Αναπτύσσοντας τα σχέδια της ΔΕΗ στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, με αφορμή τον επαναδιορισμό του στη θέση του προέδρου, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν ως εξής:
– Από 0-400 κιλοβατώρες αύξηση περίπου 5 ευρώ.
– Από 400-800 κιλοβατώρες αύξηση 10 ευρώ.
– Από 800-3.000 κιλοβατώρες, που είναι και η μέση κατανάλωση, αύξηση 15 ευρώ.
– 3.000 κιλοβατώρες και άνω αύξηση 20 ευρώ.
«Πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά που δεν καλύφθηκε επί τρία χρόνια» είπε ο κ. Ζερβός και πρόσθεσε: «Έχουμε το χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρωζώνη με μεγάλη διαφορά ακόμη και από την Πορτογαλία και την Ισπανία».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιχείρησης ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το οποίο αφορά περίπου 300.000 καταναλωτές ευπαθών ομάδων, όπως μακροχρόνια άνεργοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα και με την πρόταση του αρμόδιου υπουργού, πρόθεση είναι να μειωθεί.
Την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έως τότε η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράττει το λεγόμενο «χαράτσι» μαζί με τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Ειδικότερα, χθες συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να ανασταλεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ισχύει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και η ΔΕΗ δεν μπορεί έως τότε να εισπράττει το λεγόμενο «χαράτσι» μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Την Παρασκευή η αναμενόμενη απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίσει τι θα κάνει στο μέλλον η ΔΕΗ.
Στο τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου στο οποίο προήδρευσε ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης Παναγιώτης Ρουμπής συζητήθηκε η αίτηση αναστολής του υπουργού Οικονομικών.
Ο κ. Ρουμπής μαζί με τους συναδέλφους του αρεοπαγίτες Γεώργιο Σακκά και Δήμητρα Υφαντή, άκουσαν τις απόψεις όλων των μερών, τα οποία παράλληλα κατέθεσαν και σχετικά υπομνήματα.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι από την επίμαχη απόφαση του Πρωτοδικείου θα υπάρξει απώλεια εσόδων πλέον του 1 δισ. ευρώ και ότι το σύστημα αυτό είσπραξης μέσω της ΔΕΗ προσφέρει ταχύτητα, αλλά συνέβαλε και στη μείωση του ελλείμματος.
Τυχόν δε μεταφορά του συστήματος είσπραξης του επίμαχου τέλους από τη ΔΕΗ στις Δ.Ο.Υ. θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για την αντιστοίχιση των ονομάτων και ποσών των υπόχρεων, ενώ η είσπραξη θα μετατεθεί 6-7 μήνες.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός τους πρώτους μήνες του 2013 και είναι πιθανό να υπάρξουν νέα μέτρα περιορισμού των αποδοχών των εργαζομένων ως αντιστάθμισμα, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο συνήγορος του Δημοσίου τόνισε ακόμα ότι κάθε καθυστέρηση οδηγεί σε αδιέξοδο, κάτι που είναι θανάσιμο για το Δημόσιο.
Επιπρόσθετα το Δημόσιο υποστήριξε ότι το τέλος ακινήτων είναι το πιο αποτελεσματικό απ’ όλα τα μέτρα είσπραξης, αφού έχει εισπραχθεί κατά 85% και κατέληξε ότι εάν εφαρμοστεί η πρωτόδικη απόφαση θα υπάρξουν μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία των καταναλωτών.
Ο δικηγόρος της ΔΕΗ Χ. Συνοδινός υποστήριξε ότι καθημερινά εκδίδονται 150.000-200.000 λογαριασμοί και είναι έτοιμοι προς αποστολή 3.000.000 λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων.
Η ΔΕΗ «έχει μπει μέσα» 1,7 δισ. ευρώ γιατί οι καταναλωτές πολλές φορές όχι μόνο δεν πλήρωναν το τέλος, αλλά ούτε καν το λογαριασμό ρεύματος, προσέθεσε ο κ. Συνοδινός.
Ακόμη, υποστήριξε ο συνήγορος της επιχείρησης ότι χρειάζονται μήνες για ν’ αλλάξει το λειτουργικό σύστημα και ότι πρέπει να σταλούν οι εκτυπωθέντες λογαριασμοί και όχι ν’ αλλάξουν, γιατί θα έχει σημαντικό κόστος.
Σημείωσε επίσης, ότι η ΔΕΗ χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 μήνες για να θέσει σε εφαρμογή την απόφαση του Πρωτοδικείου.
Οι δικηγόροι των Ενώσεων Καταναλωτών Ι. Σακκάς και Ι. Μυταλούλης υποστήριξαν ότι η ΔΕΗ προφασίζεται αδυναμία προσαρμογής στην απόφαση, ενώ από τις 5 Δεκεμβρίου 2012 έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί και ότι οι καταναλωτές πλήρωσαν έναντι χωρίς να καταβάλλουν το «χαράτσι».
Εξάλλου, οι δύο δικηγόροι υποστήριξαν ότι τα στοιχεία της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν είναι συγκεκριμένα και ότι δε θα μας «πετάξουν έξω» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια απόφαση που εφάρμοσε το κοινοτικό δίκαιο, γιατί το «χαράτσι» παραβιάζει επτά διατάξεις του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου.
Επίσης, τόνισαν οι δικηγόροι των Ενώσεων ότι το Δημόσιο προφασίζεται αδυναμία είσπραξης του φόρου που είναι άδικος, αντισυνταγματικός και επιβλήθηκε με βίαιο και αγενή τρόπο.
Τόνισαν στην συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων, ότι λόγω της υπερφορολόγησης των πολιτών είναι ζήτημα εάν θα εισπραχθεί το 50 έως το 70% από το 1 δισ. ευρώ που ζητάει το κράτος.
Πάντως, η αίτηση αναίρεσης του υπουργού Οικονομικών κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου (τρίτο δικαστικό στάδιο της επίμαχης υπόθεσης) προσδιορίστηκε να συζητηθεί στον Άρειο Πάγο στις 22 Μαρτίου 2013.