Σε σταθερά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στον νομό Ρεθύμνου όπου το τελευταίο τριήμερο επιβεβαιώθηκαν 34 νέες μολύνσεις. Συγκεκριμένα Δευτέρα και Κυριακή, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 12 ενώ το Σάββατο ήταν δέκα.
Σε δεκαπέντε ανέρχονται οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονταν χθες στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνης, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την Κυριακή. Παράλληλα στην κλινική παραμένουν τρεις ακόμα ασθενείς που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί.
Εν τω μεταξύ σε κλίνη ΜΕΘ, όπου εισήχθη την περασμένη Πέμπτη, παραμένει νοσηλευόμενη σε σταθερή κατάσταση η 48χρονη γυναίκα που παρουσίασε επιδείνωση στο αναπνευστικό σύστημα.
Παράλληλα χθες ανεστάλη η λειτουργία όλου του δημοτικού σχολείου Ζωνιανών (ήταν κλειστά δυο τμήματα) καθώς επιβεβαιώθηκε θετικός σε covid 19 εκπαιδευτικός και σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όταν σε ένα σχολείο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φτάνει τα 3 τότε αναστέλλεται η λειτουργία του.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ρεθύμνου κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού είναι επίσης η α’ και η β’ τάξη του 2ου δημοτικού σχολείου Ατσιποπούλου καθώς και ένα τμήμα της στ’ τάξης του 14ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου. Επίσης έχει ανασταλεί η λειτουργία του 6ου νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, του δημοτικού σχολείου Απλαδιανών και δύο τμημάτων του 10ου δημοτικού σχολείου.
Σε ότι αφορά τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου κλειστά παραμένουν δυο τμήματα στο 2ο και 3ο γυμνάσιο Ρεθύμνου.
Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα του δήμου Μυλοποτάμου
Εν τω μεταξύ αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα του Μυλοποτάμου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η ΔΕΥΑ Μυλοποτάμου συνεχίζει την παρακολούθηση της ανίχνευσης του ιού SARS-COV-2, στα αστικά λύματα.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες στις 05/03 στα λύματα τριών μονάδων βιολογικών καθαρισμών για την εργαστηριακή διερεύνηση του ιού, εφαρμόζοντας την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας (αριθμ. πρωτ. Δ1(δ)/Γ.Π. οικ. 30638, 15/5/2020), για την ανάλυση των λυμάτων, προκειμένου να ανιχνευθούν έγκαιρα περιοχές, στις οποίες ο κορωνοϊός έχει εξάπλωση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι δειγματοληψίες που έγιναν σε ανεπεξέργαστα λύματα έδειξαν τα παρακάτω:
- Στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού Περάματος που επεξεργάζονται τα λύματα των Τ.Κ. Περάματος, Αγγελιανών, Αλφάς, Μαργαριτών, Χουμερίου, Αγ. Μάμα ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού. Παρατηρείται αυξητική τάση του ιικού φορτίου SARS-COV-2 στα αστικά λύματα, σε σχέση με την προηγούμενη δειγματοληψία που διενεργήθηκε στις 09/02/2021.
- Στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού Πανόρμου που επεξεργάζονται τα λύματα των Τ.Κ. Ρουμελή, Σκεπαστής, Αχλαδέ, Πανόρμου στη δειγματοληψία του Μαρτίου, που διενεργήθηκε στις 05/03/2021, ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού, ενώ στην προηγούμενη δειγματοληψία του Φεβρουαρίου δεν είχε ανιχνευτεί.
- Στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού Μπαλί στην παρούσα δειγματοληψία δεν ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού στα λύματα.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος στα λύματα, λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς ανιχνεύει τον ιό, προτού οι άνθρωποι εκδηλώσουν συμπτώματα, ενώ αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του ΕΟΔΥ, κατά την τρέχουσα φάση της πανδημίας.
Η ΔΕΥΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ θα συνεχίσει τις δειγματοληψίες στα λύματα, για την παρακολούθηση της συγκέντρωσης του ιού, με σκοπό πάντα τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του δήμου, από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19».
1.165 τα νέα κρούσματα στη χώρα
Σε επίπεδο χώρας χθες τα κρούσματα ανήλθαν σε 1.165 ανέρχονται με 556 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική. Tα τεστ σε όλη την επικράτεια ανήλθαν σε 19.025, ενώ ο δείκτης θετικότητας κινείται στο 6,12%.
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 39 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 6.797.
Σε 477 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.
Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. Το 84,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21,45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.
Ηλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη. Στην Κρήτη επιβεβαιώθηκαν 54 νέα κρούσματα. Συγκεκριμένα, 26 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου ενώ στις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Χανίων είχαμε 12 και 16 κρούσματα αντίστοιχα.
Στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου δεν είχαμε νέες μολύνσεις όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ».
Το εμβόλιο της AstraZeneca και σε ηλικίες άνω των 65 χρόνων
Το εμβόλιο της Astra Zeneca θα μπορεί να γίνεται πλέον στη χώρα μας και στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως είπε χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς η επιτροπή επικαιροποιεί τις συστάσεις της, μετά και τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πως το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους.
Η ίδια παρατήρησε ωστόσο ότι αρκετά άτομα που ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παρότι όπως προκύπτει από ελληνική μελέτη αυξήθηκε κατά 85,9% από το Νοέμβριο η πρόθεση για εμβολιασμό στους άνω των 70 ετών, και κατέληξε «χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού».
Επίσης έκανε τη διαπίστωση ότι στις ΜΕΘ δεν έχουν νοσηλευθεί άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα και με τις αναφορές όσων εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως είπε.
Η κυρία Θεοδωρίδου προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία που αφορούν σε μείωση της νοσηρότητας και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, λόγω των εμβολιασμών, αλλά επισήμανε ότι αρκετοί που οδηγούνται πλέον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλικιωμένοι και σ’ αυτό φαίνεται ότι έχει συμβάλλει και ο εμβολιασμός.
Όπως επισήμανε, περίπου 1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση στη χώρα μας, νόσησαν καθώς και 354 που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Ο αριθμός είναι σχετικά μικρός για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και εξήγησε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί αν κάποιος έχει μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό. Ωστόσο, προσέθεσε πως τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά τόνισε πως αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, η νόσηση αυτή θα είναι πολύ πιο ήπια.
Για μια ακόμη φορά η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε όλους να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, καθώς αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία των εμβολιασμών.
Αναφερόμενη στις νέες γνώσεις που μπαίνουν καθημερινά στην φαρέτρα των επιστημόνων για τον εμβολιασμό, είπε ότι σήμερα προδημοσιεύτηκαν τρεις μελέτες που αφορούν τον εμβολιασμό σε ηλικιωμένα άτομα και είναι εξαιρετικά θετικές. Μιλώντας για τις δύο από αυτές, είπε ότι η μία έγινε στο Εδιμβούργο και η άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και δείχνουν σημαντική μείωση των νοσηλίων σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είτε με το εμβόλιο της Phizer είτε με αυτό της AstraZeneca. Η μελέτη του Εδιμβούργου δείχνει ότι με την χορήγηση μίας δόσης εμβολίου μετά από 28 έως 35 ημέρες, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε όσους είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβόλιου της Phizer και κατά 94% σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Στη μελέτη που έγινε στο Η. Βασίλειο φάνηκε αποτελεσματικότητα και των δύο εμβολίων στους άνω των 70 ετών. Συγκεκριμένα καταγράφηκε 80% μείωση του κινδύνου για νοσηλεία. «Με μία δόση επιτευχθεί η μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η εξέλιξη των εμβολιασμών
Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι χθες εμβολιάστηκαν ί -έως νωρίς το απόγευμα- 30.000 άνθρωποι, ενώ συνολικά έχουν διεξαχθεί 1.120.000 εμβολιασμοί. Ειδικότερα, 373.000 πολίτες έχουν κάνει και τις 2 δόσεις, ενώ η εμβολιακή κάλυψη ανέρχεται σε 7,12%.
Την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν κάνει 747.000 πολίτες.
Aνέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 68%.
Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι προσεχώς ανοίγει εντός Μαρτίου ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς επίσης για τις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69.
Ο ίδιος τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένουμε από την Pfizer 1,71 εκ. δόσεις εμβολίων, ενώ μετά τα μέσα Απριλίου αρχίζουν οι παραδώσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.
Πρόσθεσε δε ότι μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειονότητα θα έχει έως τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου εμβολιασθεί, καθώς παρατηρείται και αύξηση της συμμετοχής κατέληξε.
Οι ευπαθείς ομάδες που θα πάρουν σειρά για τα εμβόλια
Πιο συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτοί είναι:
- Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
- Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.
- Ασθενείς με κυστική ίνωση.
- Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
- Με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
- Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.
Ποιοι ακολουθούν στη σειρά για τον εμβολιασμό
Ακολούθως, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν με τις ηλικιακές κατηγορίες 70-74 ετών και στη συνέχεια για τα άτομα 65-69 ετών, τα οποία θα λάβουν τα εμβόλια Pfizer και Moderna, ενώ τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Επίσης, σχεδόν παράλληλα θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου (καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτης, χρόνια ηπατική ή νεφρική νόσο κ.λπ.). Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο.