Αυξημένο είναι σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστα Σπανουδάκη, το ενδιαφέρον των εταιριών για το μεγάλο έργο που έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου μέσω της διαδικασίας Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ) και αφορά στην κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών και την ολοκλήρωση του αμφιθέατρου.
Ο διαγωνισμός που έχει δημοσιευτεί για το έργο με τίτλο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.» έχει προϋπολογισμό 255.365.600 ευρώ.
Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία έως τις 20 του Γενάρη να για υποβάλλουν το ενδιαφέρον τους. Οι προσφορές θα ανοίξουν την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου.
Ο Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι μεγάλο, καθώς λαμβάνουμε τηλεφωνήματα από πολλές εταιρίες σε σχέση με το έργο που έχει προκηρυχθεί. Είναι ένα έργο ΣΔΙΤ και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών που απευθύνονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για περαιτέρω πληροφορίες και ενημερώσεις και εκτιμώ ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις τον επόμενο μήνα, οπότε και θα ανοίξουν οι προσφορές» και επεσήμανε πως τα οφέλη της μεγάλης αυτής επένδυσης είναι εξίσου σημαντικά για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νομού, όσο και για την ίδια την πόλη του Ρεθύμνου.
Σημειώνεται ότι το έργο-ΣΔΙΤ προβλέπει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου της πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου χωρητικότητας 900 θέσεων. Αφορά χρονική περίοδο 30 ετών, από τα οποία τρία χρόνια σχετίζονται με την κατασκευή και τα υπόλοιπα 27 με τη λειτουργία.
Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα. Όπως αναφέρεται στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης το έργο αφορά στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στην βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Περιγραφή έργου στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου
Το έργο αφορά στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, σε ακάλυπτη έκταση της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή «Γάλλου», με σκοπό τη φιλοξενία περίπου δύο χιλιάδων φοιτητών. Το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων για την στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών.
Οι κτιριακές μονάδες
Οι εγκαταστάσεις των νέων κτιριακών μονάδων θα περιλαμβάνουν περίπου 2.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και περίπου 1.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, οι οποίοι θα κατηγοριοποιούνται σε μονόκλινα με λουτρό, μονόκλινα ΑΜΕΑ με λουτρό και σε διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων με λουτρό και κουζίνα. Σε κάθε λειτουργικά συνδεδεμένη ενότητα διαμερισμάτων (ανά όροφο ή ανά ενότητα διαμερισμάτων) θα προβλέπονται κοινόχρηστοι χώροι καθιστικού και κουζίνας. Επίσης, ανά αυτόνομη κτιριακή μονάδα θα προβλέπονται και πιο διευρυμένοι χώροι συνάθροισης με προτεινόμενες χρήσεις Αναψυκτήριου/Ψυχαγωγίας. Για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων και για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των φοιτητών θα συμπεριλαμβάνονται σε κάθε κτιριακή μονάδα οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, χώροι πλυντηρίων – στεγνωτηρίων κτλ. Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση των μελετητών θα πρέπει να δίδεται στην χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο περιβάλλων χώρος
Σημαντική προτεραιότητα του μελετητή θα πρέπει να αποτελέσει η ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα της νέας δομής στέγασης φοιτητών μέσω της κατάλληλης διαχείρισης του υπαίθριου χώρου και των κοινόχρηστων χώρων εν γένει (πεζοδρομήσεις, πλατείες, χώροι πρασίνου και υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης κτλ.). Στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός φιλικού και ασφαλούς προς τον χρήστη περιβάλλοντος. Θα πρέπει να τονιστεί ότι βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό του περιβάλλοντα χώρου είναι η κατά το δυνατό διατήρηση /ανάδειξη των υφιστάμενων δέντρων, καθώς και η εξασφάλιση της πρόσβασης σε όλους τους χώρους των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ολοκλήρωση του αμφιθεάτρου στου Γάλλου
Τμήμα του προτεινόμενου έργου αφορά και στην ολοκλήρωση του ημιτελούς Αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου. Το έργο έχει ολοκληρωθεί έως το στάδιο των εργασιών του φέροντα οργανισμού. Υπολείπονται οι λοιπές οικοδομικές εργασίες όπως και οι ηλεκτρομηχανολογικές με σκοπό την ολοκλήρωση και λειτουργία του κτιρίου για την εξυπηρέτηση των μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Στις 18 Δεκεμβρίου ο διαγωνισμός για το έργο της επέκτασης της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης
Παράλληλα, στις 18 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για το δεύτερο μεγάλο έργο της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, που αφορά στην επέκταση της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Κρήτης.
Ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό: 7.250.000 ευρώ το οποίο χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο της υφισταμένης βιβλιοθήκης. Στόχος είναι ο νέος σχεδιασμός να μην διαταράξει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του αρχικού κτιρίου, τη λειτουργικότητά του, τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του, το φυσικό φωτισμό του, αλλά και τη μοναδική οπτική φυγή προς την πόλη του Ρεθύμνου. Η επέκταση της Βιβλιοθήκης αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα.
Στο έργο συμπεριλαμβάνονται όλες απαραίτητες εργασίες στα οικοδομικά και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.