Γίνεται λόγος τελευταία (και ορθά) για αυστηροποίηση του ΚΟΚ, ενόψει της ανάγκης για αλλαγή της κυκλοφοριακής συνείδησης των πολιτών, γιατί «είναι αδιανόητο να θρηνούμε τόσους ανθρώπους στην άσφαλτο».
Από την άλλη, διαβάζουμε στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα»: «Αυξημένα τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη την τελευταία διετία… Η Κρήτη κατέχει το υψηλότερο ποσοστό σε επίπεδο Ευρώπης στην κακοποίηση των γυναικών…». Η εφημερίδα αναφέρεται σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, με τη σύμπραξη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του πανεπιστημίου Κρήτης, στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.
Σίγουρα, είναι καιρός πια το πρόβλημα να μπει σε τροχιά άμεσης αντιμετώπισης: Προληπτικά, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι να εργαστούν για τελική προώθηση στα σχολεία κατάλληλων, λίαν επεξεργασμένων, θεμάτων και μαθημάτων. Κατασταλτικά, νομικοί να φροντίσουν για την αυστηροποίηση του τιμωρητικού πλαισίου, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα (όπως π.χ. ενδοοικογενειακής βίας, όπου τα παιδιά ως παρόντες σημαδεύονται ανεξίτηλα) με αναβάθμιση της εγκληματικής συμπεριφοράς σε κακούργημα.
Και η Βουλή να ψηφίσει την αυστηροποίηση, αφού και η ελληνική κοινωνία είναι πλέον υπερ-ώριμη να τη δεχτεί: όλοι θυμόμαστε, σχετικά πρόσφατα, την αθώωση από δικαστήριο κατηγορούμενου για πατροκτονία, που έλαβε χώρα σε πλαίσια τέτοιας, νοσηρής, κατάστασης.
Επειδή δεν αρκεί -κατ’ ουσίαν είναι μια τρύπα στο νερό- η προώθηση γυναικών σε υψηλά πολιτειακά αξιώματα, όταν από την άλλη ο κατάλογος των τραγικών θυμάτων διαρκώς μεγαλώνει. Ούτε πρέπει να επιτρέπεται, ο αγώνας που κάνει η Κρήτη για την ανάπτυξη, για να προβληθεί στη διεθνή σκηνή σαν τόπος πολιτισμού, να αμαυρώνεται από τη νοσηρότητα.
*Ο Παρασκευάς Μαμαλάκης είναι συγγραφέας