Στο Ηράκλειο συνεχίστηκαν σήμερα οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ, ενόψει της διεξαγωγής του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί 7-9 Νοεμβρίου στη Ρόδο.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, τα οποία αντιμετωπίζουν οι δήμοι.
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι: «Απαιτείται και νέο πλαίσιο θέσεων που θα δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα απαντά δημιουργικά και με θετικό τρόπο στη νέα ατζέντα που ανοίγει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, με αφορμή την παρουσίαση της Νέας Χάρτας της Αυτοδιοίκησης, του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Σκοπός μας είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με τους δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Με έμφαση στην αποκέντρωση ρόλων, ευθυνών, πόρων κι αρμοδιοτήτων. Η Χάρτα της Αυτοδιοίκησης, ως μοχλός θεσμικού εκσυγχρονισμού και η απόδοση των αναγκαίων πόρων στους δήμους για να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες κι τις ευθύνες που θα τους αποδοθούν, είναι τα αναγκαία επόμενα βήματα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα οι δήμοι μας είναι και πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί. Όχι όμως τόσο, όσο επιβάλλεται, για να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους συμπολίτες μας».
Αναφερόμενος στα οικονομικά των δήμων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε, πως παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης το προηγούμενο διάστημα, οι δήμοι εξακολουθούν να μη δύνανται να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος, καθώς τους έχουν αφαιρεθεί θεσμοθετημένοι πόροι, έχουν επιβαρυνθεί με την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και την άδικη επιβολή του τέλους ταφής.
Τόνισε ότι το ζήτημα των οικονομικών των δήμων, η ΚΕΔΕ το έθεσε ως επιτακτική ανάγκη στην κυβέρνηση ζητώντας την καταβολή επιπλέον 450 εκ. ευρώ για το 2024 και γενναία αύξηση των ΚΑΠ το 2025, την απόδοση των χρημάτων του τέλους ταφής, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους και την κατάργηση του άρθρου 44 του Ν. 5000/2010, που θεσπίζει ανώτατο πλαφόν 3,528 δισ. ευρώ στους ΚΑΠ.
Υπογράμμισε την υπόσχεση που δόθηκε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για extra οικονομική ενίσχυσή μας με ποσό περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ (μία ΚΑΠ 145 εκατομμύρια + 105 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμα και ΚΑΠ).
Αναφερόμενος στο ζήτημα του προσωπικού των δήμων ζήτησε την έστω σταδιακή άρση της αναστολής προσλήψεων στους δήμους, την πρόσληψη προσωπικού ιδιαίτερα στη δημοτική αστυνομία, την άμεση συνέχιση εφαρμογής και λειτουργίας του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55-67.
Στ. Αρναουτάκης: «Οι περιφέρειες επιζητούν την ευθύνη. Με αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και αποκέντρωση εξουσιών»
Την ανάγκη στήριξης της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος με αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και αποκέντρωση των εξουσιών, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας την προσυνεδριακή συνάντηση της ΚΕΔΕ.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «οι περιφέρειες επιζητούν την ευθύνη. Την ευθύνη, όμως που συνεπάγεται τρεις βασικές προϋποθέσεις: αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και φυσικά αποκέντρωση των εξουσιών».
Ανέφερε, παράλληλα, πως η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, έχει αποδείξει την ικανότητά της, να υλοποιεί τοπικά και να παρεμβαίνει εθνικά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου οι αλλεπάλληλες κρίσεις και η μεγάλη υγειονομική περιπέτεια το απέδειξαν.
«Οι δήμαρχοι της Κρήτης, γνωρίζουν καλά, πως από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, η «Εθνική Κρήτης», όπως τη χαρακτηρίζουμε είναι η κινητήριος δύναμη όλων μας. Για να επιτύχει, όμως, ο κοινός μας αγώνας, απαιτείται μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση. Η περιφερειακή διακυβέρνηση, μέσα από την οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της αυτοδιοίκησης, δεν είναι μόνο αναγκαία συνθήκη, αλλά η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να υπηρετήσει στη βάση της εγγύτητας εθνικές στρατηγικές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται από την Ευρώπη», επεσήμανε ο περιφερειάρχης.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε πως η καθημερινή λειτουργία της Περιφέρειας Κρήτης, επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι μοχλοί τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και μπορούν να σχεδιάζουν για το μέλλον στη βάση των διαγνωσμένων αναγκών της κάθε τοπικής κοινωνίας.
«Για την Περιφέρεια Κρήτης, η πορεία για την περιφερειακή διακυβέρνηση περνάει μέσα: Από την πλήρη θωράκιση της οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας των περιφερειών. Από την αύξηση των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού. Από την πλήρη απόδοση των ΚΑΠ στις Περιφέρειες και βεβαίως από τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση του πολιτική ρόλου των Περιφερειών. Απευθυνόμενος σε όλους τους Δημάρχους, στα μέλη της ΚΕΔΕ και βεβαίως στον πρόεδρο και τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, να επαναλάβω πως στην Κρήτη, συνεχίζουμε ενωμένοι. Ανανεώνουμε διαρκώς τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει γιατί τα προβλήματα είναι κοινά. Κοινοί όμως είναι και οι στόχοι. Γιατί για όλους μας, πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Ο πολίτης που έχει δικαίωμα στην ευημερία. Και αυτό τον σπουδαίο στόχο θα τον κάνουμε πράξη όλοι μαζί», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης.
Γ. Μαρινάκης: «Αντί να επιλύουμε τα προβλήματα, επιδιδόμαστε σε ατελέσφορες νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν είναι αποδεκτές από σύσσωμη την αυτοδιοίκηση»
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, επικεντρώθηκε σε τρία βασικά και ζωτικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και εκ των πραγμάτων τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία και η σωστή χρήση των υδάτινων πόρων αλλά και το μείζον θέμα της ενέργειας, αποτέλεσαν το επίκεντρο της τοποθέτησής του, καθώς αποτελούν ζητήματα που ήδη κυριαρχούν στην ατζέντα της καθημερινότητας, δημιουργώντας περιβάλλον έντονου προβληματισμού για το μέλλον.
«Αντί να ακτινογραφούμε και να επιλύουμε τα προβλήματα, επιδιδόμαστε σε ατελέσφορες νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν είναι αποδεκτές από σύσσωμη την αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά.
Επίσης, αναλυτικά αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει για τις τοπικές κοινωνίες η αποστέρηση κονδυλίων από θεσμοθετημένους πόρους όπως το τέλος διαμονής αλλά και η αναλογική κατανομή των πόρων βάση του νόμου 3852 με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτες οι πολιτικές ανακούφισης των πολιτών και να υπερακοντίζεται το κόστος ζωής.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, ο κ. δήμαρχος τόνισε, ότι η ΠΕΔ Κρήτης θα συλλέξει τις προτάσεις, θα τις κατηγοριοποιήσει, θα θέσει τις προτεραιότητες για όλα τα βασικά προβλήματα, τα οποία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ τον επόμενο μήνα στην Ρόδο, επισημαίνοντας πως για κάθε περίπτωση θα υποδείξει συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης με τεκμηριωμένα επιχειρήματα.
Α. Καλοκαιρινός: «Ανώμαλο» το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν οι δήμοι
Σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, χαιρετίζοντας το προσυνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ο δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε ένα στερεότυπο του Α’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις αρμοδιότητες χωρίς πόρους, αναφέροντας ως παραδείγματα την αλυσίδα της σχολικής στέγης, που περιλαμβάνει απαλλοτρίωση, απόκτηση, μελέτη, κατασκευή και στη συνέχεια τη συντήρηση και τον καθαρισμό και με εκκρεμότητα στη φύλαξη των σχολείων, καθώς και το θέμα της συντήρησης των παιδικών χαρών, που μόνο για την πιστοποίησή τους, κοστίζει περισσότερες από 500.000 ευρώ ετησίως στον δήμο Ηρακλείου. Ο δήμαρχος Ηρακλείου χαρακτήρισε «ανώμαλο» το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν οι δήμοι, λόγω του ότι: «Ζούμε στο κράτος της παραχώρησης. Στο κράτος του ΕΣΧΑΣΕ, του ΕΣΧΑΔΑ, της παραχώρησης των λιμένων, του ειδικού καθεστώτος για τις ΒιΠε. Κι αν αυτά τα δείτε στον χάρτη του δήμου Ηρακλείου, θα δείτε ότι είναι ένας διάτρητος δήμος που θα διατγρηθεί ακόμα περισσότερο από ειδικά καθεστώτα, αν λάβουμε υπόψιν και το Ειδικό Χωρικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Φτιάχνουμε το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Το θέλουμε; Βέβαια το θέλουμε. Το επιδιώκουμε; Αλίμονο, το επισπεύδουμε. Αυτό το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι εξαρχής, απολύτως διάτρητο. Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο επιχειρούμε.»