Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τουριστικές αφίξεις αλλά και οι κρατήσεις των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Οι πληρότητες στις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες του νομού κυμαίνονται στο 95% μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο ενώ και τον υπόλοιπο μήνα διατηρούνται σε πολύ ικανοποιητικά ποσοστά μεταξύ 85%-90%.
Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της Κρήτης και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν αφιχθεί από το εξωτερικό περισσότεροι από 650.000 τουρίστες ενώ και στις πτήσεις εσωτερικού η συνολική αύξηση αγγίζει το 19.5% σε σχέση με πέρυσι. Παρά το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν ξεκίνησε με πολύ κακούς οιωνούς, λόγω του θολού τοπίου στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, το κλίμα στον κλάδο του τουρισμού έχει αντιστραφεί επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση των επαγγελματιών του κλάδου για ποιοτική παροχή υπηρεσιών που, όπως λένε, αποτελεί τη βασική αιτία που ο τριτογενής τομέας «άντεξε» σε τόσο αρνητικές για τη χώρα συγκυρίες.
Οι προσδοκίες μάλιστα και για το δίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος είναι ιδιαίτερα υψηλές και στις τάξεις φορέων του τουρισμού κυριαρχεί το αίσθημα της αισιοδοξίας ότι ο αερολιμένας Ηρακλείου θα σπάσει και φέτος το φράγμα των 6 εκατ. Αφίξεων, κάτι το οποίο άλλωστε έγινε και πέρυσι.
Όσον αφορά τώρα τις αγορές που και φέτος στηρίζουν το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, εκείνες είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ αυξητική είναι και η ροή αφίξεων και από τις λεγόμενες σκανδικαβικές χώρες. Η καθίζηση της αγοράς της Ρωσίας είναι δεδομένη και η πληρότητα στις προγραμματισμένες πτήσεις να έχουν μειωθεί σε ποσοστό 45% από το πάλαι ποτέ μεγαλύτερο στήριγμα της Κρήτης τη θερινή περίοδο.
Εν τω μεταξύ κοινή στόχευση όλων των επαγγελματιών του κλάδου του τουρισμού είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου η οποία ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί σημαντικά περιορίζοντας κατά πολύ τις προοπτικές του τριτογενή τομέα. Για το θέμα αυτό αλλά και σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν τους επιχειρηματίες αλλά και τον κλάδο γενικότερα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία τις τελευταίες τρεις μέρες βρίσκεται στο νησί όπου έχει διαδοχικές επαφές με τους εμπλεκόμενους του κλάδου.
Αναλυτικότερα:
Ομαλοποιήθηκε το κλίμα στον τομέα τουρισμού
ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 6 ΕΚ. ΑΦΙΞΕΩΝ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»
*Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία δίνουν τα υψηλότερα ποσοστά επισκεπτών στην Κρήτη
Κατακόρυφη αύξηση της κίνησης καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της Κρήτης και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν αφιχθεί από το εξωτερικό περισσότεροι από 650.000 τουρίστες ενώ θετικά είναι τα στοιχεία και στις πτήσεις εσωτερικού με τη συνολική αύξηση να αγγίζει το 19.5% σε σχέση με πέρυσι. Παρά το γεγονός ότι η τουριστική σαιζόν ξεκίνησε με το.. αριστερό λόγω του θολού τοπίου στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, το κλίμα στον κλάδο του τουρισμού έχει αντιστραφεί κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία που αφορούν την κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Οι προσδοκίες μάλιστα τόσο για τον τρέχοντα μήνα όσο και για το δίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος είναι ιδιαίτερα υψηλές και στις τάξεις φορέων του τουρισμού κυριαρχεί το αίσθημα της αισιοδοξίας ότι ο αερολιμένας Ηρακλείου θα σπάσει και φέτος το φράγμα των 6 εκατ. Αφίξεων, κάτι το οποίο άλλωστε έγινε και πέρυσι. Παρά το γεγονός ότι η κρίση και η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησαν το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στο να περιορίσει τις μετακινήσεις και να επαναπροσδιορίσει το πρόγραμμα για διακοπές, οι αφίξεις εσωτερικού κινούνται ανοδικά σε ποσοστό που αγγίζει το 20%, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του αεροδρομίου.
Όσον αφορά τώρα τις αγορές που και φέτος στηρίζουν το εγχώριο τουριστικό προϊόν της Κρήτης, εκείνες είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ αυξητική είναι και η ροή αφίξεων και από τις λεγόμενες Σκανδικαβικές χώρες. Η καθίζηση της αγοράς της Ρωσίας είναι δεδομένη και η πληρότητα στις προγραμματισμένες πτήσεις να έχουν μειωθεί σε ποσοστό 45% από το πάλαι ποτέ μεγαλύτερο στήριγμα της Κρήτης τη θερινή περίοδο.
Από την πλευρά του ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας εκφράζει την ικανοποίησή του για την αυξημένη κίνηση στο αεροδρόμιο παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε μία περίοδος που τα ποσοστά ήταν μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Όπως επισημαίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα συνεχίζει να είναι το γεγονός ότι η αγορά της Ρωσίας έχει χάσει τη δυναμική της σε μεγάλο βαθμό, κάτι το οποίο αποτελεί πλήγμα για την οικονομία του νησιού, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται στα στοιχεία που αφορούν τις αφίξεις εσωτερικού.
«Ανέκαθεν ήμασταν το δεύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών και πέρυσι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν η καλύτερη σεζόν καθώς φθάσαμε τις 6 εκατ. αφίξεις στο «Νίκος Καζαντζάκης». Μέχρι και αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μικρή πτώση σε σχέση με πέρυσι ωστόσο οι αφίξεις εσωτερικού καταγράφουν ανοδική τροχιά και ευελπιστώ ότι στο τέλος της περιόδου μπορούμε να κλείσουμε με το ίδιο ποσοστό με το 2014. Ο Ιούλιος έκλεισε με 1% άνοδο στις αφίξεις τουριστών εξωτερικού και στο 19.5% στις αφίξεις εσωτερικού.
Το 1% του Ιουλίου αντιστοιχεί σε 5.500 περισσότερους τουρίστες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ συνολικά τον Ιούλιο αφίχθηκαν στο αερολιμένα περίπου 600.000 επιβάτες και είμαι σίγουρος ότι και ο τρέχον μήνας αναμένεται να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό. Έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε και τη διαφορά που έχουμε αυτή τη στιγμή σε σχέση με τον το 2014 καθώς τόσο ο Σεπτέμβρης όσο και ο Οκτώβρης είναι μήνες με αυξημένες αφίξεις.
Το πρόβλημα γενικά δεν εντοπίζεται στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς μέχρι και σήμερα η κίνηση από χώρες όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν ικανοποιητική και δεν καταγράφηκε μείωση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με την αγορά της Ρωσίας με τη συνολική πτώση να ξεπερνά το 45%. Σίγουρα η συγκεκριμένη αγορά στήριζε τα προηγούμενα χρόνια το νησί της Κρήτης και φέτος είναι λίγο δύσκολο να καλυφθεί αυτό το κενό. Πιστεύω ωστόσο ότι αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά και στο μέτωπο της οικονομίας τότε έχουμε πολλές πιθανότητες η εφετινή χρονιά να ολοκληρωθεί όπως και η περυσινή» τονίζει ο κ. Πλιάκας.