Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο δείχνει η ανάλυση των λυμάτων της Κρήτης δείχνουν τα εβδομαδιαία στοιχεία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ στο Ρέθυμνο η αύξηση φτάνει το 118%, στα Χανιά το 200%, στον Άγιο Νικόλαο το 247% και στο Ηράκλειο το 109 %.
Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +33% στη Θεσσαλονίκη έως +247% στον Άγιο Νικόλαο, ενώ οριακές αυξήσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην περιφέρεια Αττικής (+11%) και στον Βόλο (+14%).
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα η εικόνα του ιικού φορτίου στους νομούς του νησιού έχει ως εξής:
Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 18-24/10/21, στο Ρέθυμνο, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+118%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 11-17/10/21. Η αύξηση αυτή ακολούθησε τη συνεχόμενη μείωση του ιικού φορτίου, που είχε παρατηρηθεί στα αστικά λύματα της πόλης του Ρεθύμνου, από τα τέλη του μηνός Αυγούστου 2021. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα.
Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα 18-24/10/21, στον Άγιο Νικόλαο, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+247%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 11-17/10/21. Η αύξηση αυτή ακολούθησε τη μείωση που είχε παρατηρηθεί στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Αγίου Νικολάου από τις αρχές του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης ανέρχεται σε μέτρια επίπεδα.
Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 18-24/10/21, στο Ηράκλειο, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης παρουσίασε σημαντική αύξηση (+109%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 11-17/10/21. Η αύξηση αυτή ακολούθησε τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου, που είχε παρατηρηθεί στα αστικά λύματα της πόλης του Ηρακλείου, από τις αρχές του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης ανέρχεται σε μέτρια επίπεδα.
Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 18-24/10/21, στα Χανιά, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+200%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 11-17/10/21. Η αύξηση αυτή ακολούθησε τη συνεχόμενη αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου, που είχε παρατηρηθεί στα αστικά λύματα της πόλης των Χανίων, από τις αρχές του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης ανέρχεται σε μέτρια επίπεδα. Χθες στην Κρήτη τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 119.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ημερήσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης, στην ΠΕ Ηρακλείου έχουμε 53 νέες μολύνσεις. Στη ΠΕ Λασιθίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 16 κρούσματα, στην ΠΕ Ρεθύμνου είχαμε 26 και τέλος στην ΠΕ Χανίων ανακοινώθηκαν 26 νέα περιστατικά. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται συνολικά 15 ασθενείς. Από αυτούς οι τέσσερις στην κλινική covid, οι εννέα με ύποπτα συμπτώματα αναμένουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί ενώ διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ παραμένουν δυο ασθενείς.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, είναι 4.165, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 724.571 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.876 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.707 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 380 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 79.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 327 (86.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 53 (13.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.290 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 261 (ημερήσια μεταβολή +19.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 236 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Κατά 20% αυξάνει τη θνητότητα η συνλοίμωξη γρίπης – covid19
Στον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας στην κοινότητα, ενόψει του χειμώνα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.
Πρώτον το ποσοστό τον εμβολισμένων που υπολείπεται από εκεί που θα θέλαμε να είναι για covid-19 και μάλιστα σε περίοδο επικράτησης της μετάλλαξης Δ, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Δεύτερον είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας που είναι πιο χαλαρή ίσως λόγω κόπωσης.
Επίσης είναι σημαντικό αλλά όχι καθοριστικό, οι καιρικές συνθήκες. Ξέρουμε ότι ο κορονοϊός είναι πιο ανθεκτικός στο κρύο και την ξηρασία. Μπορεί να πει κανείς πως στους 6 βαθμούς Κελσίου ο κορονοϊός διατηρείται στο περιβάλλον δέκα φορές μακρότερο χρονικό διάστημα από ότι στους 20 βαθμούς.
Από την αρχή της πανδημίας απασχολούσε το ενδεχόμενο του υψηλού κινδύνου της σύγχρονης λοίμωξης με δύο ιούς, δηλαδή του covid-19 και του ιού της γρίπης.
Οι κίνδυνοι της συνλοίμωξης
Όπως αναφέρεται σε μελέτη από το ΗΒ έχει καταγραφεί ότι η συνλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, όπως και ότι η συνλοίμωξη διπλασιάζει και τον κίνδυνο τα άτομα που νοσούν να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.
Στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το εμβόλιο της γρίπης και πρόσθεσε πως μέχρι χθες είχαν γίνει μερικές χιλιάδες πάνω από το 1 εκατ. δόσεις.
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου δεν πρέπει να συγχέουμε ένα απλό κρυολόγημα με τη γρίπη.
«Μόλις πριν λίγες ώρες το CDC δημοσίευσε ένα μήνυμα για τη γρίπη καθώς παρατηρήθηκαν κρούσματα γρίπης H1N2 στην Κροατία», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από μελέτη στο New England Journal of Medicine που αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη της θνητότητας εν καιρώ επιδημίας με την μετάλλαξη Δ, φάνηκε πως και τα δύο εμβόλια φάνηκαν να είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της θνητότητας, τόσο το Pfizer όσο και το AstraZeneca.
Επομένως, έχουμε άλλη μια απόδειξη ότι τα εμβόλια έχουν αποδώσει το άριστο στο θέμα της πρόληψης των θανάτων.
Εμβόλιο και μετάλλαξη Δ
«Θα πρέπει να αναφερθεί πάλι ότι η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από νόηση covid είναι επαρκής και προσφέρει υψηλή προστασία απέναντι στην μετάλλαξη Δ» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Πολλοί ανησυχούν εάν είναι επαρκής η κάλυψή τους αφού έχουνε νοσήσει με τη μία δόση εμβολίου, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι είναι και επαρκής και αποτελεσματική.