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου, η οποία κάλεσε παράλληλα όσους πολίτες μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τρόφιμα, κυρίως γάλα στο Παντοπωλείο, προκειμένου αυτά να διανεμηθούν σε συνανθρώπους μας που το χρειάζονται.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρεθύμνου στεγάζεται στην οδό Ζαμπελίου και οι χώροι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να τοποθετούνται τα προϊόντα, ωστόσο οι υπεύθυνοι επιθυμούν η διανομή τροφίμων να γίνεται αθόρυβα χωρίς να στοχοποιούνται οι οικογένειες που προσφεύγουν σε αυτό. Η οργάνωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και η ενίσχυσή του με προσωπικό μέσω του προγράμματος «αντιμετώπισης της φτώχειας» που θα υλοποιήσει ο Δήμος Ρεθύμνου με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού. «Στην αρχή ήταν να κάνουμε διανομές και να έρχεται ο κόσμος εδώ. Όμως αυτό δε θα το κάνουμε γιατί δε θέλουμε να έρθει κανένας και να δει τον κόσμο να παίρνει τσάντα.