Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα είναι φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, χωρίς ωστόσο να είναι κανείς σε θέση να εκτιμήσει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- εάν και η ποιότητα του λαδιού που θα παραχθεί, θα είναι καλύτερη συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή ελαιοκομική περίοδο.
Οι πρώτες ενδείξεις πάντως, που έχει στην διάθεσή του ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης αναφέρουν ότι φέτος η παραγωγή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο νησί από 80 έως και 100 χιλιάδες τόνους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης. Με άλλα λόγια, αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, όπου η παραγωγή στην Κρήτη κυμάνθηκε από 60 έως και 70 χιλιάδες τόνους. «Φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια παραγωγή ρεκόρ. Θεωρώ όμως ότι θα είναι ίση με την μέση παραγωγή της Κρήτης», σχολίασε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας ο κ. Μιχελάκης.
Σε ό,τι αφορά στην τιμή πώλησης του πράσινου «χρυσού», αυτή θα εξαρτηθεί άμεσα από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι και η ποιότητα του ελαιολάδου, δεδομένου ότι όσο χαμηλότερη είναι η οξύτητα τόσο σε καλύτερα επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στην αγορά.
«Φέτος όμως δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί η τιμή, καθώς δεν ξέρουμε ακόμα πως θα είναι η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Επίσης, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσο μεγάλη παραγωγή θα έχουμε και εμείς, δηλαδή, η Κρήτη και η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιπες ελαιοκομικές χώρες. Πάντως, όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή τόσο οι τιμές πέφτουν, όπως λένε και οι κανόνες της αγοράς», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.
Και ενώ η ελαιοκομική περίοδος στην Κρήτη αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 15 Νοεμβρίου -οπότε και θα αρχίσει σταδιακά και η επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία- εντούτοις οι δακοψεκασμοί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει.
«Από τις ενδείξεις που έχουμε μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι η δακοπροστασία στο νησί δεν έχει εξελιχθεί φέτος στον βαθμό που θα θέλαμε. Παρατηρούμε μάλιστα ότι τον Σεπτέμβριο οι δακοσυλλήψεις ήταν αυξημένες, κάτι το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε σημαντική ίσως προσβολή του ελαιοκάρπου από το έντομο του δάκου. Κατά συνέπεια υπάρχει κίνδυνος να έχουμε φέτος υποβαθμισμένη ποιότητα ελαιολάδου, αλλά αυτό μένει να το δούμε. Μάλιστα ο τελευταίος ψεκασμός κατά του δάκου αναμένεται να γίνει αυτές τις ημέρες, που σημαίνει ότι ίσως και να υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλεια του προϊόντος, καθώς η συγκομιδή και η επεξεργασία του -ώστε να είναι ασφαλή- θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον ένα μήνα μετά και όχι λίγες ημέρες αργότερα, όπως συνήθως κάνουν κάποιοι παραγωγοί», τόνισε μεταξύ άλλων ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ.
Πάντως και φέτος για μία ακόμα χρονιά, σοβαρό ήταν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους ψεκασμούς για την προστασία της ελιάς από τον δάκο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξαιτίας της απίστευτης γραφειοκρατικής διαδικασίας που ακολουθείται σε ό,τι αφορά στην προμήθεια των φαρμάκων, τα φάρμακα παραλήφθηκαν από τις αρμόδιες διευθύνσεις την 1η Οκτωβρίου, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχαν παραληφθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι ψεκασμοί για την δακοπροστασία.
«Αυτό σημαίνει ότι οι ψεκασμοί την φετινή περίοδο ξεκίνησαν κανονικά σε ό,τι αφορά στον χρόνο, όμως έγιναν με τα φάρμακα που περίσσεψαν από την περυσινή χρονιά. Και πέρυσι βέβαια τα φάρμακα για την δακοπροστασία, είχαν επίσης παραληφθεί με μεγάλη καθυστέρηση… Αυτό είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει και δυστυχώς η ευθύνη βαρύνει την κρατική πλευρά που δεν τηρεί όλα όσα πρέπει», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελάκης.
Εκτός δασμών από τις ΗΠΑ το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές
Εν τω μεταξύ, σημαντικό για την χώρα και κατ’ επέκταση για το νησί μας, χαρακτηρίζεται και από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. αποφάσισαν να μην επιβάλλουν πλέον δασμούς στο ελληνικό ελαιόλαδο και στις ελληνικές βρώσιμες ελιές.
«Η Ελλάδα έπρεπε να εξαιρεθεί από αυτή την «τιμωρία» που είχαν επιβάλλει οι Η.Π.Α. Κατ’ επέκταση αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό για μας, αν και οι ποσότητες ελαιολάδου που διοχετεύονται από την Ελλάδα προς την εν λόγω αγορά είναι πολύ μικρές. Σχεδόν οι μικρότερες, δεδομένου ότι μιλάμε για μια τάξη μεγέθους γύρω στο 4% με 5%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μιχελάκης.
Ωστόσο όπως ο ίδιος εκτιμά, η μη επιβολή δασμών από τις Η.Π.Α. στο ελληνικό ελαιόλαδο και στις βρώσιμες ελιές, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει καταλλήλως η ελληνική πλευρά. Και αυτό διότι από το καθεστώς των δασμών δεν έχει εξαιρεθεί ένας από τους βασικούς «αντιπάλους» της χώρας μας, που είναι η Ισπανία.
Για το θέμα αυτό μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία στην κατεύθυνση να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από την επικείμενη επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίας 7,5 δις δολαρίων που ανακοίνωσε η Αμερικανική κυβέρνηση.
«Το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές -αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση- δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς, γεγονός που συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των δύο αυτών κορυφαίων αγροτικών προϊόντων στην μεγάλη αμερικανική αγορά, αλλά και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι αντίστοιχων προϊόντων».
Επιπλέον, γίνεται εκτενής αναφορά στις προσπάθειες που κατέβαλαν τόσο ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που από τα τέλη Ιουλίου έθεταν το θέμα σε Αμερικανούς Αξιωματούχους.
«Τα δύο συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα (που αποτελούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, βάσει των στοιχείων του 2018) θα συνεχίζουν να εξάγονται χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου.