Αποτελεσματικό και ελπιδοφόρο χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές του, το φετινό 7ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά ξενοδοχεία και τα δίκτυα διαμονής- Super Market, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, στο Ηράκλειο, στις 24 Μαρτίου.
Στη διοργάνωση συμμετείχαν 204 παραγωγοί / μεταποιητές και εκπρόσωποι 95 ξενοδοχείων και 13 δικτύων διανομής, ενώ φιλοξένησε περισσότερες από 13.000 συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων διερευνήθηκε το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για κάλυψη των αναγκών των ξενοδοχείων σε τρόφιμα από την τοπική αγορά και τη γνωριμία των επισκεπτών του νησιού με τα αυθεντικά προϊόντα της Κρητικής κουζίνας.
Στη διάρκεια του φόρουμ, παραγωγοί και μεταποιητές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους ξενοδοχείων και δικτύων διανομής με στόχο τη μεταξύ τους συνεργασία για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία της Κρήτης κατά τη νέα τουριστική περίοδο, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, δηλαδή: τα Τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων και οι Ξενοδόχοι της Κρήτης τονίζοντας ότι παρατηρείται πλέον αυξημένο ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές.
«Διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση και φέτος ότι το ενδιαφέρον είναι αυξανόμενο και από τις δύο πλευρές, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας» ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης και τόνισε ότι «είναι γεγονός ότι τα κρητικά προϊόντα κερδίζουν έδαφος στη διεθνή αγορά και εμείς δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που επισκέπτονται την Κρήτη να τα γνωρίσουν από κοντά και να τα αναζητήσουν επιστρέφοντας στην πατρίδα τους».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης ανέφερε ότι πρόκειται για μια από τις πιο αποτελεσματικές δράσεις για τη σύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή η συνεργασία θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, κ. Μανώλης Ψαρουδάκης, σημείωσε ότι φέτος συμμετέχουν στο Φόρουμ 25 παραγωγοί και ξενοδόχοι του Ρεθύμνου προσθέτοντας ότι: «Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα μας και ουσιαστικά οφέλη για τον τουρισμό. Και είναι βέβαιο ότι η ανάδειξη του γαστρονομικού μας πλούτου θα βοηθήσει και στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου».
Ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Δημήτρης Κουμπαράκης τόνισε ότι το φόρουμ δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να γνωρίσουν τον γαστρονομικό μας θησαυρό και αναφέρθηκε στο αυξανόμενο ενδιαφέρον τους να γνωρίσουν τα ξεχωριστά προϊόντα της Κρήτης.
Στο τρίπτυχο ποιότητα, ταυτότητα, ανταγωνιστικότητα των πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που παραβρέθηκε στο Φόρουμ, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται με φορείς, υπηρεσίες και παραγωγούς στην προώθηση των εκλεκτών τοπικών προϊόντων στις Ελληνικές και ξένες αγορές αλλά και για να απορροφηθούν σε μεγάλες ποσότητες από ξενοδοχεία της Κρήτης.
Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανός Ηλιάδης, γενικός διευθυντής δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στήριξε τη διοργάνωση ως ο συνδετικός κρίκος της πρωτογενούς παραγωγής με την τελική κατανάλωση μέσα από μια ολιστική προσέγγιση του αγροδιατροφικού τομέα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρτια διοργάνωση και τον πλουραλισμό της εκπροσώπησης από τους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς και δεσμεύτηκε για την απόλυτη στήριξη των πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν με αφετηρία αυτή τη διοργάνωση.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τις επαγγελματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν δωρεάν, το Φόρουμ περιελάμβανε έκθεση Κρητικών Προϊόντων και γευσιγνωσίας, ενώ παράλληλα στον χώρο των περιπτέρων των Επιμελητηρίων της Κρήτης και των Δήμων, εκπρόσωποι τους ενημέρωναν για τις δράσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα που έχουν αναλάβει.
Οι επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης που συμμετείχαν στο Φόρουμ είναι οι παρακάτω: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ – τυροκομικά προϊόντα κλπ.
Ø ΑΦΟΙ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑ CRETA CAROB – προϊόντα με βάση το χαρούπι
Ø BENIEΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – παραγωγός φραγκόσυκου
Ø ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΑΚΗΣ Ε ΝΙΚΟΣ – τυροκομικά προϊόντα
Ø ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – οικοτεχνία
Ø ΓΟΓΟΝΙΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – Aloe Vera
Ø ΔΟΥΡΟΥΝΤΟΥΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ – τυροκομικά προϊόντα
Ø ΕΥΟΣΜΟΣ ΑΕ – ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗ – ελαιόλαδο
Ø ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΕ – ΜΕΡΑΚΙ ΗΛΙΑΚΗ – τυροκομικά προϊόντα
Ø ΚΑΒΒΑΛΟΣ – Εργαστήρι τυποποίησης μελιού
Ø ΚΛΑΔΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – είδη διατροφής
Ø ΚΟΣΚΙΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ – τυροκομικά προϊόντα
Ø ΚΟΥΚΛΙΝΟΣ κ ΣΙΑ ΟΕ ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ – προϊόντα ζύμης
Ø ΛΑΔΑΚΗΣ ΑΕ. ΛΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜ – πτηνοτροφείο
Ø ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – παραδοσιακά καπνιστά αλλαντικά
Ø ΛΑΤΖΙΜΑΣ ΑΕ – ελαιόλαδο
Ø ΜΑΝΟΥΚΑΡΑΚΗΣ ΑΕ – τυροκομικά προϊόντα
Ø ΜΑΝΩΛΙΤΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗΣ πτηνοτροφείο
Ø ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΦΙΛΛΙΠΟΣ – CULTA TERRA – Μανιτάρια
Ø ΜΥΣΤΡΑΚΗ Ι. ΥΙΟΙ Ο.Ε – αρτοποιηματα
Ø ΠΑΝΤΑΓΙΑ ΚΩΝ/ΝΑ – ελαιόλαδο
Ø ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ – ποτά με βάση την τσικουδιά
Ø ΠΟΛΟΠΕΤΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – παραγωγός φραγκόσυκου – ροδιού
Ø ΤΖΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ – CRETANTHOS – ελαιόλαδο