Η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών είναι πλέον αρκετά μεγαλύτερη, καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασφαλισμένο.
Ο νέος τρόπος οικονομικής συμμετοχής του ασφαλισμένου στα πρωτότυπα φάρμακα ισχύει από χθες και στα φαρμακεία του Ρεθύμνου, καθώς από νωρίς το πρωί ενημερώθηκε το σύστημα υπολογισμού του κόστους, με βάση τα νέα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι μέχρι την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.
Από χθες, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργήθηκε η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ – ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς. Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Σήφης Σπαντιδάκης, με δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» τάσσεται μεν υπέρ της υπουργικής απόφασης, τονίζοντας ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν άποψη για το κόστος της θεραπείας τους και το δικαίωμα της επιλογής του φαρμάκου τους, ωστόσο σημειώνει ότι είναι κατά της επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των ασφαλισμένων.
Ειδικότερα, ο κ. Σπαντιδάκης δήλωσε: «Είναι λογικό να συμμετέχει στη διαδικασία της επιλογής του φαρμάκου ο ίδιος ο ασφαλισμένος, ο οποίος πληρώνει. Εμείς ως κλάδος έχουμε πάρει συγκεκριμένη θέση και πιστεύουμε ότι ο πολίτης θα πρέπει να έχει άποψη για το κόστος της θεραπείας του. Θα πρέπει, βεβαίως, να προηγείται ιατρική διάγνωση, αλλά ο γιατρός δεν πρέπει να έχει σχέση με το κόστος του φαρμάκου.
Είμαστε αντίθετοι με την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Στο θέμα του κόστους το υπουργείο δεν κάνει τον καλύτερο χειρισμό, γιατί κοιτάζει να φορτώσει όλο το βάρος στους ασφαλισμένους. Ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να πληρώνει τα πάντα και να καταβάλει κι από πάνω την ασφάλισή του. Έχει φτάσει στα όρια του.
Επιπλέον, θα πρέπει κάποια στιγμή ο πολίτης να αποκτήσει πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς προβλήματα. Με τη γραφειοκρατία δεν λύνονται τα προβλήματα».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου επεσήμανε ότι μεγάλο ποσοστό των ασφαλισμένων επιλέγει πλέον φάρμακα γενόσημα και όχι πρωτότυπα, τα οποία κοστίζουν περισσότερο.
«Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι, για λόγους ουσίας, επιλέγουν να αλλάξουν το πρωτότυπο φάρμακο με το γενόσημο. Υπάρχουν, βεβαίως, κι αυτοί που συνεχίζουν να παίρνουν πρωτότυπα φάρμακα, όμως πολλοί ζητούν αλλαγή στη συνταγή για να αγοράσουν πιο φθηνά το αντίγραφο του ίδιου φαρμάκου. Η διαφορά έγκειται στην εμπορική ονομασία, γιατί κατά τα άλλα για όλα σχεδόν τα προϊόντα η ποιότητα είναι ίδια» τόνισε ο κ. Σπαντιδάκης.