Νέους επαγγελματικούς ορίζοντες ανοίγουν όλο και περισσότεροι Ρεθεμνιώτες. Η παρατεταμένη ύφεση, που έχει δημιουργήσει μικρά ή μεγάλα αδιέξοδα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς σε νεότερους ή και μεγαλύτερους ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν διαρκώς λύσεις για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.
Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ο πρωτογενής τομέας, που πιθανόν έχει τις περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης για τα επόμενα έτη, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, με τους Ρεθεμνιώτες να στρέφονται στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία είναι εφικτό να βρουν ομαλή διέξοδο στην αγορά, να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό και να αποτελέσουν προϊόντα περισσότερο προσιτά οικονομικά στον τελικό καταναλωτή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, στην οποία υπάγεται το τμήμα χορήγησης αδειών, ανάπτυξης, ενέργειας και φυσικών πόρων, το τελευταίο οκτάμηνο παρατηρείται κινητικότητα και ενδιαφέρον εκ μέρους των υποψήφιων επενδυτών – επιχειρηματιών, κυρίως για τον κλάδο των τροφίμων.
Αρκετοί Ρεθεμνιώτες ενδιαφέρονται να ιδρύσουν μικρές μονάδες επεξεργασίας, συσκευασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, που παράγουν είτε οι ίδιοι είτε άλλοι αγρότες σε τοπικό επίπεδο. Ο σκοπός είναι τα παραγόμενα προϊόντα να διατεθούν για κατανάλωση στην ντόπια αγορά, όμως μεγάλο τμήμα αυτών απευθύνεται και στους επισκέπτες.
Με βάση τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στον Νομό Ρεθύμνης κατά τη διάρκεια του 2014, παρατηρείται ότι οι μονάδες που αδειοδοτήθηκαν από την Διεύθυνση Ανάπτυξης αφορούν κυρίως τον κλάδο των τροφίμων, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι στραμμένο σε τυροκομεία, μονάδες παραγωγής τυποποίησης αλλαντικών, συσκευασίας τροφίμων και σε τοπικά προϊόντα όπως το λάδι, το κρασί, η ελιά.
Την ίδια ώρα, ο κλάδος της μεταποίησης τροφίμων φαίνεται να αποτελεί επενδυτική λύση, με σοβαρές προοπτικές για δεκάδες Ρεθεμνιώτες, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης για την εξαγωγή παραδοσιακών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τις τάσεις της τοπικής αγοράς, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα είναι κατά πολύ αυξημένο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μεγάλος είναι ο αριθμός των κατοίκων της πόλης και της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, αγροτών και μη, που αναζητούν την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία εξασφαλίζουν επιχορήγηση για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Ενδιαφέρον και για την επεξεργασία βιομάζας
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, ενδιαφέρον παρουσιάζεται σε τοπικό επίπεδο και για την επεξεργασία της βιομάζας φυτικής προέλευσης από κλαδιά και ξύλα δένδρων, για την παραγωγή συσσωματωμάτων ξύλου (μπριγκέτες και πέλετ) που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θέρμανση.
Μειωμένες οι μεταποιητικές μονάδες
Αντίθετα, παρατηρείται μεγάλη μείωση στον αριθμό προς ίδρυση νέων μεταποιητικών μονάδων, είτε πρόκειται για βιοτεχνίες – βιομηχανίες, είτε για επαγγελματικά εργαστήρια. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Ανάπτυξης, αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας και είναι ένας δείκτης της ανάπτυξης στη χώρα μας.
Στοιχεία για τις άδειες :
Χορήγησε άδειες εγκατάστασης – επέκτασης – εκσυγχρονισμού μεταποιητικών μονάδων 7
Χορήγησε άδειες λειτουργίας μεταποιητικών μονάδων ή βεβαίωσε την κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων έναρξης λειτουργίας μονάδων χαμηλής όχλησης 6
Βεβαίωσε την κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων έναρξης λειτουργίας επαγγελματικών εργαστηρίων ή αποθηκών 7
Χορήγησε παρατάσεις εγκατάστασης – επέκτασης – εκσυγχρονισμού μεταποιητικών μονάδων 1
Διάκοψε τη λειτουργία μεταποιητικών μονάδων 2
Απάντησε σε αιτήσεις πολιτών για την μη υπαγωγή των αιτούμενων δραστηριοτήτων στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας λόγω χαμηλής εγκατεστημένης κινητήριας ισχύος του μηχανολογικού εξοπλισμού 34
Μ. Δαράκης: «Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται την αξία του πρωτογενούς προϊόντος»
Αναφορικά με την επενδυτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο Νομό τους τελευταίους μήνες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, κ. Μιχάλης Δαράκης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Είναι καταγεγραμμένη η τάση κάποιων μονάδων να επαναδραστηριοποιηθούν, να εκσυγχρονιστούν, κυρίως στον τομέα της μεταποίησης ντόπιων αγροτικών προϊόντων και είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον σε πολύ σοβαρό επίπεδο, καθώς πρόκειται για επενδυτές που γνωρίζουν την αγορά, ενδιαφέρονται για σύγχρονες τεχνολογίες και ενημερώνονται για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.
Γενικότερα η αξιοποίηση του πρωτογενούς παραγόμενου προϊόντος έχει κινήσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί την αξία του και το σημαντικό αντίκρισμα που μπορεί να έχει στην τοπική αγορά.
Στο Ρέθυμνο, μπορούμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και καλό είναι να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, μέσω της διαδικασίας επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων σε τοπικό επίπεδο. Η πρώτη ύλη είναι σημαντικό να μην μεταφέρεται αλλού, αλλά να αξιοποιείται εδώ, καθώς αυτή η διαδικασία μπορεί να επιφέρει προστιθέμενη αξία».
Ο κ. Δαράκης προσθέτει ότι η αρμόδια υπηρεσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενημερώσει τους ενδιαφερομένους επενδυτές για τη διαδικασία αδειοδότησης κάθε δραστηριότητας, ενώ επισημαίνει και τις αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, που προωθεί την κατάργηση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των υποψηφίων επενδυτών.
Ωστόσο, ο διευθυντής Ανάπτυξης τονίζει ότι οι μονάδες που δημιουργούνται θα πρέπει να ακολουθούν όρους περιβαλλοντικούς, όρους σωστής λειτουργίας κ.α., σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται μέτρα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.
Καταλήγοντας, ο κ. Δαράκης ανέφερε: «Οι υποψήφιοι επενδυτές διευκολύνονται πλέον από την απλοποίηση της διαδικασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει έλεγχος από την υπηρεσία μας σε όλες τις περιπτώσεις.
Οφείλουν να τηρούν τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και να μην έχουν ελλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε παρατηρήσεις, πρόστιμα ή ακόμα και διακοπή λειτουργίας.
Όταν δημιουργούνται μονάδες που αξιοποιούν το πρωτογενές προϊόν και τηρούν τους όρους καλής λειτουργίας, από την υπηρεσία μας θα έχουν βοήθεια που χρειάζονται, σε ότι αφορά την ενημέρωση και τα διαδικαστικά ζητήματα.
Υποχρέωσή μας είναι να προστατεύουμε το κοινωνικό σύνολο, το περιβάλλον και να ελέγχουμε τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων».
Σημειώνεται ότι το τμήμα χορήγησης αδειών, ανάπτυξης, ενέργειας και φυσικών πόρων είναι αρμόδιο για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης – λειτουργίας – ελέγχου – μελετών και όλων των σχετικών διοικητικών και τεχνικών θεμάτων και ζητημάτων που αφορούν θέματα ανάπτυξης – ενέργειας – φυσικών πόρων – επενδύσεων – προστασίας περιβάλλοντος.